Skip to main content

Zender van de maand

ONS

ONS is dé tv-zender voor mensen die nostalgie een warm hart toedragen. ONS biedt een breed aanbod aan goede series, Nederlandse en buitenlandse speelfilms, geschiedenis, muziek en entertainment.

In de maand mei staan Oorlog & Bevrijding centraal bij ONS. Met documentaires, series en films over de slachtoffers, de strijd en de nabestaanden.

01
02

Naar de Boeren!

De film begint tijdens de Hongerwinter van 1944-1945, wanneer de interkerkelijke bureaus besluiten tot een grote reddingsactie. In een tijd met gebrek aan bijna alles, slagen deze bureaus erin binnen enkele weken tienduizenden kinderen van de grote steden naar het platteland te evacueren. Niet alleen de bureaus zorgden voor deze kindertransporten, ook bedrijven, verenigingen en particulieren organiseerden deze evacuatie. Ondanks de omvang, is er van dit unieke historische feit maar één foto gemaakt. Maar veel van de kinderen van toen leven nog en kunnen hun ervaringen delen.

woensdag 1 mei om 18:00 uur

1944

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Estland ingelijfd door de Sovjetunie, die hier militaire bases wilde vestigen. De voormalige republiek raakte in meerdere opzichten verscheurd. In de oorlogsjaren vochten 55.000 Esten mee met het Rode Leger en 72.000 met de Duitsers. De film 1944 gaat over het krijgsgewoel dat zich in 1944 in Estland afspeelde: van de slag om de Tannenberglinie tot de bezetting van het schiereiland Sörve door het Rode Leger. 

woensdag 15 mei om 21:00 uur 

03
04

Memories in Mud

8 november 1941. Bij het Noord-Hollandse dorpje Berkhout stort een Engelse bommenwerper neer. De vierkoppige crew overleeft de crash niet. De piloot en de navigator van het toestel worden begraven op het oorlogskerkhof van Bergen, maar de boordschutters worden als vermist opgegeven. Zij worden, samen met de wrakstukken van hun vliegtuig, begraven in de Noord-Hollandse zachte klei. En dan begint voor de nabestaanden van de vermisten een lange zoektocht, die ruim 65 jaar zal duren.

woensdag 15 mei om 19:00 uur, herhaling op zaterdag 25 mei om 20:00 uur