Sim Only

Welke apps kosten veel data?

11 Oktober 2018

Even een filmpje bekijken op YouTube of even een liedje luisteren via Spotify. Het is allemaal mogelijk met 5G bij je abonnement. Het internet is er snel genoeg voor, dus waarom zou je het niet doen? Maar deze apps hebben één probleem: ze verbruiken relatief veel dataverkeer. Hoeveel dataverkeer verbruikt iemand eigenlijk als hij gebruikmaakt van bepaalde apps?

YouTube
Kattenfilmpjes op YouTube zijn echt ontzettend leuk, maar ze zijn minder leuk voor je databundel. YouTube is werkelijk een grootverbruiker als het om dataverkeer gaat. Een filmpje is namelijk al snel 40 MB groot. Die 40 MB moet eerst ingeladen worden, dus gaat het meteen van je databundel af.
 
Normaal gesproken kost een filmpje bekijken ongeveer 4 of 5 MB per minuut. Als je elke dag een grappig filmpje van een paar minuten kijkt, dan ben je zo 400 MB verder. Daar moet je dus mee oppassen als je een kleine mobiele databundel hebt.

Muziek luisteren via Spotify
Over het algemeen kost het beluisteren van een liedje op Spotify ongeveer een minuut per MB. Daarbij gaan we uit van een redelijke kwaliteit (128 kbps). Kies je voor een lagere kwaliteit, zoals 64 kbps, dan kun je het aantal MB’s door twee delen.
 
Bij Spotify hebben gebruikers het voordeel dat een liedje lokaal wordt opgeslagen als de gebruiker er vaak naar luistert. Op die manier is de luisteraar niet zoveel data kwijt. Beluister je ieder nummer dat net nieuw is uitgekomen, dan ben je snel door de databundel heen. Een uur per dag muziek luisteren kost je al gauw 2 GB per maand. Misschien toch beter om thuis op Wi-Fi muziek te kopen en op je mobiel te zetten?

Remote Play
Een echte dataslurper is Remote Play voor de Playstation 4. Als je een PlayStation Vita hebt is de verleiding groot om gebruik te maken van de mobiele verbinding van je smartphone. Daarmee kunnen spelers iedere game die ze thuis hebben spelen vanaf elke locatie. Bijvoorbeeld onderweg, of bij een vriend met een slechte internetverbinding.
 
Gamen op deze manier kost al snel 4 tot 5 MB per seconde. Game je een uurtje? Dan is je databundel zo op; het verbruik is ongeveer 2 GB. Iedere dag een halfuurtje gamen via deze app zorgt voor een dataverbruik van 30 GB. Dan moet je iedere maand bijbetalen, want zulke grote bundels bestaan nog niet in Nederland.

Skype
Skypen op je mobiele databundel is misschien niet zo’n goed idee. Het is handig om het te gebruiken als alternatief voor je mobiele bundel, maar je Skype kost een hoop dataverkeer. Voor een uurtje videobellen raak je ongeveer 180 MB kwijt. Bellers die genoeg hebben aan alleen audio, komen rond de 50 MB uit.
 
Wie niet vaak via het internet belt zal er niet zo veel van merken in het dataverkeer, maar wie een keer per week een half uurtje belt raakt zo 4x 90 MB = 360 MB per maand kwijt.

Meevallers
Veel mensen zijn bang dat veelgebruikte apps als WhatsApp, Twitter en Facebook veel data kosten. Voor hen hebben we een geruststelling: Relatief gezien valt het best mee. Als je ongeveer 100 berichten per dag verstuurt en ontvangt op WhatsApp, ben je nog geen 6 MB per maand verder. Natuurlijk kost het iets meer als je foto’s en video’s toevoegt, maar toch valt het nog mee: WhatsApp verkleint namelijk automatisch bestanden.
 
Twitter en Facebook zijn ook geen grootverbruikers. Wie verslaafd is aan Facebook en er de hele dag mee bezig is, verbruikt ongeveer 51 MB per maand. Een berichtje kost namelijk ongeveer tussen de 50 en de 200 KB. Reken maar na: 70 KB maal 10 updates voor Twitter en 100 KB maal 10 updates Facebook, en dat keer 30 dagen per maand.