Sim Only

Zo sla je anonieme nummers af

12 Oktober 2018

Als je wordt gebeld door anonieme nummers, is dat erg vervelend. Vaak gaat het om bedrijven die iets willen verkopen, of personen die zich niet kenbaar willen maken. Gelukkig zijn er een paar manieren om direct af te rekenen met anonieme telefoontjes. Youfone legt uit hoe.

Wat is anoniem bellen?
Allereerst: wat is anoniem bellen eigenlijk? Onder anoniem bellen verstaan we het bellen zonder nummerherkenning. Je telefoon gaat, maar je ziet alleen ‘Onbekend’ op je schermpje staan. Vaak zijn dit mensen met een geheim nummer of mensen die nummerherkenning hebben uitgeschakeld. Vaak schakelen bedrijven hun nummer ook uit, zodat je niet kunt terugbellen. Als je het niet fijn vindt dat iemand je anoniem belt, kun je zelf maatregelen nemen om anonieme bellers te stoppen.

Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat iemand je anoniem belt. Dat begint bij het nadenken over aan wie je je telefoonnummer geeft. In de kroeg willen we ons nummer wel eens laten slingeren en datzelfde geldt voor online. Maar is dat wel verstandig?
 
Als je jouw nummer aan veel personen en bedrijven geeft, maak je de kans groter dat je anoniem gebeld wordt. Op internet zijn bijvoorbeeld sites en prijsvragen waar je alleen aan mee kunt doen als je je telefoonnummer achterlaat. Bedenk of dat een goed idee is. Geef je je nummer, dan kun je erop rekenen dat je gebeld wordt.

Bedrijven laten stoppen met bellen
Wie vooral last heeft van bedrijven die bellen voor commerciële doeleinden, kan zichzelf inschrijven bij het ‘Bel-me-niet-register’. Dat is een lijst van mensen die niet gebeld willen belden door telefonische verkopers. Landelijk is afgesproken dat bedrijven je niet mogen bellen als je op deze lijst staat.
 
In theorie is dat erg handig, want op die manier heb je nooit meer last van telemarketeers. Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Een bedrijf mag iemand wel bellen als hij of zij ‘daar zelf om vraagt’. Dat houdt in dat je altijd gebeld mag worden (voor een aanbod) als je klant bent bij een bedrijf of als je er eens klant bent geweest. In de algemene voorwaarden staat vaak dat je toestemming geeft dat het bedrijf jou belt.

Bel Control: anonieme oproepen blokkeren
Met de Android-app ‘Bel Control’ kunnen gebruikers anonieme oproepen blokkeren. Wie een anoniem belletje krijgt, zal dat niet merken. De oproep wordt namelijk meteen afgeslagen. Handig voor als je gebeld wordt door een geheim nummer of een telemarketingbedrijf.
 
Het nadeel van een dergelijke app is dat de app het verschil niet weet tussen gewenste en ongewenste anonieme belletjes. Dat kan nogal eens onhandig zijn als je familieleden hebt met een anoniem nummer, of als de huisarts je terug moet bellen. Ook dat telefoontje wordt namelijk afgeslagen. Voor de iPhone is er een variant van deze app: TrapCall.

Whitelist Call Blocker: alle oproepen blokkeren
Nog een app voor Android: Whitelist Call Blocker. Deze app is als het ware het omgekeerde van TrapCall en Bel Control. Met deze app selecteert de gebruiker namelijk zelf de nummers door wie hij of zij wèl gebeld mag worden. Dat houdt automatisch in dat de app alle andere oproepen blokkeert.
 
Via een zogenaamde ‘witte lijst’ kun je zelf bepalen door wie je gebeld mag worden. Alleen deze nummers kunnen jou nog bellen. Het voordeel is dat je altijd iemand aan de lijn kent die je krijgt. Het nadeel is dat je met deze app helemaal afgesloten lijkt te zijn van de buitenwereld.

Een nieuw telefoonnummer
Wie echt veel last heeft van anonieme telefoontjes kan besluiten een nieuw telefoonnummer aan te vragen. Je blijft dan wel bereikbaar (ook voor anonieme bellers), maar je wordt niet meer doelgericht lastiggevallen.
 
Een nieuw telefoonnummer is aan te vragen bij de klantenservice van Youfone. We proberen dan zo snel mogelijk een nieuw nummer te regelen. Je kunt dit nummer aanvragen door een ticket aan te maken via ‘MyYoufone’ onder ‘Contact’. Het aanvragen van een nieuw telefoonnummer is niet gratis, Youfone rekent 15 euro administratiekosten. Het nadeel van een nieuw nummer is dat je dit nummer opnieuw moet doorgeven aan familie, vrienden en collega’s.