DAB Radio luisteren op je smartphone
Toen Spotify en mp3 opkwamen, riepen veel experts dat niemand meer naar de gewone radio zou luisteren. Hoe fout zaten ze daarmee? Er wordt geschat dat ‘s morgens vroeg nog zo’n 4 miljoen Nederlanders naar de radio luisteren. Daarmee blijft de radio een populaire manier om nieuws tot je te nemen of gewoon lekker te ontspannen. Nu wordt gewerkt aan de opvolger van FM: DAB+. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe maak je er gebruik van op je smartphone?
Hoe kun je radio luisteren op je smartphone?
In principe kun je tegenwoordig op drie manieren luisteren naar radio op je smartphone. Vroeger kon je alleen naar radio luisteren met een ontvanger of via de kabel. Met de komst van de smartphone werden ook apps ontwikkeld, waarbij je oortjes als antennes werkten. Veel smartphones ondersteunen nog steeds het luisteren via FM.
Natuurlijk staat de techniek niet stil, en zijn er nog twee andere manieren bijgekomen om te luisteren naar de radio: DAB+ en internet. Dat eerste, DAB+, nemen we eens onder de loep.
Wat is DAB Radio?
Wat is DAB Radio eigenlijk? Het klinkt niet heel spannend, maar het is een soort tegenhanger van FM. Volgens de kenners is de audiokwaliteit er erg goed van. Met de introductie ervan, werd het neergezet als ‘ de revolutionaire opvolger van FM’. Bij zowel FM als DAB+ worden radiogolven door de lucht verstuurd. Bij FM blijft het signaal analoog, maar bij DAB+ wordt de audio omgezet naar mp3 en daarna verzonden.
Door deze techniek te gebruiken, is de audiokwaliteit beter dan van FM. DAB Radio wordt daarom door veel radiokenners als een interessante opvolger gezien.
Wat zijn de voordelen van DAB+?
Het grootste voordeel van DAB+ is dat de ruis helemaal wegvalt bij een redelijke tot goede ontvangst. Bij een slechte ontvangst hoor je slechts een beetje ruis op de achtergrond. Daarna wordt de keuze groter, want op de FM kunnen maar zo’n 30 zenders tegelijk uitzenden. Op DAB+ is veel meer ruimte, waardoor er ook ruimte is voor bijvoorbeeld themakanalen. Denk maar eens aan jazz-kanalen, rockkanalen of zelfs kinderradio.
Daarnaast hoef je niet meer handmatig naar de frequentie van een station te zoeken. De frequentie van het station is overal in het land hetzelfde. Door een slim schakelsysteem, schakelt jouw radio als het ware mee, als je je ergens begeeft waar de ontvangst iets minder is.
Bij DAB+ kunnen radiostations veel informatie meesturen. Denk bijvoorbeeld aan file-informatie, nieuws en sportuitslagen. Dat is dan allemaal op je scherm te zien.
Met zoveel voordelen wordt DAB+ door radiostations gezien als de toekomst. Over een paar jaar moet het zelfs FM helemaal gaan vervangen. Houdt dit in dat er geen nadelen zijn aan DAB+? Die zijn er wel.
Wat zijn de nadelen van DAB+?
Een nadeel van DAB+ is dat alle luisteraars hun apparatuur moeten vervangen. Je moet bijvoorbeeld je autoradio vervangen, want autoradio’s van voor 2014 ondersteunen de nieuwe techniek nog niet. Ook wordt er nog gewerkt aan het DAB+-netwerk, waardoor het bereik nog niet optimaal is.
In de praktijk luister je in de radio vrij geruisloos, maar binnenshuis kan het ontvangst nogal tegenvallen, vooral als je in een landelijk gebied woont. Gelukkig worden in de komende jaren nog meer antennes bijgeplaatst. Daardoor wordt de ontvangst een stuk beter.
Kun je het op je smartphone beluisteren?
Of je DAB+ op je smartphone kunt ontvangen, hangt af van welke smartphone je hebt. Op dit moment is maar van één type telefoon bekend dat deze ondersteuning heeft voor DAB+. Dat is de LG Stylus LG 2 DAB+. Deze telefoon heeft een aparte chip waarmee je digitale radio kunt ontvangen. Je kunt dan naar radio luisteren in hoge kwaliteit, zonder dat het van je databundel afgaat.
Op heel veel andere smartphones is het nog niet mogelijk om DAB+ te beluisteren. Bij sommige Android-toestellen is het wel mogelijk door gebruik te maken van een soort USB-stick en een app, maar dat is een ingewikkeld technisch verhaal. Natuurlijk neem je niet overal een stick mee naar toe om radio te kunnen luisteren.
De ontwikkeling
DAB+ is dus nog niet goed op de smartphone te beluisteren. Dat komt ook doordat het concurrentie heeft van internet. Denk bijvoorbeeld aan de app TuneIn, waarmee je meer dan tienduizenden stations kunt ontvangen. Digitale radio luisteren via het internet kost wel MB’s, maar het is ook stabiel en heeft een prima geluidskwaliteit.
Op steeds meer plekken is tegenwoordig Wi-Fi en mobiele data wordt steeds goedkoper. Daardoor is het de vraag of mobiele fabrikanten DAB+ gaan ondersteunen. Aan de andere kant worden DAB+-chips steeds goedkoper. De kans is dus nog steeds aanwezig dat DAB+ op je smartphone of tablet net zo normaal wordt als FM nu.