Sim Only

Data op je smartphone beveiligen: tips & tricks

9 Juni 2023

Internetbankieren op je smartphone? Check. Online shoppen op je smartphone? Waarom niet. Je loonstrook even checken? Handig. De hoeveelheid gevoelige data die we dagelijks raadplegen via onze smartphone is niet min. Daarom is het belangrijk om je smartphone goed te beveiligen. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Bekijk hieronder de tips & tricks:

Lees ook onze blog Cyber Security maand: tips om jezelf online te beschermen

Sterk wachtwoord om je smartphone te beveiligen

Zorg ervoor dat je wachtwoord niet gemakkelijk te raden is. Wil je je smartphone goed beveiligen? Dan is de voornaam van je kind gecombineerd met zijn of haar geboortedatum geen goed idee om als wachtwoord te kiezen. Kies voor een wachtwoord dat bestaat uit zowel cijfers als letters en gebruik voor elke account een ander wachtwoord.

Hoe je al die wachtwoorden dan onthoudt? Dat hoeft helemaal niet. Als iOS-gebruiker kun je beroep doen op de ingebouwde wachtwoordmanager ‘Sleutelhanger’. Voor Android-gebruikers bestaan er tal van wachtwoordmanagers in de Google Play Store zoals bijvoorbeeld LastPass en Dashlane. Met deze apps beschik je over een centrale plek om deze allemaal op te slaan en kun je makkelijk nieuwe genereren. Bovendien kun je deze wachtwoorden automatisch invullen wanneer je wil inloggen en dat allemaal op een veilige manier. Niet twijfelen, doen!

Beveilig je data met biometrische authenticatie

Handiger dan wachtwoorden is biometrische authenticatie. Hiermee beveilig je je data ook. Het idee is dat je je smartphone kunt ontgrendelen of toegang krijgt tot een bepaalde app aan de hand van je vingerafdruk of door gezichtsherkenning. Dat is uiteraard veiliger dan traditionele wachtwoorden of een pincode. Want biometrische gegevens zijn voor elke persoon uniek, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen.

Zowel iOS als Android bieden deze functionaliteit aan.

Doe regelmatig update om smartphone-infectie te voorkomen

We hebben er allemaal een hekel aan: updates doen. Maar houd je software en antivirusprogramma’s toch maar up-to-date om je smartphone te beveiligen. Zo voorkom je dat malware je smartphone infecteert. iOS-gebruikers beschikken altijd over de meest recente beveiligingsupdates. Ga regelmatig even naar ‘Instellingen’, dan naar ‘Algemeen’ en uiteindelijk naar ‘Software-update’ om je smartphone bij te werken. Werk je met een Android-toestel, dan ben je afhankelijk van hoe snel de fabrikant de beveiligingsupdate voor je openstelt. Ga regelmatig even naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Software-update’.

Voor extra beveiliging van je smartphone: check het toegangsniveau van apps

Wees voorzichtig met welke apps je downloadt. Ook zo creëer je extra beveiliging voor je smartphone. Zorg ervoor dat je alleen apps downloadt die in de App Store of de Google Play Store staan en wees kritisch wat betreft het toegangsniveau die de app wil tot gevoelige informatie. Vertrouw je het niet? Verwijder die app dan maar snel.

Wil jij een voordelig Sim Only-abonnement? Bekijk ons aanbod!