TV & Internet

Reisprogramma's die je inspiratie geven voor je volgende vakantie

30 september 2018

Waar ga jij de komende vakantie naar toe? Wordt het relaxen op een zonnig eiland met tropische temperaturen, of ga je liever voor iets avontuurlijks? Ga je voor ontspanning of wil je ook iets nieuws leren over bepaalde gebieden? Op de Nederlandse en Vlaamse televisie zijn leuke reisprogramma’s te zien die je veel inspiratie kunnen bieden voor je volgende vakantie. Pak de koffers maar alvast in!

Reizen Waes
Op het Belgische Eén is Tom Waes te zien. In het programma ‘Reizen Waes’ neemt hij de kijkers mee naar landen en bestemmingen die door veel reizigers worden overgeslagen. Het zijn vaak niet-populaire bestemmingen omdat er onrust heerst, er natuurrampen voorkomen of er andere gevaren zijn. Waes bezoekt onder meer Bhutan, Transnistrië en Noord-Korea.

Dit jaar komt er een nieuwe reeks uit, waarin Waes alleen Europese bestemmingen bezoekt. Ook hier geldt dat hij niet binnen de gebaande paden treedt.

Door het hart van China
In ‘Door het hart van China’ reist Ruben Terlou in zeven afleveringen van het noordelijkste naar het meest zuidelijke puntje van China. Daarbij komt hij de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië, maar ook de tropische stranden van Hainan tegen. Hij reist dwars door het hart van China en in iedere aflevering zie je het land vanuit een andere invalshoek.

De eerste uitzending was in januari, maar de serie is online nog steeds terug te kijken. Toen het werd uitgezonden kreeg Terlouw veel complimenten, dus het terugkijken is zeker de moeite waard. De serie is te zien bij de VPRO.

Onze man in Teheran
Drie jaar geleden werd de eerse serie van ‘Onze man in Teheran’ gemaakt. Nu neemt correspondent Thomas Erdbrink ons weer mee door Iran, waar hij inmiddels al zestien jaar woont, waar hij werkt en hij getrouwd is. Het programma laat zien dat Iran niet alleen een land is dat in moeilijkheden verkeert, maar ook een land is dat door de jaren heen vrijer is geworden.

In een interview met LINDA vertelt Erdbrink dat Teheran nu bruist van de jonge mensen die elektronicafestivals organiseren, koffiezaken die volop aanwezig zijn en er zelfs voorzichtig publiek geflirt wordt. Erdbrink wil laten zien dat Iran niet gevaarlijk en eng is. De serie is te zien bij de VPRO.

Floortje naar het einde van de wereld
‘Floortje naar het einde van de wereld’ draait om afgelegen bestemmingen. Presentatrice Floortje Dessing gaat op reis om bijzondere portretten te maken van mensen op afgelegen plekken in de wereld. Het programma wordt ook wel kortweg ‘Floortje’ genoemd.

In het programma zie je hoe Floortje meeloopt met de lokale bevolking en vindt ze uit hoe het is om op zo’n bijzondere plek te wonen. Het programma won in 2016 al een Gouden Televizier-ring. De serie loopt al 6 seizoenen en had de meeste kijkers op 12 maart 2017. In deze aflevering bezoekt ze de enige twee bezoekers van het Australische Maatsuykereiland.

De serie wordt uitgezonden bij de VARA op NPO 1. Natuurlijk is het ook online terug te kijken.

3 op Reis
Het beste bewaren we voor het laatste. Nederlands bekendste reisprogramma is 3 op Reis. Geraldine Kemper, Chris Zegers, Evi Hanssen, Nienke de la Rive Box en Maurice Lede reizen naar verschillende soorten bestemmingen. Het programma laat vaak gave roadtrips zien.

Ook dit programma werd oorspronkelijk gedragen door reiskoningin Floortje Dessing, maar zij stopte er in 2017 mee. De nieuwe presentatoren laten je ook wegdromen bij mooie reizen, die veel inspiratie geven voor je volgende vakantie. 3 op Reis is elke zondag om 19.50 uur te zien op NPO 3 en valt ook online terug te kijken.