Met deze tips ga je nooit buiten de databundel

maandag 2 mei 2016 blog Aan het eind van iedere maand kijken we al weer uit naar de volgende maand, want dan gaat de nieuwe databundel in. Niet zo gek als je bedenkt dat we gemiddeld 150 keer per dag op onze smartphones kijken. Vaak staat het mobiele internet dan ook aan, wat er voor kan zorgen dat de bundel te snel op is. We zetten een paar tips op een rijtje om nooit meer buiten de bundel te internetten. Het verbruik bijhouden
Meten is weten. Daarom hebben we de Youfone app voor iOS en Android ontwikkeld. Daarop kunnen de belminuten, sms berichten en het internetverbruik worden afgelezen. Op die manier weet je precies hoeveel data je al hebt gebruikt, nog mag verbruiken en hoe lang het nog duurt voordat de nieuwe databundel ingaat.
 
Is de bundel bijna op? Dan kun je voorkomen dat het volgende maand weer gebeurt. Vanuit onze app is het namelijk mogelijk om bundels te wijzigen en toe te voegen. Zo zit je nooit meer zonder mobiel internet!
 
WiFi gebruiken
Thuis, op het werk, op stations, in bars, clubs en restaurants: overal is een gratis WiFi-netwerk. Handig, want dan hoef je geen gebruik te maken van mobiele data. We raden aan het draadloze netwerk niet te gebruiken voor bankzaken en andere vertrouwelijke zaken, maar voor het lezen van het nieuws of het checken van Twitter kun je het prima gebruiken.
 
Mobiele websites
Wie op een smartphone naar een website surft krijgt vaak de vraag of de desktop of de mobiele versie van een site moet worden geopend. Kies in dat geval voor de mobiele versie. Deze versie is namelijk aangepast voor laag verbruik. De afbeeldingen zijn kleiner en de pagina’ zelf ook. De pagina’s laden daardoor sneller en verbruiken minder MB’s. Meestal herken je een mobiele website aan ‘m.’ of ‘mobiel.’ in een adres.

Video’s en muziek streamen
Even op YouTube een filmpje kijken of een liedje luisteren via Spotify, het is zo makkelijk. Helaas verbruiken YouTube en Spotify wel een hoop MB’s. Na ongeveer een uurtje online liedjes luisteren kan het zijn dat de databundel al op is. Daarom is het beter om je internetgebruik te beperken tot het lezen van het nieuws en het chatten op WhatsApp.
 
Je kunt beter even wachten met het bekijken van dat ene grappige kattenfilmpje, zodat je hem thuis via WiFi kunt bekijken. Dan kun je het filmpje toch bekijken, zonder dat het van de databundel afgaat.
 
Updates uitschakelen
Het is niet slim om zomaar alle apps op de smartphone toe te staan gebruik te maken van mobiel internet. Het kan dan namelijk voor komen dat er een update wordt uitgevoerd terwijl je niet binnen bereik van WiFi bent. Updates kunnen soms wel honderden MB’s groot zijn, wat een flinke weerslag op de databundel heeft. Geef de App Store of Play Store daarom geen toegang tot mobiel internet.
 
Maak er liever een gewoonte van om regelmatig te checken welke apps geüpdatet moet worden. Houd ook bij welke apps echte datavreters zijn, zodat je weet welke applicaties nooit mobiele data mogen gebruiken.
 
Clouddiensten uitschakelen
Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van de cloud. Denk maar aan Dropbox, OneDrive van Microsoft, iCloud van Apple en Drive van Google. Ze zijn handig omdat je bestanden overal beschikbaar zijn, maar ze verbruiken ook een hoop data. Om er voor te zorgen dat alle bestanden overal beschikbaar zijn, moeten deze diensten namelijk synchroniseren.
 
Synchronisatie is een echte datavreter. Zeker als je een hoop bestanden in de cloud hebt staan. Al deze bestanden moeten gedownload worden. Daarnaast moeten bepaalde bestanden weer van de telefoon naar de cloud geüpload worden. Dat gaat de hele dag door. Daarom is het beter misschien geen apps van clouddiensten te installeren, maar de website te gebruiken. De websites downloaden namelijk alleen de bestanden die je bewust aanklikt.