Welke apps heb je nodig voor een smart home
We horen steeds meer over ‘the internet of things’ en over ‘smart home applicaties’. Daaronder verstaan we apparaten die met het internet verbonden zijn, en we op die manier via bijvoorbeeld een smartphone kunnen besturen. Voor veel mensen klinkt dat als magie. Veel te ingewikkeld om zelf mee aan de slag te gaan. Dat hoeft niet zo te zijn, want met deze apps kun je op een hele simpele manier je hele huis automatiseren en slimmer maken.
Voor iPhones: Woning
Wie een iPhone heeft, kan de standaard app ‘Woning’ van Apple gebruiken. Deze app staat standaard op je iPhone. Met andere apps kun je met allerlei sensoren je apparaten monitoren en bedienen, maar dat kan met Woning niet. Je hebt namelijk apparaten nodig die HomeKit ondersteunen. Deze apparaten hebben het plaatje ‘Works with Apple HomeKit’ op de productverpakking staan.
Met de app kun je accessoires organiseren per kamer en per zone. Zo heb je altijd een handig overzicht. Je ziet meteen welke apparaten aanstaan en je dus uit kunt zetten. Ook kun je scènes maken. Daarmee kun je meerdere accessoires tegelijk bedienen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat het licht in de gang aan moet gaan als jij binnenkomt, net als de verlichting in de woonkamer. En natuurlijk kun je al je apparaten bedienen met Siri, ook een voordeel.
SmartThings (iOS en Android)
SmartThings verandert je telefoon in een afstandsbediening. Het enige wat je nodig hebt, is een aantal sensoren en apparaten in huis. Die sensoren zijn wel wat aan de prijzige kant; ze kosten maar liefst 300 dollar. Maar dan kun je ook echt alle apparaten bedienen. Je kunt in theorie zelfs je koffiezetapparaat op afstand in- en uitschakelen.
Je kunt ieder geschikt apparaat aan het systeem toevoegen. Heb je eenmaal verbinding, dan kunnen de apparaten zelfs aangeven of er een probleem is. Denk maar eens aan de oven die je aan hebt laten staan, omdat je gehaast weg moest.
De apparaten kunnen met Smart Things ook onderling informatie aan elkaar doorgeven. Als bijvoorbeeld een deur open is, kan de airconditioning zich automatisch aanpassen. Zo bespaar je ook nog eens stroom. Op die manier haal je de investering er wel weer uit. SmartThings is beschikbaar voor iOS en Android.
Savant TrueControl (iOS)
Savant is een grote naam in huisautomatisering. Het was namelijk het eerste bedrijf dat zijn volledige platform op het besturingssysteem van Apple bouwde. Dat hield in de praktijk in dat smart home-applicaties op eens heel eenvoudig te gebruiken waren.
Met TrueControl kun je net zoveel als met andere apps, maar toch is deze app handiger. Veel apps zien er namelijk knap ingewikkeld uit. TrueControl laat gebruikers zelf achtergronden, pictogrammen, categorieën en favorieten wijzigen. Zo ziet de app er uit zoals jij dat wil. Savant TrueControl is alleen beschikbaar voor iOS.
Ninja Blocks
Voor wie echt alles op elkaar wil aansluiten, zijn Ninja Blocks een leuk experiment. Deze ‘blocks’ zijn kleine computertjes die in de cloud werken. Ze ontvangen binnenkomend signaal van een sensor en kunnen daarop reageren. Met de Ninja Rules Engine kun je je eigen apps maken voor het hele huis, zonder dat je enige kennis van programmeren nodig hebt.
De Ninja-starterkit kost zo’n 200 dollar. Een extra sensor kost tussen de 5 en 15 dollar. De bijbehorende apps staan (nog niet) in de stores.
WeMo (iOS en Android)
Alles wat op een stopcontact kan worden aangesloten, kan werken met de WeMo. De WeMo maakt van jouw gewone apparaat een slim apparaat. Het werkt op je iPhone of Android via een app. Het gekste voorbeeld van wat je zou kunnen bedienen: een krultang. Vergeten uit te zetten? Dan pak je even je telefoon, opent de app en zet hem alsnog uit.
Met WeMo kun je ook apparaten op een schema zetten. Je kunt zoveel apparaten als je wilt. Eén schakelaar en een bewegingssensor kost ongeveer tachtig dollar. WeMo is beschikbaar voor iOS en Android.