Internet & TV

Hoe lang mogen kinderen televisie kijken

25 September 2018

Televisie kijken is leuk en kan leerzaam zijn. Ouders kunnen er niet meer omheen dat kinderen willen kijken. Maar hoe lang televisie kijken is nu verantwoord? En hoe kun je het best met het kijken omgaan? Youfone ging op zoek naar de antwoorden op vragen rondom verantwoord gebruik van beeldschermmedia.

Het mediagebruik in Nederland
Hoeveel media gebruiken kinderen eigenlijk in Nederland? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 78 procent van de peuters en de kleuters al eens online is geweest. Gemiddeld brengen ze 22 minuten per dag door op de computer, laptop of voor de televisie. Een gezin heeft ongeveer 4 verschillende apparaten als laptops, desktops, smartphones en televisies in huis.

Uit onderzoek blijkt ook dat 90 procent er geen problemen mee heeft dat hun kinderen gebruik maken van deze apparaten. Dat klinkt misschien zorgelijk, maar dat is het niet. Als vraag werd gesteld of gebruik in de algemene zin van het woord een probleem is. Waarschijnlijk is het percentage veel lager als gevraagd zou zijn wie overmatig gebruik geen probleem vindt.

In de praktijk zijn er best wat ouders die zouden willen weten hoe lang hun kinderen televisie mogen kijken. Wanneer is iets verantwoord en wanneer is iets overmatig?

Kijktijd
Het zou handig zijn als er officiële richtlijnen zouden zijn voor het televisie kijken, maar die zijn er niet. Organisaties als de Gezondheidsraad, Centra voor Jeugd en Gezin en de Vereniging van Kinderartsen vertellen niet hoeveel schermtijd verantwoord is. Ouderen moeten dus zelf grenzen trekken.

In het buitenland zijn wel een aantal richtlijnen opgesteld. Amerikaanse kinderartsen wisten 17 jaar geleden al dat kinderen veel schermtijd zouden krijgen. Amerikaanse kinderartsen vinden dat kinderen tot twee jaar helemaal niet blootgesteld mogen worden aan beeldscherm-media. Kinderen van 2 tot 12 jaar mogen dat maximaal 2 uur per dag. Of ouders dat acceptabel vinden, is maar de vraag.

In Nederland is eens een rapport uitgebracht waarin een poging werd gedaan om een richtlijn op te stellen. Het is geen harde gedragsregel, maar een advies. Dit zijn de schermtijden voor kinderen in de verschillende leeftijdscategorieën:
 

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
     

Hoe houd je de tijd in de gaten?
De tijd kun je in de gaten houden op verschillende manieren. Je zou een eierwekker of een stopwatch in kunnen zetten. Deze apparaten geven een duidelijk signaal als het tijd is. Dat signaal werkt vaak beter dan ouders die vertellen dat de kijktijd om is.

De rol van ouders
Bij het televisie kijken spelen ouders een belangrijke rol. Zij kunnen het best actief nadenken over wat kinderen van ze leren. Het is daarom belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven. Probeer niet zelf de hele dag achter de computer te zitten of veel televisie te kijken, hoe verleidelijk dat soms ook is. Natuurlijk kun je altijd ‘s avonds nog even kijken, als de kinderen in bed liggen.

Zorg er als ouder voor dat kinderen niet te veel media gebruiken en help ze in de goede richting. Kijk samen televisie en bespreek wat er te zien valt. Dat is niet alleen leuk, maar het zorgt ook voor inzicht voor zowel ouder als kind.

Een psycholoog heeft er eens over gezegd dat het mooi is als ouders samen met hun kinderen kunnen genieten van de televisie, smartphone of computer, maar dat ouders ook consequent moeten zijn en moeten aangeven wanneer het tijd is om iets anders te doen. Kinderen accepteren op die manier snel dat ze elke dag slechts een bepaalde tijd voor media hebben. Op die manier voorkom je dat je kind alleen maar langer televisie wil kijken of computeren.