Sim Only

Zo kun je websites ook offline lezen

20 September 2018

Zit je in de trein een interessant artikel te lezen, herlaadt de pagina zich terwijl jij je net in een gebied begeeft waar het internet niet zo stabiel is. Balen! Gelukkig is daar wat aan te doen. Je kunt websites namelijk offline opslaan, zodat je ze altijd en overal kunt lezen. Hoe je dat doet, legt Youfone je graag uit.

Opslaan als PDF (Android en iOS)
Op zowel Android als iOS kun je een website ook offline lezen door er een PDF van te maken. Het maakt niet uit wat er met de website gebeurt, als het eenmaal is opgeslagen, kun je het altijd weer openen en lezen. Hoe je er een PDF van maakt, verschilt per systeem.

Met een Android-telefoon kun je bijvoorbeeld Chrome openen en naar de website gaan die je wilt opslaan. Ga naar de menuknop (te herkennen aan de drie puntjes onder elkaar). Selecteer de optie ‘delen’ en tik op ‘afdrukken’. Daarna wordt er een voorbeeldpagina gemaakt van de website. Je kunt dan bovenin een printer selecteren, maar je kunt ook kiezen voor de optie ‘Opslaan als PDF’. Kies voor deze optie en kies waar op je telefoon de PDF moet worden opgeslagen.

Op een iPhone of iPad werkt dat anders. Bij iOS is er geen optie om een website op te slaan als PDF. Daarvoor moet je een app downloaden. De app ‘Web to PDF’, bijvoorbeeld. Met deze gratis app zet je een website om naar PDF. Heb je de website omgezet? Open dan Safari en druk op de menuknop. Je kunt de website dan opslaan in iBooks of Dropbox.

Website in de leeslijst zetten (alleen iOS)
Als je een website offline wilt opslaan met de functies die Apple al biedt op een iPhone of iPad, dan kun je het best gebruikmaken van de leeslijst. Het bestand wordt dan automatisch in iCloud opgeslagen, zodat je het ook offline kunt lezen.

Om een pagina in de leeslijst te zetten, open je de site in Safari en druk je op het vierkantje met het omhoog wijzende pijltje. Tik op ‘Zet in leeslijst’. Open vervolgens de leeslijst door op het open boekje te tikken en daarna op het brilletje te tikken. De leeslijst opent dan.

Ziet de website er anders uit dan je had gehoopt? Ga dan zelf helemaal offline (4G en Wi-Fi uitzetten) en open de website nog een keer via de leeslijst. Op deze manier vraag je de offline opgeslagen versie van de website op.

Een website downloaden (alleen Android)
Met Chrome kun je op Android een website downloaden als een screenshot. Je hoeft daarmee niet offline te gaan als je de onveranderde versie van een website wilt bekeken.

Om een website in Chrome op te slaan druk je eerst op de menuknop rechtsboven. Daarna tik je op de downloadknop, te herkennen aan de pijl naar beneden. Daarmee sla je de website op.

Om toegang te krijgen tot een gedownloade website, open je Chrome en tik je op de menuknop. In het menu vind je de website onder ‘Downloads’. 

Tekst van een artikel als e-mail versturen (alleen iOS)
Alleen in iOS kun je de tekst van een artikel als e-mail verzenden. Dit doe je door het artikel dat je wilt delen in Safari te openen en dan de leesmodus te selecteren. Dat doe je door op de drie lijntjes naast de adresbalk te tikken. Tik daarna op het vierkantje met het pijltje omhoog en tik op ‘Mail’.

Safari zet nu het hele artikel in leesmodus klaar, met een link naar het artikel. Je hoeft nu alleen nog de ontvanger een e-mail te sturen.