Internet & TV

Wat is het verschil tussen Glasvezel en DSL internet?

7 Augustus 2023

Je kunt snel internetten via glasvezel en via het oudere DSL. Beide technieken worden nog steeds veel gebruikt in ons land. Ook Youfone maakt hier gebruik van. Maar wat is nu precies het verschil tussen DSL en glasvezel? En hoe weet je welke techniek beschikbaar is op jouw adres? We vertellen je het hier. 

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas dat zo dun is als een haartje. Met behulp van laserlicht wordt de informatie op een snelle manier verzonden. Het licht wordt met hoge snelheid in- en uitgeschakeld. Dat zorgt ervoor dat de informatie zich door de glasvezel verplaatst. Je kunt het vergelijken met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel heeft veel voordelen vergeleken met DSL. We noemen er 4.

1. Hogere snelheid 

Het grootste voordeel van glasvezel is de hogere snelheid. Deze is veel hoger dan de snelheid die via DSL, of vroeger via de kabel, behaald kunnen worden. De snelheden kunnen wel oplopen tot 1000 Mbit/s.

2. Even snel uploaden als downloaden 

Nog een snelheidsvoordeel: uploaden gaat net zo snel als downloaden bij glasvezel. Grote bestanden versturen en downloaden doe je met glasvezel dus met gemak. Met DSL en de kabel duurt dat veel langer.

3. Minder storingen 

Glasvezel bestaat uit lichtsignalen en die zijn niet gevoelig voor storing. Je hebt dus minder last van storingen. DSL bestaat uit een stroomkabel en is daarom wel gevoeliger voor storing van buitenaf.

4. Blijft snel met veel apparaten 

Heb je thuis veel apparaten aangesloten op het netwerk? Dat is met glasvezel geen probleem. Of je nu je laptop, tablet, smartphone, slimme lampen of slimme thermostaat op het netwerk aansluit: je verbinding blijft snel. Je kunt met meerdere mensen tegelijk internetten, zonder dat het traag wordt.

Bekijk onze aanbiedingen voor glasvezel

Wat is DSL?

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Er wordt een koperdraadverbinding gebruikt, vaak een normale telefoonkabel. Die kabel loopt van de wijkcentrale naar jouw huis. Internetproviders bieden meestal twee soorten DSL aan: ADSL en VDSL. VDSL is sneller. Youfone is een VDSL-aanbieder. Daarmee heb je een snelheid van minimaal 30 Mbit/s en maximaal 200 Mbit/s.

DSL is veel goedkoper

DSL is voorlopig goedkoper dan glasvezel. Dat komt doordat glasvezelnetwerken nu nog nieuw moeten worden aangelegd. Dat kost geld en daarom is glasvezel duurder.

Bekijk onze aanbiedingen voor DSL

Afstand tot de centrale bepaalt de snelheid bij DSL 

Hoe snel de internetverbinding echt is, hangt bij DSL af van hoever je van de wijkcentrale woont en welke apparatuur je gebruikt. De daadwerkelijke verbinding kan dus langzamer zijn dan de geadverteerde snelheid. Wij zijn er helder over: we geven een indicatie van de snelheid met minimum- en maximumsnelheden. Voer een speedtest uit om te zien hoe snel jouw verbinding is.

Best geteste netwerk bij glasvezel en DSL 

Wij gebruiken het snelle netwerk van KPN. KPN verbetert het netwerk regelmatig, waardoor het snel en stabiel blijft. 

Wat kan je ontvangen op jouw adres? 

Of we DSL of glasvezel kunnen leveren, hangt af van jouw adres. Bekijk welke pakketten beschikbaar zijn op jouw adres met de postcodecheck