Sim Only

Werkt locatievoorziening offline?

12 Oktober 2018

Dat een smartphone ook als navigatiesysteem kan dienen, is iets wat de meeste gebruikers wel weten. En dat Facebook precies weet waar je bent, is ook algemeen bekend. Maar hoe weet de smartphone dit allemaal? Kost het gebruik van GPS eigenlijk data? Youfone geeft antwoord op al deze vragen.

Zo werkt GPS
We zullen het niet te technisch maken, maar in het algemeen bestaat GPS op de smartphone uit twee onderdelen: GPS en Assisted-GPS (A-GPS). Dat klinkt al heel slim, maar wat is het verschil?
 
Het verschil is eigenlijk heel simpel: voor GPS maakt de smartphone verbinding met satellieten. De satellieten kunnen jouw locatie bepalen en terugsturen. Het is een vrij ouderwetse techniek. A-GPS spreekt geen satellieten aan, maar telefonie- en datanetwerken. Kortom: A-GPS maakt verbinding met Wi-Fi en 3G of 4G. Deze netwerken zijn iets minder nauwkeurig, maar ze zijn wel sneller.
 
Om de locatie perfect te kunnen bepalen, zijn beide systemen gecombineerd. 3G, 4G en Wi-Fi worden gebruikt om razendsnel de locatie te kunnen schatten, maar GPS wordt weer gebruikt om de precieze plaats nauwkeurig te bepalen.

Signalen sturen en ontvangen
Net vertelden we je over de satellieten. Dat klinkt natuurlijk heel erg NASA-achtig, maar stel je er niet te veel van voor. Het zit zo: op het moment dat een smartphone een satelliet aanspreekt, stuurt het een signaal. 
 
De GPS-ontvanger in de smartphone houdt bij wanneer het signaal is verzonden. De satelliet houdt bij wanneer de vraag is ontvangen en stuurt een signaal terug. De GPS weet daardoor hoe snel het signaal door de ruimte ging en door een berekening te maken weet de GPS dan wat de afstand was tot de satelliet. Daardoor kan de locatie vrij precies bepaald worden.

Gaat locatieherkenning van mijn databundel af?
Veel mensen zeggen dat locatieherkenning data verbruikt, en dus van de databundel af gaat. Dat is niet helemaal waar. Wie alleen GPS gebruikt, gebruikt geen data. Het GPS-systeem op je smartphone werkt dan net als dat van bijvoorbeeld een navigatiesysteem in de auto. Die systemen beschikken niet over 3G, 4G of Wi-Fi en kunnen toch de positie bepalen.
 
Het misverstand over data en locatieherkenning wordt veroorzaakt door de combinatie van de twee genoemde systemen. Vaak worden de systemen door elkaar gehaald. Het is een feit dat veel navigatie-apps niet werken zonder een internetverbinding, dus deze verbruiken wel data. Daardoor denken veel smartphonegebruikers dat GPS over het algemeen data verbruikt.

Het dataverbruik verminderen
Wie het liefst de databundel niet wil aanspreken voor locatieherkenning, kan A-GPS uitzetten. Daarmee is het dataverbruik te verminderen. Dat kan op een paar manieren:

De eerste manier is het compleet uitschakelen van locatievoorzieningen. Ga naar de instellingen van de smartphone en zoek hiernaar. Apps en websites waar deze locatievoorzieningen zijn ingeschakeld gebruiken A-GPS om een locatie aan te geven. Denk aan het inchecken op Facebook of het zoeken op Marktplaats. Let op: deze apps kunnen geen gebruik maken van de GPS via satelliet, dus het bepalen van de locatie werkt na het uitschakelen niet meer in deze apps.
 
Een andere optie is het downloaden van locatie-apps die offline te gebruiken zijn. Google Maps is misschien wel de meest gebruikte app. Deze app maakt het mogelijk om kaarten te downloaden voor offline gebruik. Het instellen hiervan is vrij simpel: je downloadt de app en zoekt een bestemming op. Typ vervolgens ‘ok maps’ en het kaartgebied wordt offline beschikbaar.