Skip to main content

21 december 2023

Natuurlijk, een gloednieuwe telefoon is hartstikke leuk. Maar ook een dure grap en bovendien is het niet echt duurzaam om je smartphone iedere twee jaar te vervangen. Heb jij je voorgenomen om in 2024 duurzamer te gaan leven? Geef je smartphone dan een langer leven met deze 5 handige tips.

 

Enkele jaren geleden ging de ontwikkeling van smartphones zo hard, dat een upgrade na twee jaar een enorme verbetering was ten opzichte van je oude telefoon. Die tijden zijn allang voorbij. Natuurlijk zijn de nieuwste telefoons altijd net een tikkeltje sneller en heeft de camera een paar megapixels meer, maar heb je die echt nodig? Je smartphone van twee jaar oud, kan tegenwoordig echt nog wel één of twee jaar langer mee.

 

1. Slim opladen

Het is verleidelijk om altijd te zorgen dat je batterij volledig opgeladen is. Een lege telefoon? Daar zit je niet op te wachten. Maar voor de levensduur van je accu is het helemaal niet zo slim om deze altijd 100% op te laden. Of urenlang aan het stopcontact te laten liggen. Dus, niet voor het slapengaan aan de lader leggen. Het ideale batterijpercentage ligt tussen de 20% en 80%.

 

2. Houd je telefoon schoon

Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Te veel apps en foto’s op je telefoon maken ‘m traag en ze trekken je batterij sneller leeg. Heb je die Japanse metro app van die reis van vier jaar geleden echt nog nodig? En die 30 foto’s van die zonsondergang, kunnen er daar eigenlijk ook niet minstens 28 van weg? Hoe minder vol je smartphone, hoe fijner hij blijft functioneren.

 

3. Totale reset

Zet je telefoon eens terug naar de fabrieksinstellingen. Je kan dit zien als een totale reset. Zo worden oude software updates en bijvoorbeeld offline Spotify muziek die je al in jaren niet meer hebt geluisterd van je telefoon verwijderd. Een detox voor je telefoon dus. Zorg uiteraard wel eerst voor een goede back-up van je belangrijke data en apps.

 

4. Niet in je kontzak

Even je telefoon in je kontzak stoppen, wie doet het niet. Toch is het een slecht idee. Je telefoon kan kromtrekken als je ermee gaat zitten, zeker in strakke broeken. En van alle waterschade incidenten, gaat het in 80% van de gevallen om een telefoon die vanuit de kontzak in het toilet gevallen is. Daar wordt je smartphone natuurlijk ook niet beter van.

 

5. Laat je accu vervangen

Is de accu van je telefoon echt compleet versleten en binnen no time leeg? Overweeg dan eens om de batterij te laten vervangen. Dit kost vaak maar een paar tientjes en daarna zit je smartphone weer vol leven.

 

Een Sim Only-abonnement?

Kan jouw telefoon ook nog wel een jaartje mee maar heb je wel een nieuwe Sim Only-abonnement nodig? Bekijk dan onze Zakelijke Sim Only mogelijkheden.