Skip to main content

Wat is een modelcontract?

Het Modelcontract is een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Alle energieleveranciers zijn wettelijk verplicht zo’n contract aan te bieden. Het enige dat tussen aanbieders mag verschillen is de prijs. Alle andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Modelcontract afsluiten? Bel ons!

Wil jij een modelcontract afsluiten bij Youfone? Dan kun je ons bellen op tel: 088-222 9222. Dan regelen we het voor je.

Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 en op zaterdag van 10:00 tot 17:00

Wat is het prijsplafond?

Vanuit de overheid is het prijsplafond voor 2023 ingesteld om burgers te ondersteunen bij de hoge energiekosten. Het prijsplafond houdt in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Dit is inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen.

prijsplafond

Veelgestelde vragen

 • Is het mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten?

  Vooralsnog zijn er geen vaste contracten beschikbaar. Ben je al klant van Youfone? Dan ontvang je van ons vanzelf een bericht met een persoonlijk aanbod. Op dit moment onderzoeken we onder welke omstandigheden we vaste contracten voor iedereen kunnen aanbieden.

 • Overstappen vanaf een andere energieleverancier

  Overstappen vanuit een andere energieleverancier is erg eenvoudig. Wij regelen de opzegging met je huidige leverancier. Je vorige energieleverancier blijft leveren totdat wij de levering overnemen. Is je contract direct opzegbaar? 

  Dan stap je 15 kalenderdagen na aanmelding over.

  Loopt je contract binnen 3 maanden af? 
  Controleer dan wel goed de startdatum in onze bevestigingsmail, zodat je niet het risico loopt op een boete voor contractbreuk bij je oude leverancier. 

 • Opzegtermijn variabel contract

  Een variabel contract is maandelijks opzegbaar. Natuurlijk zouden wij het jammer vinden als je overstapt naar een andere leverancier.

 • Bevoegde toezichthoudende autoriteit

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen.Autoriteit Consument & Markt
  Postbus 16326
  2500BH Den Haag
  Website van de Autoriteit Consument & Markt

 • Wordt mijn termijnbedrag maandelijks aangepast?

  Nee, we passen je termijnbedrag niet elke maand aan. We wijzigen je termijnbedrag alleen als blijkt dat het nodig is uit je verbruik en de verwachte tarieven. We willen een bijbetaling op je jaarnota natuurlijk voorkomen. In deze onvoorspelbare tijd houden we daarom jouw termijnbedrag, samen met je tarieven en verbruik, extra in de gaten. Mocht er toch een tussentijdse aanpassing nodig zijn, dan hoor je van ons. En anders volgt de eerst volgende herberekening op je jaarnota.

 • Wat houdt het prijsplafond in?

  Bij een prijsplafond wordt uitgegaan van een maximumprijs voor gas en elektriciteit. De overheid bepaalt daarbij grenzen voor het verbruik waarvoor de maximumprijs geldt. Dit heet het basisverbruik. Verbruik je meer, dan betaal je voor het extra verbruik de actuele tarieven die voor jou van toepassing zijn. In de tabel hieronder vind je de verbruiksgrenzen en bijbehorende tarieven.

  VerbruikTarief
  t/m 2.900 kWh (elektriciteit)Maximaal € 0,40 per kWh
  Meer dan 2.900 kWh (elektriciteit)Leveringstarief volgens contract
  t/m 1.200 m3 (gas)Maximaal € 1,45 per m3
  Meer dan 1.200 m3 (gas)Leveringstarief volgens contract
 • Mijn tarieven zijn hoger dan die van het prijsplafond

  We sturen je maandelijks, uiterlijk 30 dagen voor de start van de maand waar het over gaat, de tarieven van je contract per e-mail. Zolang het prijsplafond geldt, betaal je deze tarieven alleen als je buiten je ‘basisverbruik’ gaat. Er is namelijk een maximumtarief binnen het prijsplafond. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan reken je wat je meer verbruikt af tegen de tarieven van je contract.

 • Wat is een modelcontract?

  Het Modelcontract is een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Alle energieleveranciers zijn wettelijk verplicht zo’n contract aan te bieden. Het enige dat tussen aanbieders mag verschillen is de prijs. Alle andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.