Internet & TV

Wat kost live TV kijken in het buitenland?

16 Oktober 2018

Nederlandse televisie kijken in het buitenland? Geen probleem, dat doe je met TV van Youfone! Daarnaast gebruiken veel Nederlanders ook nog bijvoorbeeld Netflix voor films en series. Dat kost natuurlijk wel data, maar hoeveel eigenlijk? Wij zoeken uit hoeveel MB het live televisie kijken in het buitenland kost. 

Geen roamingkosten en geoblock meer 
Ben je in het buitenland? Dan hoef je nooit meer Nederlandse televisie te missen. Je kunt TV van Youfone gewoon meenemen naar jouw land van bestemming. Zeker in de Europese Unie hoef je niets meer te missen, want hier zijn de zogenaamde roamingkosten afgeschaft. Dat waren de kosten die je moest maken om verbinding te maken met het internet in het buitenland. 

Daarnaast was er een blokkade die ervoor zorgde dat je niet overal in Europa naar jouw favoriete programma’s en series kon kijken. Dit heette de ‘geoblock’. Je herkende een geoblock aan de melding dat de uitzending niet voor jouw locatie beschikbaar was. Die irritante melding is nu gelukkig verleden tijd. 

Streamen: wat is dat? 
Als je nog nooit van streamen hebt gehoord: we bedoelen ermee dat je via het internet live televisie, een film of een serie kijkt. Ook het beluisteren van muziek via bijvoorbeeld Spotify valt onder streamen. 

Onze app voor Youfone TV is ook een voorbeeld van een streaming app. Daarmee kun je live televisie kijken en programma’s achteraf terugkijken. Deze app is helemaal gratis. Een ander voorbeeld is de app van Netflix. Streaming apps kun je zowel via wifi als met mobiel internet (bijvoorbeeld 4G) gebruiken. 

Hoeveel MB kost … 
Nu je weet wat streamen precies is en hoe het zit met de geoblock en roamingkosten, kunnen we een klein onderzoekje doen naar het verbruik van verschillende programma’s. Goed om te weten: het gaat hier om een schatting. Het kan zijn dat jij meer data verbruikt. 

Een sportwedstrijd 
Sportfanaat? Dan ben je het best af met een grote internetbundel. Een Formule 1-wedstrijd of voetbalwedstrijd duurt al gauw anderhalf uur. Vaak zit er nog een stukje analyse bij, waardoor je zo op twee uur uitkomt. Dat kost al snel 1,5 gigabyte aan data, met uitschieters naar boven. Deze wedstrijden kunnen er dus voor zorgen dat het hard gaat met je databundel. 

Netflix 
Netflix kost ongeveer een gigabyte per uur. De meeste series duren ongeveer 40 minuten, wat neer komt op zo’n 650 MB. Je kunt daarom beter de series al offline downloaden van Netflix, als je nog thuis bent, of toegang hebt tot Wi-Fi. Zo kun je een flinke aanslag op je databundel voorkomen. 

Het journaal 
Na het eten even het journaal kijken op de camping? Dat kan! Het journaal kost ongeveer 500 MB aan data. Dat zit zo: het journaal duurt ongeveer een half uur en wordt in hoge kwaliteit uitgezonden. Natuurlijk zijn er ook nog de zogenaamde ‘korte bulletins’ (het middagjournaal). Deze duren vaak een kleine tien minuten. Dat kost ongeveer 175 MB. 

Kies de juiste bundel 
Met streamen verbruik je meer MB’s dan met af en toe even WhatsAppen of op Facebook kijken. Daarom is het verstandig de juiste bundel te kiezen. Een bundel van 5 GB of 10 GB is bijvoorbeeld een goed idee. Daarmee voorkom je dat je bundel sneller op is dan je verwacht en data moet bijkopen of mobiel internet moet uitzetten. 

Stream zuiniger 
We kunnen ons voorstellen dat je even moet slikken als je het dataverbruik ziet van de verschillende programma’s. Gelukkig zijn er een paar manieren om zuiniger te streamen. 

Het is altijd een goed idee wi-fi te gebruiken. Je databundel wordt dan niet belast. Op die manier kun je je kostbare MB’s voor andere dingen bewaren. Op vakantie hebben bijvoorbeeld campings, hotels en appartementen een gratis internetverbinding. Jammer genoeg zijn er ook plekken waar dit wel geld kost. 

Gebruik je niet de Youfone TV-app, maar kijk je films en series via Netflix? Dan is het verstandig films en series alvast offline op te slaan. Dat doe je door naar de Netflix-app te gaan, op ‘Zoeken’ te tikken en dan op ‘Beschikbaar voor download’ te drukken. Je kunt dan de film of serie die je wilt downloaden selecteren. Tik op ‘Downloaden’ om het downloaden te starten. 

Dataplafond 
Wil je voorkomen dat je moet bijbetalen omdat je te veel hebt gestreamd? Je kunt bij Youfone een dataplafond instellen. De verbinding gaat uit als je het limiet bereikt hebt. Zodra je op ongeveer 80 procent van je dataplafond zit, krijg je een waarschuwing per sms en e-mail.