Internet & TV

Glasvezel, kabel of (A)DSL: dit zijn de verschillen

22 Mei 2024

Om te internetten kan je in Nederland gebruikmaken van glasvezel, kabelinternet of (A)DSL. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk tussen deze netwerken? Welk netwerk is sneller, goedkoper of betrouwbaarder? We zetten het op een rijtje voor je.  

Wat is Glasvezel Internet?

Glasvezel is op dit moment de snelste vorm van internet. Het bestaat uit dunne vezels van een speciaal soort glas, zo dun als een mensenhaar. Data reist door deze vezels via een laserlicht dat heel snel aan en uit knippert. Hoe sneller het licht knippert, hoe hoger de snelheid van je internet. Met Glasvezel van Youfone heb je dus razendsnel internet, zo snel als het licht. Bij Youfone heb je voor glasvezel de keuze uit 50, 100, 200, 500 of 1000 Mbit/s. Bovendien gebruik je het KPN-netwerk.

Bekijk onze glasvezelaanbiedingen

Wat is kabelinternet?

Bij kabelinternet maakt je modem verbinding met internet via het kabeltelevisienetwerk. Kabelinternet kan hoge snelheden bereiken. Het is doorgaans sneller dan (A)DSL, maar niet sneller dan glasvezel. Kabel maakt gebruik van coaxkabels, die oorspronkelijk waren ontworpen voor kabeltelevisie. Deze kabels hebben een hoge bandbreedte en kunnen hierdoor veel data tegelijk versturen. Tegelijkertijd internetten en tv-kijken heeft geen invloed op de snelheid en kwaliteit van je internet.

Wat is ADSL Internet?

(A)DSL is een type internetverbinding dat gebruikmaakt van koperen telefoonkabels om data te versturen en ontvangen. Deze kabel loopt vanaf de wijkcentrale naar jouw woning. Internetproviders bieden over het algemeen twee soorten DSL aan: ADSL en VDSL. VDSL is de snellere variant. Youfone biedt VDSL aan. Daarmee heb je een snelheid van minimaal 30 Mbit/s en maximaal 200 Mbit/s.

Bekijk onze DSL-aanbiedingen

De verschillen tussen glasvezel, kabelinternet en (A)DSL

Glasvezel, kabelinternet of (A)DSL: welke moet je kiezen? Er zijn meerdere verschillen tussen deze netwerken. Hieronder lees je wat de belangrijkste verschillen zijn.

Verschil tussen glasvezel en kabelinternet

 • Het belangrijkste verschil tussen glasvezel en kabelinternet, is dat glasvezel sneller is. Glasvezel is echter nog niet overal beschikbaar. Kabelinternet is op bijna elk adres beschikbaar, maar er zijn niet veel providers die het aanbieden. Zo biedt Youfone geen kabelinternet aan.
 • Glasvezel heeft een grotere bandbreedte dan kabelinternet. Dat houdt in dat grote hoeveelheden data tegelijk verzonden kunnen worden, zonder verlies van kwaliteit. Hierdoor is het mogelijk om snelheden tot meerdere Gbit/s te bereiken.
 • Een ander belangrijk verschil tussen glasvezel en kabelinternet, is dat glasvezel minder gevoelig is voor signaalverlies. Hierdoor is het betrouwbaarder en heeft glasvezel een lagere latency (vertraging).
 • Up- en downloadsnelheden zijn bij glasvezel gelijk. Bij kabelinternet gaat downloaden sneller dan uploaden.
 • Doordat glasvezel de snelste en meest geavanceerde vorm van internet is, is het vaak duurder dan kabelinternet en (A)DSL.
 • Er zijn ook overeenkomsten. De afstand tot de wijkcentrale is zowel bij glasvezel als kabelinternet namelijk niet van invloed op de internetsnelheid.

Verschillen tussen glasvezel en (A)DSL

 • Een belangrijk verschil tussen glasvezel en (A)DSL, is dat (A)DSL bijna overal beschikbaar is. Glasvezel is dat nog niet.
 • (A)DSL kost over het algemeen minder dan glasvezel en kabelinternet.
 • De downloadsnelheid is bij (A)DSL hoger dan de uploadsnelheid. Bij glasvezel is er geen verschil en gaat het beide even snel.
 • De daadwerkelijke snelheid van je internetverbinding hangt bij (A)DSL grotendeels af van de afstand tot de wijkcentrale. Hierdoor kan de werkelijke snelheid lager zijn dan de geadverteerde snelheid. Wij zijn hier bij Youfone transparant over: we geven een indicatie met minimale en maximale internetsnelheden. Voer een speedtest uit om te zien hoe snel jouw verbinding is.

Verschillen tussen (A)DSL en kabel

 • Bij kabelinternet wordt gebruikgemaakt van coaxkabels. Die zijn oorspronkelijk ontworpen voor kabeltelevisie. Deze kabels zijn ontzettend stevig. Daardoor krijg je minder te maken met snelheidsverlies dan bij (A)DSL. Bij (A)DSL worden koperen telefoonkabels gebruikt. Die zijn gevoeliger voor verstoringen.
 • De up- en downloadsnelheden zijn bij kabelinternet over het algemeen hoger dan bij (A)DSL. Wel geldt voor beide netwerken dat upload minder snel gaat dan downloaden.
 • Zoals bij glasvezel is de beloofde snelheid ook bij kabelinternet de daadwerkelijke snelheid. Dat is bij (A)DSL niet altijd het geval.
 • Kabelinternet is over het algemeen duurder dan (A)DSL.
 • Als je kabelinternet wil, moet je er vaak ook verplicht tv bij nemen. Dat is bij (A)DSL (en glasvezel) niet het geval.

Welke internetverbindingen zijn beschikbaar op mijn adres?

Bij Youfone heb je de keuze uit DSL of glasvezel. Of we DSL of glasvezel kunnen leveren, hangt af van jouw adres. Doe daarom de glasvezel check. Hiermee ontdek je binnen een paar seconden of glasvezel al beschikbaar is bij jou. Wil je graag glasvezel maar blijkt het niet beschikbaar te zijn op jouw adres? Bekijk dan deze netwerkkaart. Hiermee zie je precies welk netwerk jij op jouw adres hebt. Ook zie je welke gebieden al zijn aangesloten op glasvezel en waar de aanleg op dit moment bezig is of nog op de planning staat.