Sim Only

10 dingen die je moet weten over het nieuwe iOS 10.2

2 Juni 2018

Nieuwe emoji’s
Wie houdt er niet van emoji’s? Sommige mensen kunnen niet genoeg krijgen van emoji’s en Apple ook niet. Daarom heeft Apple de zogenaamde Unicode 9 Emoji toegevoegd aan iOS 10.2. Nieuw zijn bijvoorbeeld een clownsgezicht, een poppetje dat zijn schouders ophaalt, bacon, pannenkoeken, selfie en meer. Daarnaast zijn er nog meer dan 100 varianten op mannetjes en vrouwtjes toegevoegd.

Goed om te weten: alleen andere gebruikers van iOS 10.2 kunnen de nieuwe emoji’s zien.

Nieuwe wallpapers
Misschien heb je de buitenlandse reclames voor de iPhone 7 gezien, of heb je op de website van Apple gekeken. Daar konden bezoekers wallpapers zien die nog niet op het toestel stonden. Deze wallpapers kunnen gebruikers nu gebruiken in iOS 10.2. Zo kan men straks de gele, blauwe en roze waterbellen met een zwart achtergrond als wallpaper gebruiken. Dat is helemaal perfect voor iPhones met een zwarte voorkant!

Effecten in iMessage
Valt er iets te vieren? Vier het met vuurwerk in iMessage! Dit zogenaamde ‘Celebrate’-effect is nu toegevoegd aan de nieuwe versie van iOS. Wie een iPhone 7 of iPhone 7 Plus heeft, zal het effect ook daadwerkelijk voelen. De zogenaamde Taptic Engine wordt namelijk gebruikt, waardoor de telefoon trilt terwijl de ontvanger van het bericht het effect ziet.

Ook hier is het goed om te weten dat dit nieuwe effect alleen werkt voor andere gebruikers met iOS 10.2.

Camera-instellingen
In de nieuwe versie van iOS is de camera-app een beetje aangepast. Gebruikers kunnen daardoor nog meer opties zelf instellen. Met de vernieuwde camera-app kun je zelfgemaakte instellingen opslaan. De camera-app laadt deze instellingen opnieuw in als je de app opstart.

In de instellingen van de camera kun je de camera modus kiezen, live foto’s in- en uitschakelen en een automatisch fotofilter instellingen. Je kunt de instellingen aanpassen door naar de instellingen van de iPhone te gaan en te kiezen voor ‘Foto’s en Camera’.

Videowidgets
Geen idee welke film je zou moeten kijken? Daar helpen de nieuwe videowidgets nu een handje bij. Voeg de videowidget aan het beginscherm toe en je krijgt automatisch tips voor films en shows die in je bibliotheek staan. Met één druk op de knop kun je ook verder kijken naar gepauzeerde films.

Noodcontacten
Je hoopt dit nooit nodig te hebben, maar Apple heeft een noodfunctie toegevoegd. Daarmee wordt direct contact gezocht met de contactpersonen die als noodcontacten in het adresboek staan opgeslagen. Je kunt dit instellen via de pop-up die verschijnt als je de Gezondheid-app opent. Dat werkt nog niet helemaal vlekkeloos: bij sommige iPhone-gebruikers komt er geen pop-up.

Afspeellijsten sorteren
Snel je favoriete liedje vinden wordt nu nog eenvoudiger. Je kunt nu je Apple Music-afspeellijsten sorteren. Gebruikers kunnen ze bijvoorbeeld sorteren op type, titel en op wanneer je een liedje hebt toegevoegd. Het wordt ook mogelijk afzonderlijke nummers en albums op naam van de artiest of op albumtitel te sorteren.

Siri opnieuw programmeren
Siri is soms een heel handige functie van iOS, maar soms is het irritant. Bijvoorbeeld Als Siri zomaar uit het niets begint te praten. Wie Siri vaak per ongeluk oproept, kan de functie opnieuw programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen of Siri moet reageren wanneer de thuisknop langer ingedrukt wordt.

Dit valt in te stellen door naar de instellingen te gaan, te kiezen voor ‘Toegankelijkheid’ en op ‘Thuisknop’ te tikken. Het is dan ook mogelijk Siri helemaal uit te schakelen en te kiezen voor stembediening, of alle functies voor het vasthouden van de home-knop helemaal uit te zetten.

Grotere knoppen
Knoppen die eerder weggestopt waren, of vrij klein waren, komen nu wat duidelijker naar voren. De knoppen zijn bijvoorbeeld groter geworden. Handig, want dan druk je nergens meer per ongeluk op.

Mailinglijsten
Tot slot nog een handige functie: je kunt ook in iOS 10.2 jezelf uitschrijven voor mailinglijsten. In de standaard mail-app verschijnt bij sommige e-mails: ‘Dit bericht is onderdeel van een mailinglijst.’ De gebruiker kan op de optie ‘Uitschrijven’ tikken, zodat hij of zij geen berichten meer van de lijst ontvangt.