Internet & TV

Dit zijn de voor- en nadelen van glasvezel

16 Mei 2024

Internet is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Van thuiswerken tot online shoppen en het streamen van series: een betrouwbare en snelle internetverbinding is cruciaal. Dat is precies wat je met glasvezel krijgt en er zijn nog meer voordelen. Die zetten we allemaal op een rijtje voor je.

Glasvezel vs. (A)DSL en kabelinternet

Momenteel is glasvezel voor 90 procent van de Nederlandse huishoudens beschikbaar. Glasvezel is de snelste vorm van internet die op dit moment beschikbaar is. Het bestaat uit vezels gemaakt van een speciaal soort glas, zo dun als een mensenhaar. Data wordt via deze glasvezelkabels verzonden door middel van een laserlicht dat razendsnel aan en uit knippert. De snelheid van het geknipper bepaalt hoe snel je internetverbinding is. Met glasvezel van Youfone profiteer je dus van internet met de snelheid van het licht. Bovendien maak je gebruik van het best geteste KPN-netwerk.

Glasvezel heeft verschillende voordelen ten opzichte van (A)DSL (internet via kopernetwerk) en kabelinternet (internet via kabeltelevisienetwerk). Zo heeft glasvezel onder andere een grotere bandbreedte. Dat houdt in dat het grotere hoeveelheden data tegelijk kan verzenden zonder verlies van kwaliteit. Hierdoor is het mogelijk om snelheden tot meerdere Gbit/s te bereiken, waardoor glasvezel dus veel sneller is.  

Een ander belangrijk voordeel is dat glasvezel minder gevoelig is voor signaalverlies. Hierdoor is het betrouwbaarder en heeft glasvezel een lagere latency (vertraging). Daarnaast is het met glasvezel een voordeel dat de afstand tot de wijkcentrale niet van invloed is op de internetsnelheid. Dat geldt ook voor kabelinternet. Bij (A)DSL is dat echter niet het geval. De verbinding wordt namelijk langzamer op basis van de afstand tussen de wijkcentrale en je woning.  

Voordelen van Glasvezel

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft glasvezel verschillende voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen:

  • Onbezorgd internetten: Heb je een huishouden waar meerdere mensen samenwonen? Dan zijn er waarschijnlijk talloze apparaten tegelijkertijd online. Glasvezel biedt een onbezorgde internetervaring. Daardoor kan thuiswerken, het streamen van series en online gamen moeiteloos tegelijkertijd plaatsvinden. De snelheid en kwaliteit van je verbinding blijven goed, ongeacht het aantal verbonden apparaten.
  • Consistente up- en downloadsnelheden: Een ander voordeel van glasvezel is dat alles even snel gaat. Of je nu grote documenten naar je collega's stuurt, een spannende serie downloadt of vakantievideo's op sociale media plaatst. Glasvezel zorgt ervoor dat alles razendsnel gaat. De snelheid waarmee je gegevens uploadt en downloadt is altijd gelijk, zonder vertragingen.
  • Ontzettend stabiel: In tegenstelling tot andere soorten netwerken biedt glasvezel een hogere stabiliteit en betrouwbaarheid. Zelfs tijdens onweer blijft je verbinding stabiel. Dit komt omdat glasvezel gebruik maakt van licht in plaats van stroom. Dat zorgt voor een directe en ononderbroken verbinding in je huis.
  • Klaar voor de toekomst: Kiezen voor glasvezel is niet alleen voordelig voor je eigen internetervaring. Het is namelijk ook goed voor het milieu. Glasvezel is een stuk energiezuiniger dan traditionele netwerken. Dit komt omdat er minder elektriciteit wordt verbruikt. Daardoor is glasvezel een slimme keuze voor iedereen die een duurzame toekomst belangrijk vindt.
  • Superieure beeldkwaliteit: Met glasvezel verrijk je jouw kijkervaring dankzij de stabiele en snelle verbinding. Die zorgt namelijk voor beelden in de hoogste resolutie. Je favoriete films en series in lage kwaliteit kijken? Dat is verleden tijd.

