Hoe werkt bellen en internet in het buitenland?

12 Secember 2019

Je hebt het waarschijnlijk al gehoord en gemerkt: je kunt voortaan net zoveel bellen, sms’en en internetten in een land binnen de Europese Unie als thuis. Dat heeft te maken met de nieuwe regels van het ‘Roam Like At Home’-principe. Handig, want daardoor hoef je je geen zorgen meer te maken over extra kosten! Hoe zit dat nou eigenlijk? Wat zijn de regels? We leggen het je graag uit.

Bellen, sms’en en internetten in de EU tot juni 2017
Tot juni 2017 kostte bellen, sms’en en internetten in het buitenland meer dan bellen en sms’en in Nederland. Hoe hoog de tarieven waren, hing af van de zone waarin je je bevond. Dit heeft te maken met ‘roaming’: het lenen van andermans netwerk in het buitenland. Providers verstuurden onderling rekeningen naar elkaar. Deze rekening kwam dan uiteindelijk bij de klant terecht.

De regels zijn veranderd
De Europese Commissie vond dat geen goed idee meer. Veel vakantiegangers en gebruikers die over de grens gingen, werden verrast door hun telefoonrekening. Het was niet echt duidelijk wie nu wat moest betalen. Daarom rekenen providers alleen nog extra kosten aan elkaar. De klant ziet er helemaal niets meer van.
 
Vanaf 1 juni geldt het ‘Roam Like At Home’-principe. Wat houdt dit nu precies in? Letterlijk gezegd: je mag je bundel gebruiken zoals je thuis ook zou doen. Je kunt in ieder ander land binnen de Europese Unie net zoveel bellen, sms’en en internetten als je thuis zou doen, zonder daarvoor extra te betalen. 

Echt? Bellen, sms’en en internetten alsof je thuis bent?
Je hebt het goed gelezen: je kunt bellen, sms’en en internetten alsof je thuis bent. Maar houd er wel rekening mee dat Roam Like At Home bedoeld is voor iedereen die af en toe op reis gaat naar de EU.
 
Kortom: je mag er gebruik van maken als je je bundel maar niet permanent in een ander EU-land wil gebruiken. Spendeer je meer tijd in het buitenland dan thuis, dan moet je een contract afsluiten bij een provider in dat land. Dat wordt gezien als ‘redelijk gebruik.’
 
Let op: in de EU geldt er wel een Fair Use Policy op onze Onbeperkt MB bundel. Dit houdt in dat je niet onbeperkt gebruik kunt maken van internet in een EU land. Als je teveel verbruikt, krijg je een waarschuwing per SMS en bestaat er een kans dat internet wordt geblokkeerd.

Wat als iets geen ‘redelijk gebruik’ meer is?
Iedere provider mag het roaminggebruik van klanten meten. Op die manier weten we dat het idee van Roam Like At Home echt eerlijk is. Als je in vier maanden tijd meer in een ander EU-land bent geweest dan thuis, dan mag de provider om uitleg vragen. Je moet dan binnen 14 dagen reageren. Wie daarna nog meer in het buitenland is dan thuis, kan een toeslag krijgen op het roamingverbruik.
 
Deze toeslag is voor sms’jes 1 eurocent per sms. Voor een uitgaand gesprek geldt een toeslag van 3,2 cent per minuut en per gigabyte geldt een toeslag van 7,70 euro. Ook goed om te weten: de nieuwe regels gelden niet voor het sms’en vanuit Nederland naar het buitenland. Daar mogen providers hun eigen tarieven voor bepalen.
 
Natuurlijk wil je graag weten wat je dan precies gaat betalen. De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument en Markt heeft daar een rekenhulp voor gemaakt. Deze rekent de kosten precies voor je uit.

Bellen, sms’en en internetten in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein
Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn formeel geen lid van de Europese Unie. Ze hoeven dus ook niet aan Roam Like At Home mee te doen. Toch nemen deze drie landen de regels van de Europese Unie over. Ook daar kun je dus gewoon sms’en alsof je thuis bent.
 
In alle andere landen ter wereld gelden de nieuwe regels niet. Telecomaanbieders bepalen daar zelf welke prijzen ze rekenen. Het is verstandig om voor je op reis gaat even te checken welke landen ook alweer tot de Europese Unie behoren.

Sms in de EU bij een verbruik van €60,50
Het is mogelijk dat je een automatisch sms bericht ontvangt in de EU met de melding dat je €60,50 hebt verbruikt. Dit is een afspraak welke de Europese Commissie heeft gemaakt om consumenten te beschermen tegen hoge kosten. De SMS is gebaseerd op het verbruik wat KPN registreert. KPN heeft geen inzicht in jouw gegevens zoals het abonnement en hanteren daarom een standaard berekening. Wanneer je de instructies in het bericht volgt, kan je weer gebruik maken van het internet. Om er zeker van te zijn dat je niet teveel verbruikt, kun je het daadwerkelijke verbruik in de gaten houden via MyYoufone of de Youfone app.