Sim Only

Wat moet je doen bij smartphone waterschade?

10 Oktober 2022

Het is de nachtmerrie van iedereen met een smartphone: waterschade! Meestal betekent dit dat je telefoon niet meer te redden is en deze moet worden vervangen. Soms heb je geluk en kun jij je smartphone nog redden. Wij geven een paar tips: wat te doen bij waterschade?

Tip 1: stel de simkaart veilig

In het allerergste geval gaat je telefoon verloren. Stel daarom de simkaart als eerste veilig. Daarop staan al je contactpersonen en andere belangrijke gegevens. Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen.

Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken. Doet je simkaart het niet meer? Bestel dan een Sim Only.

Tip 2: schakel je telefoon uit

Als je smartphone in het water heeft gelegen, kun je er het best van uitgaan dat deze helemaal vol is gelopen. Er zijn immers openingen genoeg: de microfoon, de ingang voor het opladen et cetera. Schakel je telefoon daarom meteen uit om kortsluiting te voorkomen. Raak niet in paniek, maar denk logisch na. Als je telefoon wordt opgeladen terwijl deze met water in contact is geweest, kun je het beste een professional om hulp vragen. Stroom en water is namelijk geen veilige combinatie.

Tip 3: droog je telefoon

Nu pas kun jij je telefoon drogen. Hier zijn verschillende manieren voor. Doe dat bijvoorbeeld met een zachte doek. Probeer snel zoveel mogelijk water weg te halen, zonder het in de telefoon te wrijven. Schud niet met je smartphone. Anders kan het water langs belangrijke onderdelen lopen.

Droog je telefoon nooit met een stofzuiger of föhn: een stofzuiger kan statische elektriciteit veroorzaken. Dat is nog schadelijker voor een telefoon dan water. Een föhn zorgt ervoor dat water nog dieper de telefoon binnendringt. Bovendien is zo’n apparaat warm, dus kunnen componenten in de telefoon smelten. Geen goed idee, dus!

Een andere optie is het trucje met ongekookte rijst. Leg je telefoon in een schaal of zak ongekookte rijst. Daarmee kun je deze van vocht onttrekken. Een droogmiddel is nog een beter idee. Daarbij valt te denken aan silicagel, maar dat moet je maar net in huis hebben.

Draai je smartphone ieder uur naar een andere kant. Zo blijft het overgebleven water naar beneden lopen en verlaat het uiteindelijk je telefoon.

Nog even wachten

Heb je het vocht aan het toestel onttrokken? Dan moet je nog even wachten. Leg het toestel nog 24 uur op absorberende handdoekjes, zakdoekjes en ander papier. Check daarna hoe het toestel eruit ziet. Na 24 uur kan het toestel weer getest worden.

Tip 4: reparatie

Hebben al deze stappen niet geholpen? Dan moet het toestel gerepareerd worden. Leg uit hoe de waterschade is veroorzaakt, zodat het reparatiebedrijf beter kan helpen. Haal je telefoon nooit zelf uit elkaar.

Mocht ook een repairshop je telefoon niet meer kunnen redden, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Wellicht vind je er één in onze toestelshop via MyYoufone. Ook een nieuwe simkaart nodig? Bestel dan een Sim Only.