Internet & TV

Cyber Security maand: tips om jezelf online te beschermen

21 Oktober 2023

Oktober is Cyber Security maand. Daarom vertellen we hoe jouw smartphone, tablet of desktop zo goed mogelijk beveiligd kan worden. Want jouw online veiligheid is enorm belangrijk. Met onderstaande tips ben je voorbereid op internetbedreigingen waardoor je online veilig aan de slag kunt gaan. En met de software van ESET Internet Security krijgen die vervelende kapers ook geen kans. ESET beschermt tegen virussen, hacks en datalekken. De moeite waard dus om in te investeren! 
 

Tip 1: voer je updates uit

Veel mensen stellen updates doen vaak uit, omdat ze gewoonweg geen zin hebben om te moeten wachten. Maar door dit regelmatig te doen, krijgen criminelen geen kans om binnen te dringen. Want je houd je software veilig en je router beschermd. Daardoor loop je dus minder kans om onderdeel te worden van een botnet (softwarerobots die automatisch en zelfstandig opereren).

Tip 2: wees alert op phishing

‘U heeft nog niet betaald’, ‘Log snel in en beantwoord onze mail’. Krijg jij weleens zulke mailtjes toegezonden van banken en overheidsinstanties, terwijl je niks verwacht? Vertrouw die dan bij voorbaat niet. Deze instellingen vragen nooit per mail om gegevens. Zeker niet met spoed. Bel bij twijfel altijd met de vermoedelijke afzender om het bericht te verifiëren. Eerst checken dan pas klikken! Voor je het weet, ben je het zoveelste cyber crime-slachtoffer…

Tip 3: zorg voor veilige wachtwoorden

Tegenwoordig moet je zóveel wachtwoorden verzinnen om online te kunnen inloggen. Begrijpelijk dat je hierdoor uit gemak toch maar kiest voor wéér hetzelfde wachtwoord. Hoe moet je het anders onthouden? Toch doe je er veel verstandiger aan om lange, unieke en veilige wachtwoorden te creëren. Je kunt ook tweestapverificatie of Multifactor Authenticatie (MFA) instellen.

Tip 4: maak back-ups

Back-ups, je kunt er niet genoeg van hebben. Het is aan te raden om regelmatig back-ups te maken van je persoonlijke bestanden. Mocht je desktop kwijt, beschadigd of besmet raken met een virus kun je bestanden altijd weer terugzetten.

Tip 5: bescherm je online privacy

Doormiddel van cookies laten we helaas sporen na. Maar ook door het online delen van foto’s, want die krijg je niet zomaar van het internet af. Bescherm bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens op social media en houd rekening met het veilig delen van foto’s, video’s en bestanden. Kwaadwillende mensen kunnen misbruik maken van gegevens als een zichtbare naam of locatie.

Tip 6: gebruik niet zomaar openbare wifi

Internetten in de trein met een openbaar wifi-netwerk? Dat is geen slimme zet. Een openbaar wifi-netwerk is nooit veilig, ook niet met een wachtwoord. Zodra je daarop inlogt, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot persoonlijke en belangrijke gegevens binnendringen.

Tip 7: ESET Internet Security

Er zijn tal van tips waardoor jij veilig online aan de slag kunt gaan. Met bovenstaande, waardevolle informatie ben je al goed voorbereid op criminelen. Neem ESET Internet Security er ook nog bij en ze maken bij jou geen schijn van kans.

Neem je Sim Only of Internet & TV bij ons? Dan krijg je snel en betrouwbaar internet op het best geteste netwerk (KPN)! Bekijk nu Youfone Sim Only en Youfone Thuis.