Sim Only

Zo kun je veilig mobiel bankieren

25 September 2018

Je mobiele telefoon wordt steeds belangrijker. Het is allang niet meer alleen een apparaat om mee te bellen, berichten te versturen en foto’s en filmpjes te maken. Steeds meer Nederlanders gebruiken hun telefoon om mee te bankieren. Maar is dat allemaal wel zo veilig? En hoe zorg je ervoor dat je veilig blijft?

Hoe veilig is mobiel bankieren?
Mobiel bankieren is tegenwoordig erg veilig. Het is op z’n minst net zo veilig als normaal internetbankieren. Door de komst van bijvoorbeeld vingerafdrukscanners en Face ID op de iPhone, is de veiligheid nog sterker verbeterd.

Toch is het goed om te blijven opletten. Zorg ervoor dat je beveiliging op orde is en dat je écht gebruikmaakt van de app van de bank en niet van een phishing app.

Kiezen voor een veilig netwerk
WiFi-netwerken zijn heel handig om MB’s uit te sparen, maar erg veilig zijn ze niet. Gebruik daarom geen openbare hotspots om je bankzaken te regelen. Je kunt natuurlijk wel de WiFi bij jou thuis gebruiken. Nog beter is het gebruiken van ons 4G-netwerk. Daarmee heb je namelijk een eigen verbinding, die niet te kraken valt. Kortom: criminelen kunnen er niet op inloggen.

Een openbare hotspot is voor internetcriminelen super eenvoudig te kraken. Daarmee krijgt een beetje slimme hacker al snel toegang tot jouw bankgegevens. Een regelrechte nachtmerrie.

Zelf de veiligheid verbeteren
Veilig internetbankieren begint bij jezelf. Sta erbij stil dat de inlogcode van jouw bank-app net zo belangrijk is als de pincode van je pinpas. Vergeet de code niet en houd deze strikt geheim. Het is een slim idee om voor de app een heel andere code te gebruiken dan voor de code van je pinpas.

We hadden het ook al even over de vingerafdrukscanner en Face ID. Met deze hulpmiddelen ben je nog veiliger bezig, omdat niemand jouw vingerafdruk heeft en niemand er zo uitziet als jij (tenzij je een tweelingbroer- of zus hebt, die als twee druppels water op jou lijkt).

Je kunt nog een paar voorzorgsmaatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld het instellen van een maximumbedrag. Als er een hoger bedrag afgeschreven moet worden, moet je je nog een keer identificeren. Hoe dit gebeurt, hangt af van de bank waarbij je aangesloten bent. Bij ABN Amro werkt dit bijvoorbeeld met een e dentifier en bij de Rabobank gebruikt men de Raboscanner.

NFC: je telefoon als pinpas
Met een bank app kun je veel meer dan alleen geld overmaken en je saldo checken. Je kunt er nu ook mee betalen bij de kassa en betaalverzoeken sturen en accepteren. Daarnaast is het mogelijk je telefoon als pinpas te gebruiken, als jouw telefoon NFC ondersteunt.

NFC staat voor Near field-communication en zorgt ervoor dat jouw telefoon kan communiceren met bijvoorbeeld een pinapparaat. ABN Amro, Rabobank, SNS, ING en Bunq ondersteunen het betalen via NFC al. In combinatie met jouw bankapp kun je dan contactloos betalen met je telefoon. Houd er wel rekening mee dat je een NFC-simkaart nodig hebt, anders werkt het niet.

Betaalverzoeken via WhatsApp
Ook handig: betaalverzoeken via WhatsApp. Dat is een snelle oplossing als je de rekening wilt delen na een avondje uit met vrienden. Veel Nederlanders gebruiken daar nu ‘Tikkie’ voor, een initiatief van ABN Amro, maar het is beschikbaar voor alle Nederlandse bankrekeningnummers. Dat houdt in dat het niet uitmaakt bij welke bank je bent aangesloten.

Tikkie werkt heel eenvoudig: je maakt een betaalverzoek aan en deelt deze via WhatsApp. De betaling verloopt via het veilige iDEAL, waardoor je niet aan iedereen je IBAN-nummer hoeft te sturen. Bij Rabo en ING kun je ook betaalverzoeken sturen. Dit lijkt behoorlijk op Tikkie.

Leuk aan Tikkie is ook dat je kunt zien wie er al heeft betaald en je kunt een gepersonaliseerd bedank-filmpje laten tonen als iemand heeft betaald.

Wat te doen als je telefoon is gestolen?
Met zoveel functies voor mobiel bankieren is je telefoon een stuk belangrijker geworden. Je bent allang niet meer alleen je contacten of foto’s kwijt bij diefstal, maar ook je pinpas. Bij diefstal moet je daarom ook de bank bellen. Zeker als jouw telefoon ook gebruikt kan worden voor contactloos betalen is dat erg belangrijk. Doe ook aangifte bij de politie.