Sim Only

5 apps om fit te blijven

27 September 2018

Hebben we het allemaal niet eens? Dat we voor de spiegel staan en denken: “Daar kunnen nog wel een paar kilootjes af”? Tijd om er dan écht iets aan te doen. Dat kan gewoon met jouw geliefde smartphone. Youfone kent de meest motiverende sport-apps.

Moves
Houd de hele dag je beweging bij! Moves combineert de sensoren van de telefoon met de gps. Zo weet de app of de gebruiker wandelt, rent, fietst of heeft valsgespeeld en met de auto is gegaan. Aan de hand van deze combinatie maakt de applicatie een tijdlijn. Daarop valt iedere stap terug te zien. Op het startscherm van Moves krijgt de gebruiker een samenvatting van alle beweging te zien.

Het fijne is dat deze app ook op de achtergrond werkt. Zelfs als de app dagenlang niet wordt geopend, houdt Moves toch iedere beweging en locatie bij. Met die locaties kunnen gebruikers een terugblik van de hele dag opvragen. Uiteindelijk valt ook te zien hoeveel calorieën er verbrand zijn. Dat wordt berekend aan de hand van leeftijd, lengte en gewicht. De stappenteller is nu echt een overbodig ding! De app is verkrijgbaar voor Android en iOS.

Strava
Wielrenners en hardlopers kunnen uit de voeten met Strava. Daarmee fiets of wandel je echt nooit alleen, want het is namelijk mogelijk om rondetijden te uploaden. Op die manier kunnen (wiel)renners proberen harder te rennen of te rijden dan vrienden en onbekenden. De routes zijn opgedeeld in onderdelen. Wie het snelst is, mag zich de King of the Mountain noemen.

Een leuke extra functie is de optie om een hartslagmeter te koppelen. Daarmee valt te zien welk onderdeel van de ronde het zwaarst was en hoe dat keer op keer makkelijker wordt. Natuurlijk krijgt de gebruiker aan het eind de statistieken te zien, om zo doelen te kunnen stellen. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Runkeeper
Runkeeper is inmiddels een wereldberoemde app die de sportprestaties bijhoudt via gps. Het gaat dan vooral om hardlopen, maar ook voor fietsen is het geschikt. Dankzij de gps-tracker kun je bijhouden welke route je hebt gelopen en hoe hard dat ging. Daarna zijn de prestaties te vergelijken met die van vrienden. Net als Strava is Runkeeper wel heel erg gebaseerd op het idee van samen lopen.

Dat komt vooral doordat de ontwikkelaars ervan geloven in een strijd. Niet alleen een strijd tegen jezelf, maar vooral tegen anderen. Daardoor krijg je namelijk veel meer motivatie en is de app een fijn hulpmiddel. Runkeeper is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Fitstar
Voor de fitnessfreaks is er Fitstar. Met slechts zeven minuten oefeningen doen houdt de gebruiker zijn of haar lichaam gezond en sterk. Het is dan wel belangrijk dat er wel al wat voorbereiding is gedaan, bijvoorbeeld door dagelijks lichte oefeningen te doen.

Fitstar is een soort personal trainer in app-vorm. Je doet de training met video, waarop uiteindelijk feedback gegeven kan worden. De oefening wordt dan zo aangepast, dat het ook daadwerkelijk nuttig is voor de training. Zo wordt er gevraagd hoe lang het duurde voordat de gebruiker op gaf en hoe zwaar het was. Door een eerlijk antwoord te geven kun je de oefeningen steeds langer volhouden. Het is een gratis app, maar slechts voor twee sessies per week. Wie meer sessies wil, kan de premium variant aanschaffen. De app is te installeren op een iPhone of een Android-smartphone.

Nudge
Wie graag Strava en Moves wil combineren, kan Nudge gebruiken. Deze handige app telt alle informatie bij elkaar op en berekent dan aan de hand van leeftijd, lengte en gewicht een Nudge-score. Die score komt uit op een getal tussen de 1 en de 110. Hoe hoger, hoe beter.

Nudge werkt niet alleen met Strava en Moves, maar ook met Mapmyfitness, Runkeeper en Sleep as Android. Het werkt ook feilloos met de fitnessarmbanden Fitbit en Jawbone Up. De app is beschikbaar voor Android en iOS.