Zo word je een succesvolle blogger met je mobiel
Vloggen is helemaal in. De kans is dan ook groot dat jij ook wilt beginnen met vloggen. Misschien heb je daar helemaal geen kaas van gegeten en twijfel je of je er wel aan moet beginnen, omdat je geen technische kennis hebt. Zonde, dan gaat er een hoop talent verloren! Youfone heeft een paar tips om een succesvolle vlogger met je mobiel te worden.
Je telefoon als vlogcamera
De meeste telefoons hebben tegenwoordig een camera die goed genoeg is om als vlogcamera te dienen. Vooral als je een iets nieuwere, duurdere smartphone (zoals een iPhone of een Samsung) hebt, kun je waarschijnlijk prima uit de voeten. Deze camera’s hebben een heldere lens en meer pixels op de beeldsensor.
Een telefoon kan vaak toch nog behoorlijk wat licht opvangen, wat nodig is om een mooie foto te kunnen maken. Hoe dat precies zit met het licht, leggen we zometeen uit.
Een goed verhaal
Voordat we ons volledig in de techniek gaan storten, is het goed alvast na te denken over een goed verhaal. Je video draait immers om de inhoud. Maak een pakkende vlog die minimaal een minuutje duurt, maar maximaal drie minuten. Waarschijnlijk heb je veel te veel materiaal, dus moet je snijden in de inhoud. Zo kom je tot de essentie van je verhaal.
Bedenk wat je gaat filmen: wat moet de kijker aan jouw vlog hebben en wat is het doel van de vlog? Een goede voorbereiding is het halve werk. Lange stiltes, weinig afwisseling en onnodige herhaling hebben een negatief effect op je video.
Als je wel wilt vloggen, maar nog niet weet waarover, ga dan na welke tijd van het jaar het is. Op die manier kun je vaak wel een boeiend onderwerp vinden. Volg het nieuws en de actualiteiten, zodat je met je vlog mee kunt praten en dus relevant bent.
Horizontaal of verticaal?
‘Vroeger’ was er slechts een goede manier om je telefoon vast te houden: horizontaal. Je filmt dan in ‘landscape’-mode. Oftewel: je benut het volledige beeld. Als je dat niet doet, krijg je last van zwarte balken aan beide kanten van de video. Dat is natuurlijk niet mooi als je de video’s echt voor een publiek wilt maken.
Toch kun je je video’s ook verticaal (met de telefoon rechtop) opnemen. Instagram heeft namelijk IGTV geintroduceerd. Op IGTV kun je video’s het best rechtopstaand opnemen, omdat ze ook op die manier worden afgespeeld bij de kijker. Anders ziet de video er juist erg ‘gezoomd’ uit.
Kortom: bedenk ook voor welk platform je je vlog maakt. Als je voor YouTube of een andere videodienst gaat, kun je het best voor horizontaal kiezen. Voor IGTV werkt verticaal het best.
Compositie, standpunt en licht
Wees creatief met compositie, standpunt en licht, maar ook weer niet te creatief. Test een aantal standpunten uit en kijk jezelf terug. Probeer een hoek te vinden waarbij je er het best uitziet. Film je ook anderen? Of film je ook objecten? Kijk dan naar het grotere plaatje: zit er dynamiek en de video en beweegt het beeld genoeg?
Waar je goed op moet letten bij ‘dynamisch’ filmen (oftewel: bewegend filmen), is dat het beeld niet te veel schokt. Dat kijkt namelijk niet prettig weg.
Net als bij fotografie geldt dat het een goed idee is om eerst uit te zoeken waar het licht vandaan komt. Natuurlijk licht is altijd het mooist. Kom je alsnog voor een uitdaging te staan met weinig licht, wees dan creatief. Vaak kun je veel bereiken met kaarslicht of neon-verlichting. En anders kun je altijd nog een draagbaar cameralampje meenemen.
Audio
Dit wordt vaak vergeten: audio is net zo belangrijk als beeld. Misschien zelfs nog wel belangrijker. Als de audio onverstaanbaar is, zullen mensen de video snel wegklikken. Daarom is het een goed idee na te denken over hoe je zoveel mogelijk uit je video haalt.
Voor de smartphone zijn allerlei microfoons te koop. Denk bijvoorbeeld aan een SmartLav (dasspeld microfoon) of een iRig Mic (handheld microfoon). Dit soort microfoons zijn vaak niet duur en klinken ook prima op oordopjes.
Heb je geen microfoon bij de hand? Sluit dan je oortjes aan. De microfoon van de oortjes neemt het geluid dan over. Het klinkt niet fantastisch, maar het is goed genoeg om een video mee op te kunnen nemen.
Gebruik accessoires
Veel vloggers zijn stiekem echt verslaafd aan gadgets. Het is dan ook niet zo gek dat er allerhande accessoires voor je vlogcamera beschikbaar zijn. Of het nu gaat om zogenaamde sliders, met de smartphone bedienbare drones of zelfklevende hoesjes: ze zijn verkrijgbaar.
In een basiskit zou je op z’n minst een tri-pod, selfie-stick, audio-accessoires, click-on lenzen en een LED-lampje moeten hebben. Daarmee heb je een goede basis voor iedere video.