Skip to main content

Mobiel gebruik op vakantie

Binnen alle EU-landen is het tarief voor internetten, bellen en/of sms'en hetzelfde als in Nederland. Buiten de EU gelden weer andere tarieven. Graag leggen wij alle regels nog een keer goed uit, zodat je met een gerust hart op vakantie kan.

Gebruik je in een EU-land het Youfone abonnement dan gaan min/sms gewoon van je bundel af. Dat gebeurt alleen als je naar een Nederlands of lokaal EU-nummer belt (exclusief servicenummers). Hetzelfde geldt voor de MB’s uit je databundel. Bel je naar het buitenland, dan vallen deze kosten buiten je bundel.
 
Reis je buiten de EU? Dan gelden er andere tarieven voor bellen, sms’en en internet. Zeker de kosten voor internet buiten de EU lopen razendsnel op. Stel daarom een limiet in via MyYoufone.

plane

Belplafond en dataplafond
Heb je een actief dataplafond, dan geldt deze ook in de EU. Om controle over je databundel te houden is het verstandig om het dataplafond te activeren via MyYoufone. Het belplafond werkt alleen binnen Nederland. 
 
Welke landen vallen binnen de EU?
Controleer of jouw bestemming binnen de EU zone valt
 
Bellen vanuit NL naar buitenlandse nummers
Als je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer belt, worden deze belminuten apart in rekening gebracht. Per 1 mei 2019 zijn de tarieven goedkoper geworden.
 
Waar moet je verder op letten?

  • Mocht je gaan varen of met een boot naar je vakantiebestemming gaan, raden wij jou aan om extra voorzichtig te zijn en dataroaming volledig uit te schakelen. Op het water is de kans erg groot dat je onbewust gebruik maakt van een zendmast van een ander land.
  • Het dataplafond geldt niet buiten de EU. 
  • Schakel mobiele data/dataroaming volledig uit als je geen internet wilt gebruiken in het buitenland
  • Schakel automatische synchronisatie van App’s uit via de instellingen van je mobiele telefoon
  • Google Maps en andere locatie gebaseerde diensten kunnen veel data verbruiken. 
  • Wees voorzichtig met het bekijken van video’s of het versturen hiervan, muziek stream/downloaden en/of foto’s versturen in hoge kwaliteit. Deze zaken maken intensief gebruik van mobiele data en kunnen de rekening flink verhogen
  • Schakel de voicemail uit (bellen naar 12339). Wanneer je buiten de EU gebeld wordt en je neemt niet op, dan zal het gesprek doorgezet worden naar voicemail en krijg je wel de kosten omdat er verbinding is geweest. 
     

Heb je geen internetverbinding in het buitenland?
Heb je geen internetverbinding in de EU? Dan hebben we nog een aantal tips.
Het is belangrijk dat de APN Instellingen correct zijn ingesteld. Onder APN dient portalmmm.nl te staan. Het is niet nodig om een wachtwoord in te voeren.
 
Om de APN in te stellen, loop je onderstaande stappen door:

iPhone
Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Mobieledatanetwerk 
 
Samsung
Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Namen toegangspunten
 
Voor overige merken toestellen, kun je de APN meestal vinden onder ‘Mobiel netwerk’. 
 
Wanneer 4G internet in het buitenland niet werkt kan het helpen om een ander netwerk te proberen of om over te schakelen naar 3G. Niet alle landen hebben namelijk een goede 4G verbinding.
 
Waarschuwing per SMS bij een verbruik van € 60,50
Bij een buitenbundel verbruik van €60,50 aan dataverkeer in het buitenland, krijg je een SMS en wordt de verbinding geblokkeerd. Om weer te kunnen bellen en internetten, kun je de informatie opvolgen in de SMS. Weet wel dat de kosten dan nog meer oplopen.