Skip to main content

Wat is glasvezel?  

Glasvezel is een vezel van een speciaal soort glas. Het is zo dun als een mensenhaar. Door middel van een laser die heel snel aan en uit knippert, wordt data door glasvezelkabels verzonden. De snelheid van dit geknipper bepaalt hoe snel je internetverbinding is. Je hebt dus internet met de snelheid van het licht als je kiest voor glasvezel van Youfone. En je zit ook nog eens op het best geteste netwerk van KPN. Bekijk alle verschillen tussen Glasvezel en DSL

internetsnelheid van glasvezel

Zo werkt de aanleg van glasvezel

Stap 1: Het aanleggen van glasvezel begint allemaal bij gesprekken tussen de gemeente en de glasvezelaanbieder. Zij maken allereerst afspraken over de aanleg van glasvezel. Is er een akkoord met de gemeente? Dan ontvang je een aankondiging van de komst van glasvezel in jouw buurt. Er zijn verschillende glasvezelaanbieders. Youfone maakt gebruik van het KPN-netwerk.

 

Stap 2: Zodra je de aankondiging ontvangt, moet je toestemming geven. Dat is nodig om werkzaamheden te kunnen verrichten rondom je huis. Nadat je toestemming geeft, komt een monteur thuis langs. Die besluit, in samenspraak met jou, waar de glasvezelaansluiting komt. Dat is meestal in de meterkast.

 

Woon je in een appartement of flat? Dan gaat de glasvezelaanbieder in gesprek met je woningcorporatie, verhuurder of Vereniging van Eigenaren. Nadat daarmee een akkoord is bereikt, kunnen alle bewoners zelf toestemming geven. Dat is nodig, zodat alle woningen kunnen worden aangesloten op glasvezel.

 

Geef je geen toestemming? Dan wordt je woning niet aangesloten op glasvezel. Als je er later toch voor kiest om je woning op glasvezel aan te sluiten, dan kost dat je mogelijk geld. Dat komt omdat de straat dan alleen voor jou moet worden opengebroken.

 

Stap 3: Het is tijd om te graven en je straat aan te sluiten op glasvezel. Je buurt krijgt tijdens die werkzaamheden ook een glasvezelcentrale. Hier komen de glasvezelkabels van alle woningen in de straat bij elkaar. Tijdens de werkzaamheden is de straat open. Aan het einde van de dag is die gelukkig weer dicht.

 

Stap 4: Je straat is aangesloten op glasvezel, nu is het tijd voor je woning. Dat gebeurt door een glasvezelkabel die de monteur onder de grond naar de gevel van je huis trekt.

 

Stap 5: Nu is het tijd om de glasvezelkabel door te trekken naar je huis. In flats en appartementencomplexen komt de glasvezelkabel in de meeste gevallen op een centrale plek het gebouw binnen. Geen zorgen, de monteur regelt het allemaal. Vervolgens installeert de monteur het glasvezelaansluitpunt op de plek die in stap 2 is afgesproken.

 

Stap 6: De laatste stap is de leukste. Dan kies je namelijk jouw glasvezelabonnement bij Youfone. Met glasvezel van Youfone heb je razendsnel internet tot 1000 Mbit/s en zit je op het best geteste netwerk van KPN. Nu tijdelijk zonder aansluitkosten. Geen idee wat voor jou de ideale snelheid is? Lees hier hoe je bepaalt welke internetsnelheid je nodig hebt. 

installatie

Hoe installeer ik glasvezel thuis?

De gehele aanleg van glasvezel gebeurt altijd door professionals. Om thuis gebruik te maken van glasvezel moet glasvezel op je modem worden aangesloten. Dat kan ingewikkeld zijn. Daarom ontvang je bij Youfone gratis een monteur voor de installatie. Wil je liever zelf je modem op glasvezel aansluiten? Een afspraak met een monteur is niet verplicht. Je kunt dan de Installatiehulp van Youfone gebruiken om glasvezel aan te sluiten op je modem. Lees hier hoe je stap voor stap alles instelt.

Waar zit het glasvezelaansluitpunt?

Voor het glasvezelaansluitpunt is stroom nodig, dus er moet een stopcontact aanwezig zijn. Het aansluitpunt vind je meestal in de meterkast. Geen glasvezelaansluitpunt in de meterkast? Zoek dan naar de plek waar andere kabels het huis binnekomen. Dat is vaak in een ruimte of kamer aan de straatkant van je woning. Je herkent het aansluitpunt doordat het meestal een vierkant of rechthoekig kastje is. 

aansluiting
activeren

Je apparaten aansluiten op glasvezel

Is je woning aangesloten op glasvezel en heb je bij Youfone het ideale glasvezelabonnement afgesloten? Dan is het tijd om te genieten van razendsnel internet. Wil je jouw apparaten, zoals smartphones, laptops en televisies aansluiten op het glasvezelnetwerk? Dat doe je gemakkelijk via wifi.  

Let op: het komt weleens voor dat de wifiverbinding in bepaalde ruimtes, zoals op zolder, minder krachtig is. Dat los je eenvoudig op door een wifiversterker aan te schaffen. 

Veelgestelde vragen over glasvezel aansluiten

  • Hoe wordt glasvezel in de woning aangesloten?

    Voordat je woning op glasvezel wordt aangesloten, moeten er nog wat stappen worden voltooid. Scrol naar boven om stap voor stap te lezen hoe de aanleg van glasvezel werkt.

  • Kun je glasvezel zelf aansluiten en wat zijn de risico's?

    Professionals voeren altijd de gehele aanleg van glasvezel uit. Je hoeft je modem niet zelf op glasvezel aan te sluiten bij Youfone. We snappen namelijk dat dit ingewikkeld kan zijn. Daarom ontvang je voor de installatie gratis een monteur thuis. Dat is niet verplicht als je liever zelf je modem aansluit op glasvezel. Lees hier hoe je alles stap voor stapt instelt.

  • Wat zijn veelvoorkomende problemen bij een glasvezelaansluiting?

    Met glasvezel heb je de snelste en meest stabiele vorm van internet. Glasvezelkabels worden onder de grond zo goed mogelijk beschermd, onder andere door speciale pijpen. Desondanks kan je te maken krijgen met een storing. Dat kan bijvoorbeeld door een beschadigde of gebroken kabel. Maar het kan ook door vuil of vocht, dat voor 70% van de storingen in een glasvezelnetwerk zorgt. Daarmee is het de meest voorkomende oorzaak van glasvezelstoringen.

    Last van een storing? Meld die dan bij je provider. Blijkt er iets mis te zijn met het netwerk? Dan geeft je provider het door aan de glasvezelaanbieder. 

  • Hoe stap ik soepel over op glasvezel?

    Bij Youfone zorgen we er altijd voor dat je overstap naar glasvezel internet soepel verloopt. Als je voor Glasvezel Internet van Youfone kiest, heb je geen aansluitingskosten. De monteur komt dan gratis bij je langs. Daarvoor ontvang je een uitnodiging om een installatie-afspraak te maken.