Wat is het verschil tussen glasvezel en DSL internet?

9 September 2019

Je kunt snel internetten via glasvezel en via het oudere DSL. Beide technieken worden nog steeds veelvuldig gebruikt in ons land. Ook Youfone maakt gebruik van deze technieken. Maar wat is nu precies het verschil tussen DSL en glasvezel? En hoe weet je welke techniek beschikbaar is op jouw adres? Youfone legt het uit.

Alle voordelen van glasvezel
Het grootste voordeel van glasvezel is de hogere snelheid. Deze is veel hoger dan de snelheid die via DSL, of vroeger via de kabel, behaald kunnen worden. De  snelheden kunnen wel oplopen tot 500 Mbps.

Een ander voordeel is gelijke down- en uploadsnelheid. Met ADSL en kabel duurt het veel langer om bestanden te up- en downloaden. Dat is vervelend als je regelmatig grote bestanden moet versturen of downloaden. Glasvezel lost dit probleem op, want de uploadsnelheid is even hoog als de downloadsnelheid.

Glasvezel heeft ook minder ruis op de lijn. Het kan niet worden verstoord door zogenaamde elektromagnetische interferentie. Dat houdt in dat er storing optreedt. Glasvezel bestaat uit lichtsignalen en deze zijn niet gevoelig voor storing. DSL bestaat juist uit een stroomkabel en is dan wel weer gevoelig voor storing van buitenaf.

Heb je veel apparaten thuis aangesloten op het netwerk? Dat is met glasvezel geen probleem. Of je nu je laptop, tablet, smartphone, slimme lampen of slimme thermostaat op het netwerk aansluit: je verbinding blijft snel. Je kunt met meerdere mensen tegelijk internetten, zonder dat het traag wordt.

DSL
‘DSL’ is de afkorting voor ‘Digital Subscriber Line’. Hiermee krijg je een relatief hoge snelheid om mee te internetten en televisie te kijken. Hiervoor wordt een koperdraadverbinding gebruikt. Vaak gebruik je hiervoor een normale telefoonkabel, die van de wijkcentrale naar jouw huis loopt.

Doorgaans bieden internetproviders twee soorten DSL aan: ADSL en VDSL. VDSL is hierbij de snellere variant. Youfone is een VDSL-aanbieder. Dat houdt in dat je een minimumsnelheid hebt van 20 Mbit en een maximumsnelheid van 100 Mbit.

Afstand van de centrale bepaalt de snelheid
Hoe snel de internetverbinding echt is, hangt bij zowel ADSL als VDSL af van hoever je van de wijkcentrale woont en welke apparatuur je gebruikt. De daadwerkelijke verbinding kan dus langzamer zijn dan de geadverteerde snelheid. Youfone is er helder over: wij geven een indicatie van de snelheid met minimum- en maximum snelheden. Je kunt een speedtest uitvoeren om te zien hoe snel jouw verbinding is.

Wij gebruiken het snelle netwerk van KPN. Dit bedrijf is naast aanbieder ook de beheerder en netwerklegger van DSL. KPN voert regelmatig upgrades uit aan het netwerk, waardoor het snel en stabiel blijft.

Lagere prijs
DSL is voorlopig goedkoper dan glasvezel. Dat komt doordat glasvezelnetwerken nu nog nieuw moeten worden aangelegd. Dat is kostbaar. Door televisie en internet met elkaar te combineren, kun je ook nog eens besparen op de prijs. Voor veel Nederlanders voldoet een instapabonnement.

Glasvezel
Met een glasvezelabonnement heb je razendsnel internet. De techniek is nog niet zo heel lang in Nederland beschikbaar, maar je kunt het op steeds meer plaatsen gebruiken. In sommige delen van het land biedt KPN ook een glasvezelverbinding aan.

Glasvezel is een vezel, zo dun als een haartje, dat is gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie wordt via glasvezel op een snelle manier verzonden. Dit gebeurt met behulp van laserlicht. Het licht wordt met erg hoge snelheid aan- en uitgeschakeld, zodat de gegevens doorgegeven kunnen worden. De informatie plaatst zich dan door de glasvezel. Vergelijkbaar maar eens met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn.

Altijd snel internet
Met glasvezel heb je altijd snel internet. Je up- en downloadt supersnel. Het maakt niet uit of je met meerdere gezinsleden aan het internetten bent en hoe groot de bestanden zijn die je downloadt. Speel je een je favoriete game terwijl je een muziekje op de achtergrond aan hebt staan? Dat is geen enkel probleem.

Of we glasvezel kunnen leveren, hangt af van jouw adres. Op het ene adres is een sneller pakket beschikbaar dan de andere. Doe de check om te zien welke pakketten beschikbaar zijn op jouw adres.