Sim Only

Met deze apps deel je makkelijk de rekening

22 September 2018

Ga je een dagje uit met wat vrienden? Dan is de kans groot dat een ieder van jullie betaalt. De één koopt de kaartjes, de ander betaalt de benzine en nog een vriend betaalt de hapjes voor deze dag. Aan het eind van de dag is het een raadsel hoeveel geld er verdeeld moeten worden. Om dat eerlijker te laten verlopen, zijn er allerlei apps om gemakkelijk aan elkaar terug te kunnen betalen. Welke apps dat zijn en wat de voor- en nadelen zijn, zetten we op een rijtje.

Liever de app van de bank
De grootste banken hebben of hadden een eigen manier ontwikkeld om geld naar elkaar over te kunnen maken. Zo had de Rabobank ‘Grppy’ en had ING ‘Twyp’.  ABN Amro heeft nog steeds ‘Tikkie’ (Android / iOS) en SNS heeft nog steeds ‘Sjaak’ (Android / iOS).

Een groot voordeel van een app van een bank is dat het veiliger is. Banken doen er alles aan om de veiligheid te vergroten. Bovendien rekenen ze geen transactiekosten, hoef je geen eenmalige betaling te doen, heb je geen last van reclame en worden je gegevens niet doorverkocht.

Een nadeel van deze apps is dat de functionaliteit soms wat te kort schiet. Apps van andere ontwikkelaars zijn uitgebreider of handiger te gebruiken. Het meest voorkomende probleem is dat het aanmeldproces soms nogal lang duurt.

Piece of Cake
Gezamenlijk een cadeau kopen? Dat kan met ‘Piece of Cake’ (Android / iOS). Het idee is best simpel: je meldt je aan via de app en nodigt dan vrienden uit. Jullie maken een beschrijving van het cadeau, van de deadline en geven aan wat jullie per persoon willen betalen. Het is ook handig om aan te geven op welke manier jullie elkaar willen terugbetalen: via internetbankieren, via Paypal of contant.

Het handige van deze app is dat je het cadeau direct kunt kopen vanuit de webshop van Piece of Cake. Daarin zijn producten uit allerlei categorieën te verkrijgen. Denk aan culinaire cadeau’s, sportieve cadeaus of babyspullen.

Minder handig aan de app is dat anderen de app ook moeten downloaden en iedereen een account moet aanmaken of moet inloggen via Facebook. Sommige gebruikers vinden het niet aantrekkelijk om overal een account aan te moeten maken.

Tikkie
‘Tikkie’! (Android / iOS). Het is jouw beurt om te betalen! Deze app rekent voor de gebruiker uit hoeveel anderen aan hem of haar moeten terugbetalen. Daarna voer je via deze app een betaalverzoek in. De app vraagt dan waar het voor was en daarna kun je heel slim het betaalverzoek sturen via WhatsApp, QR-code, Facebook Messenger of een sms’je.

Handig aan deze app is dat de ontvanger van het bericht een betaallink krijgt om meteen via iDeal af te kunnen rekenen. Duurt het lang tot een vriend of vriendin terugbetaalt? Dan kun je een reminder sturen. Een groot voordeel is dat deze app ook werkt als de ander geen Tikkie heeft.

Minder handig is dat de app niet weet hoeveel mensen je iets verschuldigd zijn. Daarnaast moet je rekeninggegevens koppelen bij de eerste keer dat je de app gebruikt. Niet iedereen is daar even gerust op.

Florin
Je IBAN-code uit je hoofd leren en zeuren om geld is verleden tijd dankzij ‘Florin’ (Android / iOS), stellen de makers ervan. Met deze app zien je vrienden direct hoeveel ze je nog verschuldigd zijn. Je hoeft het niet te vragen, dat doet Florin voor je. Via iDeal kan het geld direct overgemaakt worden. Het enige wat gekoppeld hoeft te worden is het telefoonnnummer.

Handig aan deze app is dat er ook gechat kan worden met anderen over de betaling. Zelfs als de ander de app niet heeft geïnstalleerd, is het mogelijk een betaalverzoek te sturen en je te laten betalen.

Minder fijn aan Florin: je ontkomt er niet aan om toch een aantal gegevens door te geven. Zo moet je je bankgegevens, telefoonnummer en e-mailadres aan de ontwikkelaars toevertrouwen om de betaling op de bankrekening gestort te krijgen.

Wie betaalt wat
Hoofdrekenen. Dat konden we misschien toen we 10 waren, maar nu rekenen we liever op de smartphone uit hoeveel 85,55 en 75,28 ook alweer is. En als een bedrag over meerdere personen moet worden verdeeld, is het uitrekenen nog moeilijker. De app ‘Wie betaalt wat’ (Android / iOS) neemt het rekenwerk voor je uit handen.

Als je als groep invoert wie wat heeft betaalt, verrekent de groep alles. Je krijgt dan een mooi lijstje in de app en via de mail. Zo weet je precies hoeveel je een ander nog verschuldigd bent, of zelf krijgt.

Met deze app kun je, in tegenstelling tot veel andere apps, elkaar niet direct betalen via bijvoorbeeld een iDeal-link.