Sim Only

Voordelen en nadelen van Android en IOS

11 Oktober 2018

De ene kiest voor een smartphone die er goed uit ziet, de ander kiest voor een smartphone die wordt aangeraden door vrienden en familie. Maar het begint met de vraag: “Kies ik voor Android of voor iOS?”

Optie 1: iOS
De eerste optie is kiezen voor een smartphone met het besturingssysteem iOS van Apple. Je komt dan automatisch uit bij een iPhone. Met iOS zette Apple in 2007 de smartphonemarkt compleet op zijn kop en sindsdien volgen veel fabrikanten van smartphones het voorbeeld van Apple. Het is een echte trendsetter geworden.
 
De voordelen: veelzijdig en veilig
Het grootste voordeel van iOS is dat het systeem erg veelzijdig is, omdat het erg goed in elkaar zit. Een iPhone heeft erg veel functies, om nog maar te zwijgen over de 1 miljoen apps die beschikbaar zijn voor het toestel. Je kunt gerust stellen dat een iPhone de veiligste smartphone ter wereld is. Alle apps worden namelijk goedgekeurd door Apple voordat ze in de App Store zijn geplaatst. Ontwikkelaars noemen het wel eens een ‘zandbak’. Daar staan kleuterjuffen ook de hele dag te kijken zodat er niets fout kan gaan met de kinderen.
 
De beveiliging is dus in orde. Wie niet zo technisch vaardig is, zal prima met een iPhone om kunnen gaan. Er kan immers niet zo veel fout gaan, terwijl de opties grandioos zijn. iOS is ook erg snel en dat wordt door de meeste gebruikers gewaardeerd. De leercurve van iOS is niet erg stijl. Een nieuwe gebruiker kan binnen een paar dagen leren de iPhone te gebruiken. Lukt het toch niet? Dan kan de gebruiker altijd naar een Apple Store gaan voor hulp.
 
De nadelen: weinig keuze uit smartphones en weinig vrijheid
De meeste mensen vinden een iPhone een toptelefoon of ze vinden het juist helemaal niets. Dat brengt ons ook bij het grootste nadeel van iOS: je hebt geen keuze uit andere smartphones dan een iPhone. De grootste kritiek op Apple is dat gebruikers zelf geen controle over hun smartphone hebben, omdat Apple bepaalt welke apps worden goedgekeurd. Ook het prijskaartje is niet erg aantrekkelijk te noemen. Het goedkoopste toestel begint bij 489 euro. Voor veel mensen is dat een hoop geld. Maar gezien het feit dat Apple al 218 miljoen toestellen heeft verkocht, houdt de prijs kennelijk maar weinig mensen tegen.
 
Doordat iOS zo goed beveiligd is, levert de gebruiker in op de vrijheid. Het toevoegen van muziek en foto’s vanaf de computer is ingewikkeld; het kan alleen via het programma iTunes. Het is via iTunes niet mogelijk om bijvoorbeeld apps toe te voegen. Dat moet via de App Store.
 
Optie 2: Android
Android is het andere veelgebruikte systeem. Dit systeem wordt gebruikt op smartphones van bijvoorbeeld Samsung en LG. Google heeft het systeem ontwikkeld en het bedrijf heeft daarbij goed gekeken naar iOS. Een groot verschil is dat het mogelijk is om het opstartscherm helemaal aan te passen met ‘widgets’. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk het lokale weer op het opstartscherm te zetten. Bij iOS kan er alleen voor een iPhone gekozen worden, bij Android is er een veel grotere keuze uit toestellen. Daarom mogen fabrikanten ook zelf bepalen hoe het systeem er precies uit ziet. Je kunt dus duidelijk het verschil merken tussen een Samsung of een HTC-toestel.
 
De voordelen: meer vrijheid en een lagere prijs
Android is niet zo dichtgetimmerd als iOS. Gebruikers hebben dus meer vrijheid om te doen wat ze willen met de telefoon. Muziek en foto’s vanaf de computer toevoegen? Geen probleem, het openen van de map van de telefoon op de computer en het kopiëren van de bestanden is genoeg. Er is vaak geen extra software benodigd.
 
Op dit moment worden steeds meer apps voor Android ontwikkeld. Veel applicaties die eerst voor Apple-toestellen zijn gemaakt worden nu ook beschikbaar gemaakt voor Android. Verder is het erg handig dat Google-gebruikers kunnen inloggen met hun account op Android. De e-mail, foto’s en documenten worden dan gekoppeld met Google Drive.
 
Een ander groot voordeel is de prijs van een Android-toestel. Een smartphone met Android kost tussen de 80 en de 800 euro. Daardoor is er een groot aanbod van toestellen.
 
De nadelen: keuzestress en veiligheidsproblemen
Doordat er zoveel smartphones met Android te koop zijn, zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Waarom kost de ene telefoon 80 euro, terwijl de andere 800 kost, terwijl ze er hetzelfde uitzien? Dat komt door een aantal factoren. Denk maar eens aan de camera: de camera op een telefoon van 800 euro zal significant beter zijn dan op een toestel van 80 euro. Daarnaast zal een toestel van 80 euro langzamer zijn dan een toestel van 800 euro. Het is raadzaam om je echt te verdiepen in verschillende toestellen voordat je kiest.
 
Een ander probleem is dat iedereen apps mag toevoegen aan de Google Play Store. Google grijpt pas in als het te laat is, bijvoorbeeld als veel gebruikers klagen over een bepaalde app. Daardoor is de kans ook groter om slachtoffer te worden van illegale praktijken. Gelukkig biedt de Yousecure antivirusscanner daar bescherming tegen.