Headphones voor je smartphone

14 Juli 2019

Het leven is leuker met muziek. Als je veel reist, lijkt de tijd sneller te gaan met een koptelefoon op. Dan kun je het best wel headphones kiezen die goed passen en natuurlijk goed klinken. Er zijn verschillende soorten koptelefoons. Youfone zet een paar opties voor je op een rijtje.

Headphones voor je Android
Er bestaan koptelefoons met een speciale afstandsbediening voor Android. Met deze afstandsbediening regel je bijvoorbeeld het volume of skip je naar de volgende track in je playlist. Deze koptelefoons maken het muziek luisteren op een Android-toestel nog makkelijker.

Handig van een dergelijke headphone is ook dat er een microfoon in zit. Zo voer je met helder geluid een telefoongesprek. Je hoort de beller dan, vanzelfsprekend, op de koptelefoon.

Headphones voor iPhones
Heb je een iPhone? Geen probleem, kies dan voor een koptelefoon die de iPhone ondersteunt. Hiermee zet je je muziek op pauze en start je eenvoudig het vorige nummer nog een keer, of kies je voor de volgende.

Word je tijdens het muziek luisteren gebeld? Dan kun je het telefoongesprek gewoon aannemen. Je hoort de beller dan op de koptelefoon. Voor het gesprek wordt de ingebouwde microfoon van de koptelefoon gebruikt.

Draadloze koptelefoons
Een kabel aan je koptelefoon? Dat kan best onhandig zijn als je onderweg bent. Veel mensen gebruiken daarom een draadloze koptelefoon. Deze sluit je op je smartphone aan via bluetooth. Zeker onderweg komen zulke headphones van pas.

Ook handig: het bereik van de koptelefoon is zo’n 10 meter. Je kunt dus prima je telefoon in een tas stoppen terwijl je gaat winkelen. Er zit wel een nadeel aan het gebruik van draadloze koptelefoons: je moet ze af en toe opladen.

Kies je voor over-ear of on-ear?
Je kunt kiezen voor twee verschillende soorten koptelefoons: over-ears of on-ears. Bij een over-ear koptelefoon kies je voor headphones waarvan de oorkussens om je oren sluiten. Je hoort dan minder geluid van buiten af. We noemen dit ook wel een around-ear of een circum aural. Met deze koptelefoon luister je comfortabel naar muziek, want de grote oorkussens zijn lekker zacht. Omdat een dergelijke koptelefoon vrij groot is, is deze het meest geschikt voor thuis,

Een andere optie is een on-ear koptelefoon. Dit is een koptelefoon met kleine oorkussens, die op de oren rusten. Daardoor hoor je naast je muziek ook omgevingsgeluiden. Dat werkt ook de andere kant op: als je het volume hoog het staan, hoort je omgeving jouw muziek ook. Omdat dit type koptelefoon zo compact is, worden ze vaak onderweg gebruikt. Denk er wel om dat je het volume niet te hoog zet.

Noise-cancelling koptelefoons
Zit je vaak in de bus, in de trein of in het vliegtuig? Kijk dan eens naar een noise-cancelling koptelefoon. Dit zijn headphones die storende omgevingsgeluiden wegfilteren. Ze hebben namelijk ruisonderdrukking. Zo heb je geen last van het geraas van verkeer of van vliegtuigmotoren.

Je kunt deze koptelefoon beter niet gebruiken in het verkeer. Zit je dus op de fiets, gebruik dan geen noise-cancelling koptelefoon. Anders kan dit onveilige situaties opleveren. Je hoort immers je omgeving niet meer en daardoor ben je een beetje in je eigen wereld gezogen.

Kinderkoptelefoons
Voor kinderen zijn er ook speciale koptelefoons. Een zoekopdracht op Google naar ‘kinderkoptelefoon’ levert je meteen resultaten op. Deze koptelefoon is geschikt voor kinderen omdat het volume zeer beperkt is. Zo is het niet mogelijk dat het toestel een gehoorbeschadiging veroorzaakt. Met een dergelijke koptelefoon zit je kind rustig naar een tekenfilm te kijken of muziek te luisteren.