10 wijze lessen uit films en series

vrijdag 13 oktober 2017 blog Films en series kijken is een lekker ontspannende bezigheid. Over de grond rollen van het lachen, of snotteren bij een zielige film; we houden ervan! Maar wist je dat we er ook levenslessen uit kunnen halen? Een aantal voorbeelden van films en series met een diepere gedachte. Borgen: we moeten werk en privé beter leren combineren
“Werk en privé moet je gescheiden houden”, zeiden we altijd. Dat is niet want Birgitte Nyborg ondervindt in de serie Borgen. Ze wil zowel toppolitica als topmoeder zijn en daarvoor moet ze leren combineren. Zelfs als ze haar familie belooft op een werkvrije vakantie te gaan, blijft ze haar telefoon checken.

De Scandinavische serie leert je om prioriteiten te stellen: hoe zwaar wegen de zaken eigenlijk? Veel Nederlandse vrouwen hebben moeite om alles opzij te zetten voor hun carrière. Nyborg doet dat juist wel, maar of dat nou de beste oplossing is?
Sex And The City: de pijnlijkste adviezen zijn de beste adviezen
Vrouwen herkennen dit waarschijnlijk wel: steeds weer vallen voor dezelfde man. Gelukkig geven de dames van Sex And The City de beste adviezen. Die adviezen zijn heel pijnlijke en bestaan vaak uit typische one liners, maar toch zijn de adviezen goed voor je.

Een beroemde: “How many more times are you gonna go through this? He is bad for you.” Een heel pijnlijk advies waarmee je wereld lijkt in te storten, is toch het beste voor je. We weten het allemaal dankzij Sex And The City.

Grey’s Anatomy: wees niet zo streng voor jezelf!
“You did a terrible thing. It doesn’t mean you’re a terrible person.” Een gevleugelde uitspraak van Miranda Bailey in Grey’s Anatomy. Mensen zijn altijd gewend om heel streng te zijn voor zichzelf. Als ze een fout hebben gemaakt, vergeven ze het zich bijna nooit.

Volgens Miranda Bailey uit Grey’s Anatomy moeten we niet zo streng zijn voor ons zelf. Een foutje maken maakt je menselijk. Je hebt iets verschrikkelijks gedaan, maar daar word je geen ander persoon van.

The Fault In Our Stars: mensen kunnen heel veel
The Fault In Our Stars gaat over ongeneeslijk ziek zijn. Het is een erg heftige film waar je zeker een traan bij gaat laten. De film laat zien hoe mensen kunnen vechten en genieten van het leven terwijl ze weten dat het eind eraan komt. Het leert je dat mensen nog heel veel kunnen, zelfs als ze heel zwak zijn.

Je staat ook weer even stil bij wat belangrijk is in het leven en dat het belangrijk is om je te omringen met mensen waar je om geeft.

Pay It Forward: een glimlach kan veel betekenen voor een ander
In Pay It Forward krijgt een jongen de opdracht om de wereld te verbeteren. Hij bedenkt een plan waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat dan ook weer voor drie andere mensen moeten doen.

Deze film kun je weer met beide voeten op de grond zetten. Het is niet moeilijk om aardig voor elkaar te zijn, maar toch doen mensen er weinig moeite voor. Een glimlach kan veel voor anderen betekenen!

The bucket list: je krijgt eerder spijt van iets dat je niet hebt gedaan dan van iets dat je wel hebt gedaan
Twee mannen krijgen te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en nog maar kort te leven hebben. Daarom gaan zij een lijst afwerken van dingen die ze nog willen doen voor ze sterven. De film kan je laten zien dat je moet doen wat jou gelukkig maakt.

Ken je de uitspraak: “Je krijgt eerder spijt van iets wat je niet hebt gedaan dan van iets wat je wel hebt gedaan”? Die komt officieel niet uit deze film, maar het is wel de gedachte erachter.

Intouchables: laat elkaar toe in je leven
Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel? Bekijk dan de Intouchables maar eens. Het is een ontroerende film over een gehandicapte miljonair die in een rolstoel zit en veel zorg nodig heeft. Zijn tegenspeler is een jongeman die leeft van een uitkering en een baan als verzorger van de gehandicapte miljonair krijgt.

De film gaat over dat twee mensen uit heel verschillende werelden toch prima door één deur kunnen. Daarvoor moet je alleen wel elkaar toelaten in het leven.

The Shawshank Redemption: soms moet je uit je comfortzone
The Shawshank Redemption speelt zich af in een gevangenis. Het is een kijkje achter gesloten deuren. In de Amerikaanse speelfilm uit 1994 zie je hoe de - volgens hemzelf - onschuldige Andy Dufresne met zijn problemen omgaat in de gevangenis. Je ziet veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Soms moet je even uit je comfortzone stappen om iets te kunnen bereiken. Dat is het enige dat we zeggen. Anders verklappen we het plot van de hele film.

Shutter Island: niet alles is wat het lijkt
Als Teddy Daniels, een U.S. Marshal op zoek gaat naar Rachel Solando, een moordenares, krijgt hij last van allerlei vreemde wanen en nachtmerries. Misschien heeft het er mee te maken dat Solando ontsnapt is uit een instelling voor geesteszieke criminelen. De instelling bevindt zich ook nog eens op een creepy plek: op een afgelegen eiland langs de kust van Boston.

Aan het eind van de films snap je er niets meer van: wie is er nu mentaal gezond en wie niet? Je beseft je weer even dat niet alles is zoals het lijkt.

In Treatment: zo werkt psychologie
Geïnteresseerd in psychologie? Dan is de serie ‘In Treatment’ (in het Nederlands ‘In therapie’) iets voor jou. Het gaat over een psychotherapeut die iedere week vier vaste patiënten heeft met verschillende problemen. Er komen allerlei thema’s aan bod, zoals somberheid en PTSS. Deze film leert beginnende psychologen over verschillende problemen en verschillende mensen, de manier van reageren en van interactie. Je krijgt een inkijkje in de psychologie. Een must voor alle psychologiestudenten. En anders is het natuurlijk gewoon interessant om naar te kijken.