Sim Only

Beter leren filmen met je smartphone

15 Oktober 2018

Camera’s zijn tegenwoordig overal. Pak je telefoon maar eens uit je broekzak en je hebt de eerste camera al gevonden. Handig, want dan kunnen we van alles altijd en overal vastleggen. Soms plan je iets om te filmen. Dan heb je alle tijd om een filmpje goed voor te bereiden. Hoe kun je nu het best een filmpje maken? Youfone zocht het uit.

Neem je tijd
Neem gerust de tijd om een mooie video te maken. Bepaal van tevoren hoe je alles in beeld wilt brengen en wat er precies in de video gaat gebeuren. Dat is bij sommige evenementen van enorm belang, omdat je ze maar één keer kunt doen.

Stel je voor dat je het huwelijksaanzoek van een vriend of vriendin mag filmen. Dat kan hij of zij natuurlijk niet overdoen omdat jij net in de verkeerde hoek stond te filmen. Daarom de tip om je tijd te nemen en rustig te blijven. Begin pas met opnemen als jij daar klaar voor bent. Zo krijg je het beste resultaat.

Twee handen, een selfiestick of een statief
Je hebt altijd een stabilisator bij je: twee handen. Voor een steady beeld kun je het best je smartphone met twee handen vasthouden. Daarmee voorkom je dat het beeld gaat trillen. Wie nog strakker wil filmen, kan het best zijn of haar ellebogen tegen het lichaam aanhouden.

Als je geluk hebt, kun je nergens op leunen. Dat geeft je nog meer stabilisatie. Een echte pro weet nog een beter idee: een statief. Zo’n statief kost niet veel, maar brengt je een hoop plezier. Nooit meer schommelend beeld, maar een professionele uitstraling. Een soort zelfde effect bereik je ook met een selfiestick. Het voordeel daarvan is dan weer dat je het kunt inschuiven.

Niet zoomen, maar naar je onderwerp toelopen
De meeste smartphones van tegenwoordig hebben een aardige camera. Het beeld is scherp en de camera presteert tegenwoordig ook netjes in weinig licht. Je zou verwachten dat het inzoomen ook steeds beter wordt, maar dat valt tegen. Door in te zoomen lever je flink in op kwaliteit.

Daarom kun je beter naar je onderwerp toelopen. Laat de zoomfunctie voor wat het is. Een camera op een smartphone kan namelijk vaak alleen digitaal zoomen, waardoor er eigenlijk gewoon een stukje van het beeld wordt uitvergroot. Daardoor krijg je korrelig beeld. Jammer!

Maak gebruik van het licht
Kijk van tevoren waar het licht vandaan komt. Met licht kun je namelijk de mooiste video’s maken. Toch kan het licht ook tegen je werken. Als je bijvoorbeeld tegen het licht in filmt, zie je alleen donkere silhouetten. Alle details vallen dan weg.

Goed idee: een testopname maken. Film een testobject en kijk of er genoeg licht op schijnt. Tegenlicht kan een video echt flink verstoren. Tenzij je natuurlijk bewust een silhouet wilt filmen, maar dan heb je nog met ongewenste effecten als flitsen en verkleuringen te maken.

Denk om je vingers!
Het klinkt heel stom, maar er zijn al heel wat filmpjes door in de prullenbak verdwenen: denk om je vingers. Bijna iedereen heeft wel eens een filmpje gemaakt met een extreme close-up van een vinger. Dat komt doordat de camera van de smartphone vaak dicht tegen de rand zit. Niet erg handig, want daar houden de meeste mensen hun telefoon ook vast. Daardoor krijg je dus onbedoeld een vinger in beeld.

Hoe los je dit probleem op? Door de telefoon met beide handen te gebruiken en te doen alsof je door een verrekijker kijkt.

Horizontaal voor YouTube, verticaal voor Snapchat of Instagram
Ook goed om van tevoren over na te denken: voor welk platform film je? Als je iets maakt voor YouTube of je een filmpje gaat terugkijken of een beeldscherm op TV, kun je het best horizontaal filmen. Daarmee film je ook het meest van de omgeving.

Een filmpje voor Snapchat of Instagram kan het best rechtopstaand (verticaal) gefilmd worden. Anders zie je lelijke zwarte balken, klein beeld en het lijkt net alsof je door een brievenbus kijkt. Daarom is het goed om eerst na te denken over het platform.

We hebben ook nog een andere blog: hoe maak ik een mooie foto met mijn smartphone?