Sim Only

Tweestapsverificatie: wat is het en waarom is het belangrijk?

8 April 2024

Het zou je maar gebeuren: iemand hackt je account en krijgt toegang tot allerlei persoonlijke zaken. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom is het slim om tweestapsverificatie in te stellen. Maar wat is dat precies en waarom is het zo belangrijk?

Welke vormen van tweestapsverificatie zijn er?  

Met tweestapsverificatie voeg je eigenlijk - naast je wachtwoord - een extra stukje beveiliging aan je account toe. Je stelt het meestal in wanneer je ergens een nieuw account aanmaakt, maar je kunt het vaak ook later activeren. De bekendste vormen van tweestapsverificatie zijn:  

 • E-mailcontrole: via de e-mailcontrole krijg je een mailtje zodra je jouw wachtwoord invoert. In dat mailtje vind je een knop of link waarop je kunt klikken, of een code die je moet invoeren. Hiermee bevestig je jouw identiteit.
 • Sms-controle: de sms-controle werkt ongeveer hetzelfde als een e-mailcontrole. Het verschil is dat je een sms met een unieke code ontvangt om toegang te krijgen tot je account.  
 • Biometrische beveiliging: met biometrische beveiliging maak je meestal gebruik van je vingerafdruk of gezichtsherkenning.  
 • Authenticator-app: je kunt ook gebruikmaken van een authenticator-app, zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator. Zodra je inlogt ontvang je een bevestigingsknop of een code die een aantal seconden geldig is.

Een sterk wachtwoord instellen

Een extra beveiligingslaag door middel van tweestapsverificatie is belangrijk. Maar ook een sterk en uniek wachtwoord bedenken is natuurlijk cruciaal voor een goede beveiliging. Hieronder vind je een aantal tips voor veilige wachtwoorden.

 • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers, speciale tekens en spaties.
 • Hoe meer karakters je wachtwoord heeft, hoe beter.
 • Bedenk een geheime zin die alleen jij weet en gebruik dat als wachtwoord. Zo onthoud je jouw wachtwoord ook nog eens makkelijk.
 • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden zoals de naam van je partner of kinds.

Lees hier meer tips voor veilige wachtwoorden.

Waarom is tweestapsverificatie belangrijk?

In 2023 is 16 procent van de bevolking slachtoffer geweest van online criminaliteit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aankoopfraude en hacken kwamen het vaakst voor. Dat laat zien hoe belangrijk het instellen van tweestapsverificatie is belangrijk. Je geeft oplichters op die manier namelijk minder kans om je accounts te hacken. Stel je voor dat een oplichter je wachtwoord raadt of kraakt. Dan is dat nog altijd niet genoeg om je identiteit te verifiëren, doordat je nog een extra beveilingslaag hebt toegevoegd.

Nieuw: tweestapsverificatie in MyYoufone  

Wist je dat je tweestapsverificatie vanaf nu ook in MyYoufone kunt activeren? Bij Youfone maken we gebruik van een sms-controle om je account extra te beveiligen. Belangrijk om te weten: andere vormen van tweestapsverificatie zijn niet mogelijk voor MyYoufone. Lees hieronder hoe je het instelt.

 1. Ga onder ‘Account’ naar ‘Zelf regelen’.
 2. Klik op ‘Tweestapsverificatie’.
 3. Vink ‘Tweestapsverificatie’ aan en voer je 06-nummer in.
 4. Voer de ontvangen sms-code in.
 5. Je bent helemaal klaar. Tweestapsverificatie is ingesteld!