Een externe batterij uitzoeken? Hier moet je op letten
Wat is een powerbank?
Een powerbank is een externe batterij waar de telefoon mee opgeladen kan worden. Met zo’n batterij is er geen stopcontact benodigd om de telefoon op te laden. De gebruiker heeft dus altijd zijn of haar eigen voorziening ‘noodstroom’ bij zich.
Hoe werkt het?
Het opladen van een smartphone via een powerbank is simpel. De meeste smartphones laden op via een USB-kabel. Sluit de platte kant aan op de powerbank en sluit de andere kant aan op de mobiele telefoon. De telefoon wordt nu opgeladen.
Om de telefoon te kunnen opladen, moet de powerbank ook opgeladen zijn. Dat kan door deze aan te sluiten op het stroomnet. Hiervoor is een lader nodig. Vaak kan de lader van de telefoon hier veilig voor gebruikt worden. Sluit de platte kant aan op de lader en verbind de micro-USB met de powerbank. De powerbank laadt nu op.
Het uitzoeken van een powerbank
Met de komst van de energieverslindende app Pokémon Go zijn de verkoopcijfers van powerbanks verdubbeld. Winkels bieden daarom een hoop keuze. Er zijn goedkope, lichte powerbanks met een beetje vermogen en er zijn zware powerbanks met veel vermogen. Daarnaast zijn er nog andere punten waar op gelet kan worden.
Het vermogen
Het vermogen is misschien wel het belangrijkste punt. Het vermogen wordt altijd aangegeven in ‘mAh’. Dat staat voor ‘milliampère-uur’. Op die manier valt uit te rekenen hoeveel keer de smartphone volledig opgeladen kan worden voordat de powerbank leeg is. Hoeveel mAh een smartphone verbruikt, kan vaak online gevonden worden.
Een voorbeeld: een Samsung Galaxy S7 heeft een batterij van 3000 mAh. Je koopt een powerbank van 3000 mAh. Als de powerbank volledig is opgeladen, kan de Samsung Galaxy S7 ook één keer via de externe batterij worden opgeladen.
Het sommetje is vrij simpel: Het vermogen van de powerbank : het vermogen van de telefoon = het aantal keren dat de telefoon kan worden opgeladen uit een volle externe batterij.
De kabels
Ook niet onbelangrijk: de manier waarop er verbinding wordt gemaakt met de telefoon en met de externe batterij. Een powerbank heeft meestal een meegeleverde Micro USB-kabel. Elke computer heeft een USB-ingang en vrijwel alle gadgets hebben een Micro USB-ingang. Apple is de enige uitzondering hierop.
Kijk bij het bestellen goed naar wat er wordt meegeleverd. Op die manier weet je zeker dat ook jouw telefoon direct opgeladen kan worden. Sommige externe batterijen hebben meerdere aansluitingen. Handig, want dan is de kans groot dat de juiste kabel direct voor handen is. Er zijn ook fabrikanten die kabels en opzetstukjes los meeleveren.
Soms leveren fabrikanten geen oplaadkabel mee. Geen nood; vaak kan gewoon de kabel van de smartphone gebruikt worden. Kijk in ieder geval goed naar welke aansluitingen er op de powerbank zitten.
Waar komt de stroom vandaan?
Tegenwoordig geven we steeds meer om het milieu, dus niet iedereen wil een batterij die op stroom moet worden opgeladen. Vandaag de dag zijn er veel fabrikanten die powerbanks op zonne-energie produceren. Je laadt deze dan niet op aan een kabel, maar door het apparaat in de zon te leggen. Dat is erg milieuvriendelijk, maar niet erg handig op bewolkte dagen.
De prijs en de kwaliteit
Wat de prijs is van een powerbank, hangt grotendeels af van het vermogen. Een externe batterij met een klein vermogen kost vaak minder dan 10 euro. Daarmee kunnen de meeste smartphones net een keertje opgeladen worden. Powerbanks met een vermogen van 10.000 mAh, waarmee de smartphone met gemak drie keer opgeladen kunnen worden, zijn meestal verkrijgbaar vanaf 20 euro.
Welke externe batterij bij jou past, hangt maar net af van wat je er mee wilt doen. Ga je de hele dag filmpjes kijken, filmpjes maken, Facebooken en spelletjes spelen? Dan is een powerbank met veel capaciteit erg handig. Wie alleen maar WhatsApp-berichten checkt, kan prima uit de voeten met een powerbank van een paar euro.