Wat is een IMEI nummer?
Je hebt waarschijnlijk wel eens van een IMEI-nummer gehoord. Kopers kunnen er bijvoorbeeld naar vragen als je je oude telefoon tweedehands verkoopt. Of als je telefoon gestolen is, kan de politie ernaar vragen. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je met zo’n code? Youfone legt het uit.
Wat is het?
Allereerst: wat is zo’n IMEI-nummer nu eigenlijk? Het is het unieke serienummer van een telefoon. Vergelijk het maar met het chassisnummer van een auto, of een artikelnummer van een product in de winkel. Zo heeft een telefoon ook een eigen nummer. De code wordt meegegeven bij de productie van een telefoon en verandert dus niet als je een andere simkaart gebruikt.
IMEI staat voor ‘International Mobile Equipment Identity’; de identiteit van je mobiele gereedschap. Eigenlijk is het dus de ID-kaart van je telefoon. Het nummer bestaat uit 15 cijfers. Handig, want wereldwijd moeten er miljoenen telefoons geproduceerd worden en met vijftien nummers zijn er talloze unieke nummers voor een telefoon te bedenken.
Wat kun je ermee?
We weten nu wat een IMEI-nummer of IMEI-code is, maar wat kunnen we ermee? Met een code kun je verschillende zaken regelen. Zo heeft bijvoorbeeld je provider het nummer nodig, als je een simunlockcode hebt aangevraagd. Je geeft het nummer van het toestel dan door, zodat de simlock van dit specifieke toestel afgehaald kan worden. Je kunt dan bellen zonder een specifieke provider te hoeven gebruiken. na
Daarnaast is het soms nodig de code te overleggen bij een reparatie. Dat komt voor als je je toestel inlevert bij een winkel of bij de provider waar je het toestel hebt gekocht. Aan de hand van de IMEI-code kan nagekeken worden of het toestel wel door de winkel of door de mobiele aanbieder is geleverd.
Dan nog een situatie waarin deze code is: in geval van diefstal. Het slachtoffer van diefstal moet dit nummer dan doorgeven aan de politie. Op die manier kan de politie het toestel opsporen en, met een beetje geluk, weer teruggeven.
Waar kun je je IMEI-code vinden?
Misschien overbodig om nog te melden, maar het is wel handig als je de code bij de hand hebt. Schrijf daarom het nummer ergens op. Daarvoor moet je eerst weten wat je IMEI-code precies is en dat valt simpel op te vragen.
Op alle telefoons kun je het nummer opvragen door *#06# te toetsen. Het toestel laat dan het IMEI-nummer zien. Vaak staat het nummer trouwens ook op het doosje van de telefoon, op de orderbevestiging van de winkel of van de provider of op de kassabon.
De code valt bij sommige toestellen ook te achterhalen door achter de batterij te kijken. Daarvoor moet deze dan wel uit het toestel kunnen. Bij bijvoorbeeld een iPhone is dit niet het geval.
Soms valt de code ook op te vragen door naar de instellingen van de mobiele telefoon te gaan en op ‘Algemene Informatie’ of iets gelijksoortigs te tikken.
Telefoon blokkeren via IMEI; toch maar niet
Al een paar jaar spreekt men over de mogelijkheid om smartphones te kunnen blokkeren via het IMEI-nummer. Daarmee zouden telefoons onbruikbaar kunnen worden gemaakt in het geval van diefstal. Dat is er nooit gekomen, omdat het niet erg effectief was. Het blokkeert namelijk niet de toegang tot internet via wifi. De blokkade heeft ook geen effect in het buitenland.
Een wet die regelt dat gestolen mobieltjes geblokkeerd worden is er dan ook niet gekomen en het ziet er naar uit dat dit in de toekomst ook niet gaat komen. Gelukkig zijn er nu al genoeg manieren om je toestel te blokkeren in geval van diefstal.