Internet & TV

Wat kost glasvezel?

17 Juni 2024

Razendsnel internetten, streamen zonder haperingen en gamen als een pro. Het kan allemaal met glasvezel. Wil je graag glasvezel thuis, maar vraag je je af wat het kost? We vertellen je graag meer.

Dit is hoe glasvezel werkt

Laten we allereerst beginnen met een korte uitleg over wat glasvezel precies is. Simpel gezegd is glasvezel de snelste vorm van internet die momenteel beschikbaar is. Het bestaat uit hele dunne draden van een speciaal soort glas. Deze vezels zijn zo dun als een mensenhaar. Data wordt door deze glasvezelkabels verstuurd met behulp van laserlicht dat supersnel aan en uit gaat. De snelheid van je internetverbinding wordt bepaald door dit licht. Hoe sneller het knippert, des te sneller je internet. Met glasvezel van Youfone geniet je dus van internet met de snelheid van het licht. Daarnaast maak je gebruik van het stabiele en betrouwbare KPN-netwerk.  

De belangrijkste voordelen van glasvezel

Een snelle, betrouwbare en stabiele internetverbinding is tegenwoordig essentieel voor veel mensen. Daar kan je met glasvezel op rekenen. Voor het gemak hebben we hieronder de belangrijkste voordelen van glasvezel op een rijtje gezet.

  • Consistente up- en downloadsnelheden: een groot voordeel van glasvezel is dat alles even snel gaat. Of je nu grote bestanden naar je collega's verstuurt, een serie downloadt of vakantievideo's op sociale media zet. Glasvezel zorgt ervoor dat het allemaal snel gebeurt. De snelheid van uploaden en downloaden is altijd gelijk, zonder vertraging.
  • Onbezorgd internetten: woon je met meerdere mensen in één huis? Dan zijn er waarschijnlijk veel apparaten tegelijkertijd online. Glasvezel zorgt voor zorgeloos internetten. Zo kunnen thuiswerken, het streamen van series en online gamen allemaal zonder problemen tegelijk plaatsvinden. De snelheid en kwaliteit van je verbinding blijven goed, ongeacht het aantal verbonden apparaten.
  • Ontzettend stabiel: in tegenstelling tot andere netwerken is glasvezel veel stabieler en betrouwbaarder. Zelfs tijdens onweer blijft je verbinding goed. Dit komt omdat glasvezel gebruik maakt van licht in plaats van elektriciteit, waardoor je een directe en ononderbroken verbinding hebt.
  • Superieure beeldkwaliteit: met glasvezel verbeter je je kijkervaring dankzij de stabiele en snelle verbinding. Dit zorgt voor beelden in de hoogste resolutie. Films en series in lage kwaliteit kijken is met glasvezel verleden tijd.
  • Klaar voor de toekomst: kiezen voor glasvezel is niet alleen goed voor je eigen internetervaring. Het is ook beter voor het milieu. Glasvezel verbruikt minder elektriciteit dan traditionele netwerken, wat het energiezuiniger maakt. Daarom is glasvezel een slimme keuze voor iedereen die geeft om een duurzame toekomst.

Kent glasvezel ook nadelen?

Maar wat zijn dan de nadelen van glasvezel? Die zijn er nauwelijks. Het grootste nadeel is dat glasvezel nog niet overal beschikbaar is. Gelukkig worden steeds meer woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarnaast is glasvezel meestal iets duurder dan een vergelijkbaar DSL- of kabelinternetabonnement. Daar krijg je wel sneller internet voor terug.  

Wat kost glasvezel gemiddeld?

Vraag je jezelf af: hoe duur is glasvezel per maand? Dat is grotendeels afhankelijk van de gekozen snelheid. Youfone biedt verschillende glasvezelabonnementen aan met snelheden van 50, 100 of 200 Mbit/s. Over het algemeen geldt: hoe lager de snelheid, hoe goedkoper het abonnement.  

Het kan lastig zijn om te bepalen welke internetsnelheid het beste bij je past. Vooral als je niet precies weet wat je nodig hebt. Daarom helpen we je graag een handje. Op deze manier ben je verzekerd van de juiste internetsnelheid voor jouw situatie. Zo geniet je zorgeloos van een snelle en betrouwbare glasvezelverbinding.  

Weet je inmiddels welke internetsnelheid het beste voor jou is? Doe dan de postcodecheck en stel eenvoudig je abonnement samen om onze huidige deals te zien.  

Wat kost het aanleggen van glasvezel?

Zodra glasvezel in jouw buurt wordt aangelegd, ontvang je daar een aankondiging over. Je moet dan toestemming geven. Dat is nodig om werkzaamheden te kunnen verrichten rondom je huis. Het aanleggen van glasvezel kost geen geld. Wel kan het eenmalig geld kosten als je jezelf bedenkt nadat je in eerste instantie geen toestemming hebt gegeven. Dat komt omdat de straat dan alleen voor jou moet worden opengebroken.  

Hoe glasvezel stap voor stap wordt aangelegd? Dat gaat zo.  

Het verschil tussen glasvezel en DSL

Youfone biedt naast glasvezel ook DSL-internet aan. Maar wat is het verschil eigenlijk? Hieronder lees je een aantal verschillen:  

  • DSL is bijna overal beschikbaar is. Glasvezel is dat nog niet.
  • Glasvezel is minder gevoelig voor storingen. Dit komt omdat glasvezel gebruikmaakt van lichtsignalen. DSL maakt gebruik van stroomkabels en is daarom gevoeliger voor storingen van buitenaf.  
  • De downloadsnelheid is bij DSL hoger dan de uploadsnelheid. Bij glasvezel is er geen verschil en gaat het beide even snel.
  • De afstand tot de wijkcentrale is bij glasvezel niet van invloed op de internetsnelheid. De daadwerkelijke snelheid van je internetverbinding hangt bij DSL grotendeels af van de afstand tot de wijkcentrale. Hierdoor kan de werkelijke snelheid lager zijn dan de geadverteerde snelheid. Wij zijn hier bij Youfone transparant over: we geven een indicatie met minimale en maximale internetsnelheden. Om te zien hoe snel jouw verbinding exact is, voer je een speedtest uit.

Haal nog meer uit je glasvezelabonnement

Combineer en profiteer
Bij Youfone kan je altijd nóg meer halen uit je glasvezelabonnement. Combineer het met een Sim Only-abonnement en profiteer van klantvoordeel. Je ontvangt dan namelijk tot wel 10 GB extra data per maand. Hierdoor kan je zorgeloos internetten, zonder dat je buitenbundelkosten maakt.  

Vriendendienst
Via onze Vriendendienst kan iedereen met een abonnement van Youfone een vriend(in), familielid of collega uitnodigen om een Youfone-abonnement af te sluiten. Als Youfone-klant kan je een persoonlijke code delen. Zodra jouw vriend(in) met die persoonlijke code een Youfone-abonnement afsluit, ontvangen jullie allebei 10 euro korting op jullie eerstvolgende maandfactuur.