Op zoek naar een simpele telefoon?

5 Juni 2019

Heb je het even helemaal gehad met de drukte van de smartphone? De hele dag WhatsAppen, Facebooken en bereikbaar zijn per e-mail kan je nogal wat stress geven. Soms verlang je gewoon even terug naar een simpele telefoon waar je alleen mee kunt bellen en sms’en. Daarbij wil je misschien niet helemaal terug naar de Nokia 3310, maar ben je op zoek naar een eigentijdse telefoon, zonder al te veel poespas. Youfone introduceert je in de wondere wereld van de dumbphone.

Wat is een dumbphone?
Een dumbphone is een simpele telefoon. Het is een telefoon waar je alleen mee kunt bellen en sms’en. Met sommige dumbphones kun je ook WhatsAppen. Facebook en andere sociale media kun je niet op deze toestellen installeren. Daardoor raak je niet afgeleid en doe je precies wat je met een telefoon zou moeten doen: bellen en sms’en.

We noemen een ‘dumbphone’ zo, omdat dit het tegenovergestelde is van een smartphone. Terwijl een smartphone zo’n beetje een zakcomputer is, moet je het bij de dumbphone met de basisfuncties doen.

Wel kunnen WhatsAppen, geen mediabestanden versturen
Met sommige dumbphones kun je wel WhatsAppen. Dit werkt dan als een soort online SMS, want je kunt geen mediabestanden meesturen. Je kunt op een dumbphone gewoon je sim only internetbundel gebruiken om verbinding te krijgen met WhatsApp.

Sommige toestellen hebben wel een camera, maar die zijn niet zo goed. Als je ook foto’s wilt kunnen maken (en versturen), kun je beter een goedkope smartphone overwegen. Voor de prijs hoef je een dumbphone niet te laten liggen: sommigen kosten niet meer dan 30 euro.

Met WhatsApp: Jio Phone 2
Een populaire dumbphone met WhatsApp is Jio Phone 2. Je moet ‘m wel ergens online bestellen, want in Nederland is het toestel vooralsnog niet verkrijgbaar. In India zijn er al meer dan 25 miljoen Jio Phone’s verkocht. Het toestel heeft ondersteuning voor 4G, waardoor internet toch nog snel is.

Eigenlijk schuurt deze telefoon een beetje tegen een smartphone aan. Wat het toestel minder slim maakt, is dat er nog fysieke knoppen en toetsen zijn waarmee je het toestel bestuurt. Op een smartphone gebruik je uiteraard het scherm.

ZTE Z432
Een echte dumbphone: je kunt er alleen mee bellen en sms’en: de ZTE Z432. Ook deze kun je het best in het buitenland bestellen. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden bij Amazon. Het toestel is heel geschikt voor het typen van berichten en de rest van het toestel is nogal minimalistisch vormgegeven. Je hoeft niet bang te zijn voor afleiding, want Facebooken en WhatsAppen kun je er niet mee.

Wel heeft het een goede batterijduur. Je kunt er zo 5 uur mee achter elkaar door praten. Zet je ‘m in stand-by, dan houdt de telefoon het zelfs 10 dagen vol. Leuk is dat het toestel ook een camera heeft, maar minder leuk is de kwaliteit ervan. Voor een goede kwaliteit camera kun je echt beter naar een smartphone kijken.

Nokia 8110
De Nokia 8110 doet in alles denken aan vroeger. Dit toestel heeft geen touchscreen en geen QWERTY-yoetsenbord. In plaats daarvan werk je met ouderwetse pijltjestoetsen en een numeriek toetsenbord. Om te typen moet je dus bijvoorbeeld drie keer de 2 indrukken, zodat je de letter ‘c’ krijgt.

Je kunt er mee bellen en sms’en en volgens de geruchten kun je er later ook mee WhatsAppen. Er zit een camera in, van 2 megapixels, die ‘goed genoeg’ is. De foto’s zien er goed uit op het scherm, maar daar is het ook mee gezegd. Het is nog best een slimme telefoon, want het is voorzien van KaiOS. Dit toestel ondersteunt 4G, zodat je er ook mee kunt internetten. Het toestel heeft zelfs Google Maps, zodat je de weg niet kwijtraakt.

Introductietelefoon: de Nokia 105 NEO
Nog een keer een telefoon van Nokia. De 105 NEO is heel geschikt als introductietelefoon. Wil je je kind een eerste telefoon cadeau geven? Dan is de NEO een leuk begin. Je kunt er alleen mee bellen en sms’en, waardoor je je kind nog even van de gevaren van het internet kunt beschermen. Vooral voor jongere kinderen is dit handig. Er zit ook een spelletje op: het klassieke Snake.

Deze telefoon heeft een lage aanschafprijs: zo rond de 15 euro. Met het toestel kun je qua batterijduur wel even vooruit. Als je de telefoon vaak in stand-by zet, kun je er bijna een maand mee doen!