Nadelen van glasvezel

Glasvezel kent dus veel voordelen. Wellicht vraag je jezelf nu af: heeft glasvezel ook nadelen? Nou, die zijn er vrijwel niet. Het enige nadeel is dat glasvezel nog niet overal beschikbaar is. Gelukkig worden er steeds meer huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarnaast is glasvezel over het algemeen iets duurder dan een vergelijkbaar DSL- of kabelinternetabonnement, maar je hebt wel sneller internet.

Waarom is glasvezel nog niet overal beschikbaar?

Glasvezel is dus nog niet overal in Nederland beschikbaar. Dat komt voornamelijk doordat de aanleg veel werk en tijd kost. De prioriteit van de aanleg ligt vooral bij stedelijke gebieden, omdat de bevolkingsdichtheid hier hoger is. Daardoor blijven landelijke gebieden nog achter.  

Bij Youfone bieden we supersnel glasvezel internet via het KPN-netwerk aan. Wil je dat ook? Doe dan de postcodecheck. Hiermee ontdek je binnen een paar seconden of glasvezel al beschikbaar is bij jou. Is glasvezel nog niet beschikbaar op jouw adres? Bekijk dan deze netwerkkaart. Met deze netwerkkaart zie je precies welk netwerk jij op jouw adres hebt. Ook zie je welke gebieden al zijn aangesloten op glasvezel en waar de aanleg op dit moment bezig is of nog op de planning staat.

Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Stap 1: Eerste gesprekken
Het proces van glasvezelaanleg start allereerst met besprekingen tussen de gemeente en de glasvezelaanbieder. Tijdens die gesprekken maken zij allerlei afspraken over de aanleg. Na het bereiken van een akkoord, ontvang je een aankondiging van de komst van glasvezel in jouw buurt. Er zijn verschillende glasvezelaanbieders. Youfone maakt gebruik van het KPN-netwerk.

Stap 2: Toestemming en installatievoorbereiding
Na ontvangst van deze aankondiging moet je toestemming geven. Dit is vereist om de nodige werkzaamheden rondom je huis te kunnen verrichten. Na het geven van toestemming komt een gespecialiseerde monteur bij je langs. Samen bepalen jullie waar in huis de glasvezelaansluiting komt. Dat is vaak in de meterkast.  

Woon je in een appartement of flat? Dan gaat de glasvezelaanbieder in gesprek met je woningcorporatie, verhuurder of Vereniging van Eigenaren. Nadat daarmee een akkoord is bereikt, kunnen alle bewoners zelf toestemming geven. Dat is nodig, zodat alle woningen kunnen worden aangesloten op glasvezel.

Gevolgen van geen toestemming geven
Zonder jouw toestemming wordt je woning niet voorzien van glasvezel. Mocht je besluiten om later toch over te stappen op glasvezel, dan kan dat je mogelijk geld kosten. De straat moet dan namelijk alleen voor jou worden opengebroken.  

Stap 3: Het aanleggen gaat beginnen
Nu is het tijd om het graven in jouw straat te starten en die aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Tijdens die werkzaamheden krijgt je buurt een glasvezelcentrale, die de kabels van alle woningen in jouw straat verbindt. Gedurende deze werkzaamheden is je straat dus tijdelijk open. Aan het einde van de dag is die weer dicht.

Stap 4: Aansluiten van je woning
Nadat je straat is aangesloten, is het tijd voor je woning. De monteur trekt de glasvezelkabel onder de grond door naar de gevel van je woning. Vervolgens trekt de monteur de kabel door naar binnen. In flats en appartementencomplexen komt de glasvezelkabel in de meeste gevallen op een centrale plek het gebouw binnen. Ook dat regelt de monteur allemaal. Vervolgens installeert de monteur het glasvezelaansluitpunt op de plek die in stap 2 is overeengekomen.

Stap 5: Kies je glasvezelabonnement
De laatste stap in het proces is de leukste. Je gaat namelijk je glasvezelabonnement bij Youfone kiezen. Je hebt qua snelheden de keuze uit 50, 100, 200, 500 of 1000 Mbit/s. En dat allemaal op het best geteste KPN-netwerk. Nu tijdelijk zonder aansluitkosten. De kosten van je abonnement zijn afhankelijk van de snelheid die je neemt. Hoe hoger de snelheid, hoe duurder het abonnement. Ben je nog onzeker over jouw benodigde internetsnelheid? We helpen je graag om de ideale snelheid voor jouw behoeften te bepalen