Sim Only

Belangrijke hotspot weetjes

11 Oktober 2018

Vandaag de dag kun je overal gebruikmaken van WiFi hotspots: in de trein, in het restaurant en zelfs op straat. Gratis internet is natuurlijk fijn, maar er zitten ook gevaren aan. Om veilig te kunnen internetten zijn er een paar belangrijke weetjes.

Iedereen kan meekijken
Allereerst is het goed om te weten dat jij niet de enige gebruiker op het netwerk bent. Omdat het netwerk openbaar is, is het vaak niet afgeschermd met een wachtwoord. Dat betekent in de praktijk dat iedereen kan inloggen. Als iedereen goede bedoelingen zou hebben zou dat geen probleem zijn, maar het is goed te realiseren dat ook kwaadwillenden kunnen inloggen en meekijken. Daarom raden we aan nooit bankzaken te doen via publieke hotspots.
 
Kwaadwillenden kunnen niet alleen meekijken via programma’s op de verbinding zelf, maar natuurlijk ook offline. In een café of in een restaurant kan men gemakkelijk over je schouder meekijken. Daarom is het verstandig de helderheid van het scherm te verlagen als je een wachtwoord invoert.
 
Gratis is geen liefdadigheid
Gratis internet voor iedereen! Dat kan haast niet echt gratis zijn. Dat is het dan ook niet: in ruil voor verbinding tot gratis internet vragen sommige aanbieders om allerlei persoonlijke gegevens. Die worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Het is verstandig om daar niet je (echte) gegevens in te vullen.
 
Daarnaast zijn veel WiFi hotspots niet onbeperkt gratis. In menig vakantiepark of hotel kan de gast zo’n 15 tot 60 minuten gratis internetten. Daarna moet er betaald worden. Vooral in het buitenland profiteren bedrijven daarvan. De reiziger betaalt er per tijdseenheid.
 
Niet alle hotspots zijn echt
Hackers kunnen echte hotspots misbruiken, maar oplichters zetten ook maar wat graag zelf een netwerkje op. Ze maken een hotspot aan met een betrouwbare naam, bijvoorbeeld ‘MacDonalds’. Iedereen die verbinding maakt met de hotspot kan dan worden gevolgd. Met zo’n nep hotspot kunnen oplichters iedereen die is ingelogd omleiden naar andere websites. Zo kan het voorkomen dat je een namaak versie van de bank te zien krijgt. De oplichters hebben dan de bankgegevens.
 
Als je twijfelt over een hotspot, is het een goed idee om een medewerker van bijvoorbeeld het restaurant, hotel of vakantiepark om hulp te vragen. Zo voorkom je dat je onbedoeld verbinding maakt met een nep hotspot.
 
Hotspots zijn niet altijd gevaarlijk
Het klinkt nu alsof hotspots heel gevaarlijk zijn, maar dat is natuurlijk lang niet altijd zo. Een gratis hotspot kun je prima gebruiken voor het algemene surfen, het nieuws lezen, de weersvoorspellingen bekijken en spelletjes spelen. Alle zaken waarvoor persoonlijke gegevens benodigd zijn kunnen beter vermeden worden.
 
Daarnaast raden we aan om alle updates van de telefoon of tablet te installeren, zodat je optimaal beschermd bent en veilig gratis kunt internetten.
 
Je eigen netwerk beginnen
Op steeds meer smartphones is het mogelijk om je eigen netwerk op te zetten. Je kunt dan de 3G- of 4G-bundel van Youfone gebruiken om op je laptop of tablet mee te surfen. Dit kan worden geactiveerd bij de instellingen van de telefoon. De gebruiker kan daar ook een wachtwoord instellen, zodat niemand anders kan meesurfen op de verbinding.
 
Op een iPhone is dit mogelijk door naar de instellingen te gaan en te kiezen voor ‘Persoonlijke hotspot’. Zet de schakelaar op groen en lees de verbindingsinstructies. Er verschijnt dan automatisch een wachtwoord waarmee je kunt inloggen op andere toestellen.
 
Op Android kan de mobiele hotspot ingeschakeld worden door naar de instellingen te gaan en voor Tethering te kiezen. Kies vervolgens voor Mobiele hotspot. In het scherm valt in te stellen welke apparaten verbinding mogen maken. De hotspot wordt geactiveerd en er wordt een wachtwoord toegewezen. De hotspot heet ‘Android AP’ en het wachtwoord is het wachtwoord dat je op je scherm ziet.