Internet & TV

Geoblocking vanaf 1 april

15 Mei 2018

Goed nieuws: vanaf nu kun je overal in de Europese Unie televisiekijken! Dat komt doordat geoblocking wordt afgeschaft. Wat geoblocking precies is, en wat de afschaffing inhoudt, leggen we je uit in dit artikel.

Wat is geoblocking?
Geoblocking wordt dus afgeschaft, maar wat is het eigenlijk? Onder geoblocking verstaan we het blokkeren van online activiteiten van een gebruiker aan de hand van een bepaald gebied. Zo is het bijvoorbeeld voor Nederlanders niet mogelijk om films en series te streamen op een Amerikaanse site.

Een website weet waar jij je bevindt door jouw IP-adres te registreren. Het adres wordt bij het bezoeken van de website al nagetrokken. Als je locatie is herkend, kom je op de ban-lijst te staan. Alle niet-Amerikanen worden dan op de website geblokkeerd. Dat werkt natuurlijk ook voor andere landen.

De afschaffing van geoblocking
De afschaffing van geoblocking betekent nu concreet dat webwinkels het verboden wordt om een verkoop te annuleren omdat je niet in het juiste land woont. Discrimineren op verblijfplaats, woonplaats of nationaliteit is nu ook voor webwinkels niet toegestaan. Begin februari stemde het Europese Parlement daar al over en nu is de wet in werking getreden. Klanten uit andere landen mogen nu dus niet meer worden doorgestuurd of geblokkeerd.

KPN stopt met geoblocking
KPN is direct gestopt met geoblocking. Het is nu dus mogelijk om in de hele EuropesE Unie naar Nederlandse televisiezenders te kijken. Dat was eerder niet mogelijk, de verbinding werd geblokkeerd.

Via de interactieve tv-app kunnen gebruikers nu naar Nederlandse televisie kijken, waar in de Europese Unie ze zich ook bevinden.

NLZiet volgt
Niet alleen KPN stopt met het blokkeren van verbindingen uit andere landen dan Nederland. Vanaf 1 april kun je ook NLZiet gebruiken in de EU. Nederlandse televisieprogramma’s worden daarmee toegankelijk voor iedereen: van vakantieganger tot pensionado en van expat tot Nederlandse emigrant. Je hoeft je thuisland nu echt nooit meer te missen!

Er geldt wel een voorwaarde: om NLZiet te kunnen blijven gebruiken, moet je wel in Nederland gevestigd zijn. Dat houdt in dat je hier een adres hebt. Je hoeft hier dus niet te verblijven.

Uitzonderingen
Wat houdt het afschaffen van geoblocking nu in voor het online streamen van muziek, series en films? Het blijft voorlopig niet mogelijk om films en series in het buitenland te kijken via Netflix, of muziek te luisteren via Spotify. Dat heeft te maken met het auteursrecht.

De diensten mogen het aanbod nog niet openstellen voor alle EU-landen. Het is al wel mogelijk om een klein deel van het aanbod in het buitenland te bekijken. De problemen met het auteursrecht bij Netflix en Spotify wordt nu onderzocht door de Europese Commissie. Een andere uitzondering: de programma’s van de BBC. Die kun je vaak niet via apps kijken, in verband met de auteursrechten.

Kijkers uit het buitenland
Even wat cijfertjes. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woont ongeveer een half miljoen Nederlanders ergens anders in Europa. Daarnaast gaan er veel Nederlanders naar het buitenland: jaarlijks worden er zo’n 18 miljoen vakanties geboekt, waarvan 6,7 miljoen naar het buitenland. Tijdens al deze trips kun je nu naar de Nederlandse televisie kijken.

Alternatief
Sommige mensen hadden in het buitenland een schotel op het dak om alsnog naar de Nederlandse televisie te kijken. Die kan nu dus de deur uit, wat met de opheffing van geoblocking kun je in hoge kwaliteit kijken. Hoera!