Sim Only

Android Go: wat is het en wat kun je ermee?

13 Juni 2018

De kans is groot dat je op dit moment met een Android-toestel werkt. Wist je al dat we eigenlijk beschuit met muisjes kunnen eten? Android heeft namelijk een klein broertje gekregen: Android Go. Dat is een afgeslankte versie van Android, speciaal ontwikkeld voor de goedkoopste telefoons op de markt. Toestellen met Android Go moeten een stuk sneller werken. Erg handig voor een sim only abonnement. Wat is Android Go eigenlijk? En wat kun je ermee?

Wat is Android Go?
Android Go is de lichtgewicht variant van het mobiele besturingssysteem Android. Het is vooral gemaakt om goedkope smartphones met minder krachtige hardware beter te laten draaien. Android Go zorgt ervoor dat ze makkelijk en snel in gebruik zijn, ook al moet je er wel een paar functies voor missen.

Zoals je frisdrankfabrikanten een ‘light’ of een ‘zero’-variant uitbrengen, kwam Google op het idee Android in een afgeslankte variant uit te brengen. Deze versie is geschikt voor telefoons met minder geheugen, die minder geld moeten kosten.

Maar Android bestaat toch al?
Een smartphone is vaak een grote uitgave. Tegenwoordig worden smartphones steeds goedkoper. Of je nu 100 euro of 1300 euro wilt uitgeven: in elke prijscategorie is wel een smartphone te vinden. Er zijn alleen wel grote verschillen in de processor en het werkgeheugen. Toch hebben veel smartphones allemaal iets gemeen: ze gebruiken Android.

Je kunt niet per definitie zeggen dat Android bij een toestel past. Een toestel met weinig geheugen zal sneller traag zijn dan een toestel met veel geheugen en processorkracht. Om die reden werd Android Go ontwikkeld. Door een lichter systeem te gebruiken, blijft het toestel snel. Zo kun je voor onder de 250 euro een goedkope, snelle telefoon vinden. Sommige toestellen zijn er zelfs al voor onder de 100 euro.

Ontwikkelingslanden
Vooral in ontwikkelingslanden is de behoefte aan een betaalbare maar snelle telefoon groot. Google richt zich met Android Go dan ook vooral op ontwikkelingslanden. Dat houdt niet in dat Android Go niet beschikbaar is voor Nederland. Ook hier kunnen we straks heel goedkoop een goede smartphone kopen.

Het voordeel van Android Go
Android Go kent verschillende voordelen. We stonden al even stil bij de prijs van een toestel met Android Go: die zal laag zijn. Het streven is zelfs dat een toestel met Android Go onder de 100 euro kost. Dit soort smartphones zullen heel geschikt zijn voor sim only.

Het grootste voordeel van Android Go is dat het snel is en soepeltjes werkt. De app die je kunt gebruiken zijn speciaal gemaakt voor Android Go. Ze vragen dus minder kracht van de hardware. Daardoor werkt een app snel en vloeiend.

Doordat de software zo efficiënt ontwikkeld is, kun je ook op een langere batterijduur rekenen. Android Go is heel zuinig in gebruik omdat de apps minder rekenkracht nodig hebben. Handig!

Het verschil tussen het normale Android en Android Go
Je zou nu denken: ‘Maar als Android Go zo licht is, waarom zouden we dan nog Android gebruiken?’ Wie wat meer wil uitgeven aan extra functies, kan het best voor een toestel met de gewone versie van Android gaan. Bij Android Go zijn namelijk wat functies weggelaten, die de telefoon zouden kunnen vertragen.

Je ziet trouwens geen grote verschillen tussen Android en Android Go. Het interface ziet er vrijwel hetzelfde uit en de manier waarop je het systeem gebruikt is hetzelfde. Wat wel anders is, is wat er ‘onder de motorkap’ zit: iedere standaard-app is opnieuw ontwikkeld voor Android Go. Het toetsenbord ziet er bijvoorbeeld anders uit.

Een nieuwe feature aan dit besturingssysteem is ‘Data Saver’. Daarmee zorg je ervoor dat je geen MB te veel gebruikt. Daarmee richt Google zich echt op ontwikkelingslanden, waar databundels erg klein en erg duur zijn. In Nederland is het handig als je een kleine bundel hebt.

Voorbeeld in Nederland
Fabrikanten zijn druk bezig met Android Go. Er komen dan ook steeds meer toestellen met dit besturingssysteem op de markt. Een goed voorbeeld hiervan is de Nokia 1, ontwikkeld door het Finse HMD Global. De prijs is erg laag: 89 euro. Het scherm is 4,5 inch, maar alles is goed te lezen en te zien.

Het toestel heeft een zuinige 1,1 GHz-processor en heeft 1 gigabyte werkgeheugen. De opslagcapaciteit is 8 gigabyte, wat niet erg veel is. Toch kan het toestel goed werken, doordat Android Go veel minder ruimte in beslag neemt dan het gewone Android. Kom je toch opslagruimte tekort? Dan kun je altijd nog een Micro SD-kaart in de telefoon plaatsen.