Sim Only

Zo maak je de mooiste vuurwerkfoto's met je telefoon

27 Secember 2017

Oudjaarsdag komt er bijna aan. Dat betekent heerlijke appelflappen, oliebollen, misschien nog ergens een dinertje en natuurlijk vuurwerk. Ieder jaar proberen we massaal weer mooie vuurwerkfoto’s te maken, die we kunnen delen op Facebook en Instagram. Maar dat blijkt toch een hele kunst te zijn. Hoe maak je nu de mooiste vuurwerkfoto’s met je smartphone?

Handmatig instellen
Als je de mooiste vuurwerkfoto’s wilt maken, voldoen de standaardinstellingen van de camera op je smartphone niet. Vuurwerk is namelijk best moeilijk vast te leggen. Het is natuurlijk donker wanneer je gaat fotograferen en daar reageren smartphonecamera’s meestal niet zo goed op. Daarnaast is vuurwerk fel licht en beweegt het snel.

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om de camera handmatig in te stellen. Dat kan bijvoorbeeld in de standaardapp van Android. Bij de iPhone zijn de opties iets beperkter, maar daar zijn mooie apps voor. Denk bijvoorbeeld aan VSCO en Manual.

Op de gok: automatisch schieten
Geen zin om je te verdiepen in handmatige instellingen? Dan kun je het er ook op wagen en automatisch schieten. Gebruik dan de Burst-optie van je iPhone. Je telefoon maakt dan veel foto’s na elkaar. Daar zit de mooiste ongetwijfeld tussen.

Wie eerst wil weten hoe de foto eruit komt te zien, kan eerst de vinger even op het display houden. Op die manier zie je of de focus en belichting naar wens zijn. Klopt het plaatje? Dan kun je de foto maken.

Maak foto’s met een korte belichtingstijd
Wil je iets meer moeite doen om de mooiste foto’s te maken, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. De belichtingstijd, bijvoorbeeld. Een lange belichtingstijd kan voor ruis zorgen. Dat wordt uitgedrukt in een diafragmawaarde. Als je niet zo ervaren bent hiermee, is het gewoon goed om te weten dat een diafragma van f/11 tot f/16 het beste werkt voor vuurwerkfoto’s.

Ga je voor een smallere lensopening, dan zie je wat robuuster vuurwerk. De staarten van het vuurwerk zijn dan ook langer. De kans op overbelichting is alleen wel groter. Stel daarom eerst je ISO waarde in, en speel dan met de diafragma-instellingen.

Gebruik een lage ISO waarde
We hadden het al even over de ISO waarde. Wat is dit nu eigenlijk en hoe stel je deze het best in? Het is goed om te houden dat de ISO waarde bepaalt hoe lichtgevoelig de sensor van je camera is. Hoe hoger je de ISO waarde zet, hoe meer kans op ruis je krijgt. Het is goed om voor een waarde te gaan van tussen de 100 en 200. Dat is het mooist in de avond, zodat zwart ook echt zwart is.

Gebruik geen flitser
Gebruik geen flitser voor vuurwerkfoto’s. Je hebt deze simpelweg niet nodig. De flitser kan ervoor zorgen dat je foto’s er minder mooi uit komen te zien. Je kunt beter spelen met de sluitertijd. Deze bepaalt hoe lang de lens van je camera licht opvangt. Hoe langer dit gebeurt, hoe langer de staart van het vuurwerk wordt.

Het is goed om wat test shots te maken met waardes van tussen de 2 en 10 seconden. Kijk goed of de lucht niet te donker of juist te helder is. Begin met ongeveer 2,5 tot 4 seconden. Je kunt de waarde dan steeds een beetje langer maken.

Niet te lang wachten
Heb je alles ingesteld? Dan kan het echte werk beginnen. Daarvoor ben jijzelf nodig. Wacht niet te lang met het schieten van foto’s en ga alvast naar de locatie waar je het mooiste het vuurwerk kunt fotograferen. Vaak is het namelijk niet alleen mooi om alleen het vuurwerk in je shot te hebben, maar ook een stuk van de omgeving. Zeker als je naar een vuurwerkshow gaat, is het dringen om een plekje.

Hoe meer vuurwerk er wordt afgestoken, hoe meer rook je op je foto’s ziet. Dan moet je weer spelen met de instellingen. Bedenk wel goed dat vuurwerk altijd omhoog schiet en dat er daarom genoeg ruimte in het beeld moet zijn om alles er goed op te krijgen.

Een statief kan helpen
Bewogen foto’s zijn funest voor vuurwerkfoto’s. Probeer daarom het toestel zo min mogelijk te bewegen. Nu hebben veel smartphones al optische beeldstabilisatie, maar een statief meenemen is misschien toch geen slecht idee. Eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk heb je tegen twaalven al wat drankjes op en dan is je vaste hand wel verdwenen.

Vergeet vooral ook niet te genieten. Mislukt een foto, dan is dat niet erg. Volgend jaar is er weer een nieuw jaar.