Internet & TV

HDMI kabel: hoe zit het met verschil in kwaliteit?

26 Februari 2019

Als je in de winkel staat om een HDMI kabel te kopen, heb je genoeg keuze. De ene kabel is goedkoop, de andere is duur. Waar zit het verschil in deze kabels? Welke kabel kun je nu het best kiezen? Youfone TV zocht uit hoe het nu precies zit met HDMI.

Wat is HDMI?
HDMI is de afkorting voor ‘High-Definition Multimedia Interface’. Waarschijnlijk zegt dit je nog niks, maar het betekent evenveel als ‘Een aansluiting voor audio- en videosignalen.’ Je kunt hiermee dus op een simpele manier apparatuur aansluiten op een beeldscherm. Vaak wordt HDMI gebruikt als manier om signaal van bijvoorbeeld een spelcomputer of een laptop over te dragen naar de computer.

Het handige van HDMI is dat de kwaliteit uitstekend is. Er is maar weinig kans op ruis, omdat het signaal digitaal wordt overgedragen. Maar is een standaard kabel wel goed genoeg? Waar zit nu het echte verschil met een duurdere kabel?

Is standaard goed genoeg?
Over het algemeen is de standaard HDMI kabel, die je in bijna iedere computerzaak vindt, een goede keuze. Het doet precies wat je wilt: videosignalen verzenden naar jouw televisie. Voor de meeste mensen voldoet de kwaliteit van zo’n kabel.

Waar je wel rekening mee moet houden, is met de lengte van de kabel. Hoe langer de kabel is, des te meer kwaliteit er verloren gaat. Daarnaast kun je met een standaard HDMI kabel ook geen internet delen tussen apparaten die met HDMI verbonden zijn. Dat kan wel met een speciale kabel.

High Speed with Ethernet HDMI kabel
Als je internet wilt delen tussen twee HDMI-apparaten, kun je dit doen met een zogenaamde ‘High Speed with Ethernet HDMI kabel’. Deze kabel haalt hoge snelheden: zo’n 10.2 gigabyte. Zo’n kabel biedt ook nog andere voordelen: het ondersteunt 3D en 4K op 30 Hertz. Dat houdt in dat je haarscherp televisie kunt kijken. De kwaliteit van zo’n kabel is vele malen beter dan van een standaard kabel.

Ook handig: deze kabel ondersteunt ARC: Audio Return Channel. Daarmee kun je audio verzenden en ontvangen. Dat zit zo: een home cinema set verstuurt audio en video naar de televisie. De home cinema set kan aan de andere kant ook audio ontvangen van de televisie.

HDMI Premium kabel
In de winkel willen verkopers graag dat je een HDMI Premium kabel afneemt. Maakt deze kabel nu echt zoveel verschil met een gewone kabel? Het antwoord is: ‘Ja, maar overdrijf het niet.’ Deze kabel kan bijvoorbeeld 4K op 60 Hertz aan. Dat houdt in dat het beeldscherm op een hoge kwaliteit 60 keer per seconde wordt ververst. Daardoor is het beeld veel vloeiender. Dat is rustgevender voor de ogen, waardoor je minder snel moe wordt.

Je kunt ook nog kiezen voor zogenaamde ‘gold plated’ kabels. Deze kabels kunnen je zo een paar honderd euro kosten. Bij een korte afstand is een standaard kabel net zo goed als een gold plated kabel. Het heeft dus niet zoveel zin om er honderden euro’s extra aan uit te geven.

Wat maakt een kabel nu beter of slechter?
Of een kabel goed is of niet, ligt vooral aan de materialen waarvan het geproduceerd is. Een duurdere kabel heeft vaak een betere manier van afscherming tegen iets wat we ‘elektromagnetische interferentie’ noemen. Dat houdt in dat er storingen zijn die het signaal kunnen beïnvloeden. Om dit te voorkomen wordt meestal aluminiumfolie of koper gebruikt. Bij een duurdere kabel wordt hoogwaardig materiaal gebruikt.

Nog even terug naar die gold plated kabel. Is zo’n kabel onzin? Nee, zeker niet. Een gold plated kabel heeft vergulde contacten. Een goedkope kabel heeft dat niet. Daardoor kan er corrosie ontstaan aan de connectoren van een goedkope kabel. Het voordeel van zo’n goedkope kabel is wel dat je ‘m snel kunt vervangen.

Er zijn nog meer factoren die een kabel beter of slechter maakt, maar dat is een extreem technisch verhaal. Het beste advies dat Youfone TV je kan geven: kies voor een kabel die voldoet aan jouw kwaliteitseisen. Onder de vijf meter maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je voor een standaard kabel of een premium kabel kiest.