Sim Only

Wat moet ik doen als ik mijn telefoon kwijt ben?

12 Oktober 2018

Het is ons allemaal al eens gebeurd: we zitten in de trein en kunnen opeens onze telefoon niet meer vinden. Blinde paniek! Overal zoeken, wanhopig vragen of iemand de telefoon heeft gezien. En dan blijkt dat de telefoon gewoon in je tas zat. Dan heb je geluk! Maar wat nu als je telefoon écht weg is?

Zoeken op logische plekken
Het is even schrikken als de telefoon verdwenen is, maar als je hem terug wilt vinden zul je eerst rustig moeten worden. Denk logisch na: waar zou de telefoon kunnen liggen? Misschien onder stapels papier of andere troep? Een dunne telefoon verdwijnt namelijk heel eenvoudig onder een stapel papieren.
 
Is het in de trein gebeurd, dan is het goed te kijken in de rugleuningen en in de omgeving van de leuning. Ben je de trein al uit? Dan is het verstandig te bellen met de klantenservice van de vervoerder. Wellicht is jouw toestel gevonden door een medepassagier of conducteur. 
 
Als je de telefoon voor het laatst thuis hebt gebruikt, bekijk dan ook even het bed en in de badkamer. Het kan best zijn dat de telefoon uit de zak is gegleden of misschien zelfs nog in een broekzak zit. In dat geval zou het nu kunnen zijn dat de telefoon een wasbeurt in de wasmachine krijgt.

De telefoon bellen
De handigste en snelste manier om de telefoon te vinden is door met een ander toestel naar je eigen nummer te bellen. Als de telefoon dichtbij is, hoor je de beltoon of het trillen van het toestel. Heb je de telefoon onderweg ergens verloren, dan kan het zijn dat iemand anders opneemt en kan vertellen waar de telefoon is.
 
Nadeel van deze methode is dat de batterij van de telefoon opgeladen moet zijn en dat het toestel niet op stil moet staan. Anders hoor je de telefoon immers niet.

Locatieservices gebruiken
Als de basisstappen geen resultaat hebben opgeleverd kun je iets moeilijkers proberen. Tegenwoordig hebben veel smartphones namelijk zogenaamde ‘locatieservices’. Op een iPhone is dit bijvoorbeeld ‘Zoek mijn iPhone.’ Op Android kun je vaak de smartphone terugvinden via Android-apparaatbeheer. Met ‘Zoek je iPhone’ en het Apparaatbeheer van Android kun je op een computer inloggen om het toestel terug te vinden. 

Zoek mijn iPhone
Een iPhone valt terug te vinden door in te loggen op iCloud.com. Dat doe je met het Apple ID en het wachtwoord waarmee de telefoon is ingesteld. Standaard staat deze dienst aan op alle iPhones. Tik op iCloud.com op de knop ‘Zoek mijn iPhone’. Wie meerdere Apple-apparaten heeft, kan bij ‘alle apparaten’ kiezen voor het gewenste toestel. Er wordt dan op de kaart weergegeven waar het toestel zich bevindt.
 
Het is mogelijk om een geluid af te spelen, de telefoon als ‘verloren’ op te geven (te vergrendelen) en de iPhone te wissen. De laatste optie is alleen handig als je denkt de telefoon nooit meer terug te krijgen.

Android Apparaatbeheer
Een Android-toestel valt terug te vinden door naar Android Apparaatbeheer te gaan. Google dit even. Log in met het Google-account dat gekoppeld is aan de kwijtgeraakte smartphone. Op een kaart wordt weergegeven waar de telefoon zich bevindt. Ook hier is het weer mogelijk om een geluid af te spelen, het toestel te vergrendelen of te wissen.

In het geval van diefstal
Als blijkt dat de telefoon gestolen is, is het raadzaam aangifte te doen bij de politie. De politie kan het probleem verder oplossen. Het is onverstandig om zelf naar de locatie te gaan waar de telefoon zich bevindt. Je weet nooit wie je tegenkomt en wat er gaat gebeuren. 
 
In geval van diefstal is het een goed idee de telefoon te vergrendelen via iCloud of Android-Apparaatbeheer. De dief kan er dan helemaal niets meer mee. Zo weet je zeker dat jouw gegevens veilig zijn. Wil je nog meer informatie over wat je kunt doen als je smartphone gestolen is? Bekijken dan een eerdere blog van ons, waarin we tips geven over wat je het best kunt doen als de smartphone gestolen is.