Sim Only

Met deze apps herken je iedere plant

14 Oktober 2018

Na een hele droge zomer moeten we ons best doen om een beetje gezonde planten te vinden, maar ze zijn er wel. Maar weet jij eigenlijk wel waar je naar staat te kijken? Word een soort Rob Verlinden met deze Shazam-achtige apps voor planten.

iNaturalist
Herken planten en dieren met iNaturalist. Handig voor als je buiten bent en ook snel een vogeltje ziet vliegen. Je gaat helemaal op in de natuur en houdt heel eenvoudig al je vondsten bij. Leuk aan deze app is dat je ook met andere natuurfreaks kunt praten, want er is een hele community van meer dan 400.000 wetenschappers en natuuronderzoekers.

Maak foto’s, leg waarnemingen vast en werk samen met onderzoekers om onze kennis over de natuur te vergroten. Je kunt ook zelf je kennis showen, want je kunt helpen anderen te identificeren wat ze hebben gezien. iNaturalist is beschikbaar voor iOS en Android.

Pl@ntNet
Wetenschappers van vier Franse organisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken om een app te ontwikkelen waarmee je foto’s van planten kunt delen en ophalen. Er zit een zogenaamd ‘automatisch identificatie systeem’ in, die je precies vertelt welke plant je op de foto hebt gezet.

Er zit een soort gebruiksaanwijzing bij deze app: je kunt geen sierplanten en tuinbouwgewassen laten herkennen. Als je het beste resultaat wilt, kun je het best een boomblad tegen een effen achtergrond aanhouden. Pl@ntNet is te downloaden voor iOS en Android.

PlantSnap
De ontwikkelaars van PlantSnap willen een graantje meepikken van Snapchat. Eigenlijk heeft PlantSnap niets met Snapchat te maken, maar toch is het een fijne app. Met deze app herken je namelijk niet alleen planten, maar ook bomen, paddenstoelen, vetplanten en cactussen.

Maak een foto van de plantensoort waarvan je graag wilt weten welke soort het is en je ziet direct resultaat. Met deze app ben je uren bezig in het bos en ontdek je alle planten. Je word zo een boswachter in spé! Je kunt PlantSnap downloaden voor iOS en Android.

Planteo
Staat jouw huis vol met groen? Heb jij een echte mediterrane tuin? Beginnen jouw vingers aardig groen te worden? Dan is Planteo iets voor jou. Deze app is geschikt voor iedereen die al met groen bezig is, maar nog niet de hoed en de rand weet van de verzorging ervan.

Met Planteo krijg je een alarm als jouw planten water moeten krijgen. Daarnaast krijg je de opdracht iedere week een foto te maken, zodat je precies de groei van de planten kunt bijhouden. Wil je iets weten over wanneer je moet verpotten of hoe je stekjes afknipt? Dan kun je in de app advies vragen. Over een tijdje ben jij de expert! Planteo is te downloaden voor Android.

Plantifier
Toekomstige hoveniers zijn gek op Plantifier. Het is een online platform dat is verbonden aan een tuinwebsite. Hier kun je fotos uploaden of eerst de foto’s van andere leden bekijken. Door een foto te plaatsen, kun je aan de community vragen welke plant erop de foto staat. Als je zelf ook eerst de foto’s van anderen bekijkt, leer je al gauw nieuwe namen.

Plantifier is een vrij nauwkeurige app, want het heeft een systeem met duimpjes. Als plantenkenners een naam denken te weten, kunnen anderen beoordelen of zij het ermee eens zijn. Plantifier is beschikbaar voor iOS en Android.