Virtual reality en je smartphone

woensdag 17 augustus 2016 blog Virtual reality is flink in opkomst. Bij virtual reality kijkt de gebruiker door een aparte bril en waant hij zich in een andere wereld. Bij sommige smartphones krijg je zelfs een virtual reality-bril geleverd. Hoe werkt het nu eigenlijk, wat kun je ermee en hoe werkt het op een mobiele telefoon? Zo werkt virtual reality
Misschien heb je op Facebook de 360 graden-video’s al gezien. Het lijkt wel wat op virtual reality (VR), maar we mogen het nog niet zo noemen. Bij VR sluit de gebruiker zich helemaal af voor de echte wereld en waant hij zich in een andere wereld door middel van een speciale bril. Zelfs Mark Zuckerberg van Facebook houdt zich er al mee bezig; hij wil kijken hoe mensen met een Facebook-account hun leven kunnen delen in Virtual Reality.
 
Als het om telefoons gaat, loopt Samsung nu voorop. Bij de Samsung Galaxy S7 wordt bijvoorbeeld een Samsung Gear VR-bril geleverd. Je zet je smartphone voor de glazen van de bril en vervolgens zet je de bril op. Twee beelden worden door de glazen van de bril samengevoegd. De gebruiker kan zich nu even in een schijnwerkelijkheid wanen.

Waar kunnen we het voor gebruiken?
De mogelijkheden van virtual reality zijn oneindig. Jaren geleden gebruikten piloten het al om te leren vliegen. Nu is het ook voor consumenten te gebruiken. We kunnen ons voorstellen dat we in de toekomst een proefrit kunnen maken in een nieuwe auto door middel van virtual reality.
 
Maar ook voor andere toepassen in het handig. De medische wereld wil het in gaan zetten om fictief operaties uit te voeren. Zo kunnen ze de technieken beter onder de knie krijgen. Voor ons, gebruikers van smartphones, zitten veel spelletjes en entertainment-toepassingen in de pijpleiding. Denk bijvoorbeeld aan het nogmaals beleven van de vakantie die je uitgebreid hebt gefotografeerd met je smartphone.

De benodigdheden
Om gebruik te kunnen maken van virtual reality heb je twee dingen nodig: een apparaat met de juiste software en de juiste hardware. Er is één apparaat die dit combineert: de smartphone. De fictieve wereld zit dus al in je broekzak.
 
Het is belangrijk om de juiste match tussen een bril en een smartphone te binden. Niet iedere bril werkt op iedere smartphone. Dat komt vooral doordat de groottes van de schermen van telefoons verschillen. Heb je de juiste match gevonden? Dan is het een kwestie van de juiste apps installeren.

Virtual Reality Apps
Voor zowel Android als iOS zijn goede Virtual Reality Apps te vinden. Denk bijvoorbeeld aan ‘VR Rollercoaster’ (Android) of ‘Roller Coaster VR’ (iPhone). Bij deze apps lijkt het alsof je in een achtbaan bent beland die maar over de kop blijft gaan. Een waanzinnige ervaring die goed laat zien waar virtual reality toe in staat is.
 
Filmpjes bekijken in virtual reality kun je doen met de YouTube app. Zoek even op ‘VR Video’ en je vindt een scala aan filmpjes die je met je VR-bril kunt bekijken. Zo hebben wij al een gaaf filmpje van gorilla’s in Congo gezien.
 
Wil je graag de ijsberen op Antartica zien? Dat kan met een Google Cardboard. Die is beschikbaar voor zowel iOS als Android. De Cardboard kost niet veel en kan gebruikt worden met de bijbehorende app. Je kunt dan onder andere gebruikmaken van Google Earth.

Dataverbruik
Tegenwoordig zijn steeds meer Nederlanders erg databewust. Ze houden hun databundel goed in de gaten en dat weerhoudt ze misschien van het gebruik van virtual reality. Ze zijn bang dat een filmpje bekijken in virtual reality meer data kost dan een gewone video. Gelukkig valt het dataverbruik best mee. Het bekijken van een drie minuten durend VR-filmpje kost nog geen 70 MB. Je kunt het dus prima onderweg in de trein doen, waardoor de treinrit een heel stuk minder saai wordt.
 
Ook voor de snelheid hoef je het niet te laten. Sinds de introductie van 4G kun je razendsnel video’s bekijken. Om een beeld te schetsen: voor het goed afspelen van een video in HD is ongeveer 8 Mbit per seconde nodig. Een verbinding op ons 4G-netwerk is daar zeer geschikt voor.