Sim Only

Zo praat je met Walkie Talkie op de Apple Watch

13 Mei 2018

Breakie breakie! Over! We hebben als kind allemaal wel eens zo’n walkie talkie gehad. Supercool dat we zo met elkaar konden praten. Jaren later werd op de smartphone de app Zello populair, die deed denken aan walkie talkies. Nu kun je écht een Walkie Talkie simuleren, via je je Apple Watch. Dit wordt ondersteund op alle Apple Watch-modellen, behalve de allereerste generatie. Hoe het precies werkt, leggen we je uit.

Wat is Walkie Talkie precies?
Als je bij de naam ‘Walkie Talkie’ denkt aan de oude walkie talkies, heb je helemaal gelijk. Je kunt namelijk precies hetzelfde met de functie ‘Walkie Talkie’ als met zo’n oude zwarte doos. Je kunt er namelijk mee praten. Op de Apple Watch stuur je met deze functie heel simpel spraakberichten naar vrienden en familie. Daarvoor gebruikt Apple de techniek van FaceTime Audio.

Misschien denk je nu: “Wat is het verschil met een telefoongesprek?” Het antwoord: is er geen 1-op-1-gesprek. Je stuurt elkaar steeds afwisselend spraakberichten. Om deze functie te kunnen gebruiken, moeten zowel de zender als ontvanger een geschikte Apple Watch hebben. En jullie moeten allebei Walkie Talkie-contact worden. Dat is ook meteen het jammere: je kunt niet naar willekeurige personen een spraakbericht sturen.

Aan de slag met Walkie Talkie
Nu je weet wat Walkie Talkie is, is het tijd om je eerste spraakbericht te versturen. Dat doe je door Walkie Talkie-vrienden te worden. De app laat meteen zien met welke contacten je vaak praat via de telefoon, berichten of e-mail.

Allereerst nodig je een vriend uit om Walkie Talkie te gebruiken. De ander moet daar dan mee instemmen. Daarna open je de Walkie Talkie-app op de Apple Watch en tik je op ‘Talk’ om te gaan praten. Als er verbinding is, hoort je contact een geluidje, waarna jouw gesproken bericht volgt. Dat gebeurt direct, dus als jij spreekt, hoort de ander het meteen. Er wordt dus niets opgenomen.

Om een antwoord te sturen, kan de vriend op een knop drukken om meteen een gesproken bericht in te spreken. Jij ontvangt dan het bericht en dan kun jij op een knop drukken om een bericht in te spreken. En zo zit je, voor je het weet, de hele dag te Walkie Talkie’en.

De techniek
Toen Apple Walkie Talkie introduceerde, deed het ons eerst denken aan de app ‘Zello’, die ook als een soort Walkie Talkie werkt. Bij Zello worden spraakberichten opgenomen, op een server bewaard en kun je ze later terugspelen. Dat kan bij de functie van Apple niet. Heb je een bericht gemist, dan is deze niet terug te halen. Dat komt doordat het gaat om realtime push-to-talk. Daar gebruikt Apple de server van FaceTime voor.

Apple heeft er bewust voor gekozen geen berichten te kunnen opnemen, in verband met de privacy. Er komen geen berichten op de servers van Apple te staan, dus in principe kan niemand erbij. Een sessie duurt ongeveer 5 minuten.

De voor- en nadelen van Walkie Talkie
Een groot voordeel van Walkie Talkie is dat je niet elkaars mobiele nummer hoeft te hebben. Het werkt via FaceTime-accounts. Daardoor werkt het op Wi-Fi en 3G of 4G. Daarnaast heb je geen iMessage nodig om er gebruik van te maken.

Nadelen zijn er ook: bij een gesprek moeten beide contactpersonen actief deelnemen. Dat kan behoorlijk storend voor je concentratie zijn. Daarnaast werkt het alleen met de nieuwere modellen van de Apple Watch. Hoewel je de berichten niet kunt terugspelen, is er wel een privacyprobleem. Je hoort je vriend of vriendin meteen al praten als Walkie Talkie aanstaat. De functie kan tijdelijk wel uit, maar dan moet je er steeds om denken. Niet erg handig als je bijvoorbeeld gaat vergaderen.