YoufoneTV daagt bestaande tv-providers uit in strijd om jongeren

maandag 11 september 2017 De kijker stelt flexibel zijn eigen zenderpakket samen en kan overal live tv kijken
De strijd om de jonge(re) tv-kijker gaat maandag 11 september een nieuwe ronde in met de lancering van YoufoneTV, een platform voor OTT-televisie en video on demand. YoufoneTV is van de Rotter-damse sim only provider Youfone. Die heeft het platform ontwikkeld in samenwerking met Huawei. YoufoneTV wordt tegen lage introductieprijzen aangeboden. Youfone CEO Valentijn Rensing ver-wacht met deze prijsdruk snel marktaandeel op te bouwen, in eerste instantie vooral onder jonge-ren, twintigers en dertigers. “We dagen de grote jongens uit.”
CEO Rensing omschrijft YoufoneTV als een ‘hybride model’ in de snel veranderende tv-wereld. Er kan via een tv-ontvanger of tv app op elke plek in Nederland live tv, video on demand en andere content worden gekeken. YoufoneTV maakt gebruik van OTT-technologie (‘over the top’) en is beschikbaar voor alle appara-ten. De beeldkwaliteit is SD, HD en op het YoufoneTV-platform (op termijn) in 4K. Rensing: “Huawei heeft het onderliggende tech-platform en netwerk gebouwd. Wij hebben bedacht hoe het eruit moest gaan zien en alle content bij elkaar gebracht en gekoppeld. We werken continu aan het verbeteren en integreren van het aanbod.” Youfone verwacht binnen drie jaar al 160.000 klanten voor YoufoneTV te hebben, waaronder ook veel ‘traditionele’ tv-kijkers.

Toekomstproof televisie
Rensing: “YoufoneTV is toekomstproof televisie. Een tv-ontvanger voor televisie is over een jaar of drie pas-sé. Dan kijken we via de smart tv app. Die introduceren wij nog dit jaar terwijl je nu al met de tv app voor smartphone en tablet overal tv kijkt waar je maar wilt. Met onze settopbox haken we aan bij de huidige situ-atie in de huiskamer met als belangrijk verschil: onze tv-ontvanger is zeer compact en sluit je zelf eenvoudig bekabeld of draadloos aan.’’

Maximale keuzevrijheid
De nieuwe uitdager op de tv-markt biedt abonnees een tot nu toe ongekende keuzevrijheid. De kijker be-paalt in grote mate zelf wat hij afneemt en heeft ook de keus om bijvoorbeeld tv zonder internet af te nemen of alleen de tv-app voor smartphone en tablet. In plaats van een standaard vastgesteld zenderpakket werkt YoufoneTV met een basispakket van 23 zenders. Klanten kunnen dat maandelijks eenvoudig uitbreiden of inkrimpen met vijf, tien of meer zenders tegelijk.

Gamezenders en Lumière
De Rotterdamse challenger op de tv-markt biedt opvallend veel nieuwe kanalen ten opzichte van het be-staande aanbod, gericht op een brede, jongere doelgroep. Er is een ruim aanbod genre-specifieke content zoals game- en vechtsportzenders, FOX Sports 1 Eredivisie wordt gratis aangeboden. Op dit moment is er een beschikbaar aanbod van meer dan 100 zenders. Vanaf januari zijn er ook crime series beschikbaar via Lumière. Steeds worden nieuwe zenders toegevoegd en de video on demand-catalogus verder uitgebreid. Interactieve diensten waar meestal voor moet worden betaald, zoals begin gemist, opnemen en pauzeren, zijn bij YoufoneTV gratis. YoufoneTV biedt ook de maximaal beschikbare internetsnelheid aan (100 Mbit/s) en vaste telefonie.

Prijsdruk op concurrentie
Met een instaptarief van € 9,95 voor de YoufoneTV app, € 14,95 voor TV thuis en € 19,95 voor Alles-in-1 zal de nieuwe toetreder tot tientjes goedkoper zijn dan concurrenten. Volgens Rensing is de meerwaarde van YoufoneTV ten opzichte van de grote marktpartijen en andere challengers in de tv-markt duidelijk aantoon-baar: “Het bestaande aanbod is veel beperkter en minder gebruiksvriendelijk, ook de al bestaande apps.”