In een tijd waarin virussen heersen heeft ook de smartphonewereld een nieuw gevaar: FluBot. De laatste tijd duiken er steeds meer berichten op over deze gevaarlijke Android-malware. Maar wat is dit precies en hoe herken je het? En wat is het mobiele medicijn om dit te genezen? Wees niet bezorgd! In dit blog leggen we jou uit wat FluBot-malware is en wat je kunt doen om dit Android-virus te bestrijden. 

 

Wat is FluBot-malware?

Eigenlijk werkt FluBot hetzelfde als de meeste mobiele malware: je krijgt een sms-bericht met een link, klikt erop en vervolgens wordt je telefoon geïnfecteerd. Foute boel dus! Dat kun je gelukkig voor zijn. De FluBot-malware werkt nagenoeg op dezelfde manier. Vaak wordt er een sms-bericht met een link gestuurd over een pakketje dat bij jou wordt bezorgd. De link wordt neergezet als een track & trace-code en stuurt je naar de app van de bezorgdienst. Zodra deze aanklikt, gaat het mis: de malware wordt via een apk-bestand op je telefoon geïnstalleerd. Wat er dan gebeurt? De gevaren lees je in de volgende alinea, maar hieronder alvast wat tips hoe je dit kunt herkennen!

  • Het sms-bericht wordt vaak verstuurd door een willekeurig 06-nummer.
  • Het sms-bericht bevat vaak taal- en spelfouten.
  • De link in het sms-bericht is vaak heel cryptisch.
  • Bedenk goed of je iets hebt besteld via de genoemde bezorgdienst.

 

FluBot_telefoon_hack

 

De gevaren van FluBot

Je weet nu hoe je FluBot-malware kunt herkennen. Maar wat gebeurt er als dit mobiele virus zich op jouw telefoon bevindt? Allereerst is het goed om te weten dat het virus vooral is gericht op Android-smartphones. Ook iPhones krijgen dit bericht, al is het in mindere mate doordat Apple’s eigen beveiligingssysteem dit virus herkent. De gevolgen zijn voor beide telefoons hetzelfde. En daar word je goed ziek van! Dit is wat er onder andere gebeurt als FluBot-malware op jouw telefoon zit.

  • Het geeft toegang tot jouw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, foto’s en video’s.
  • Het zal proberen om geld te stelen via een bank-app (als deze op jouw telefoon is geïnstalleerd).
  • Het zal een sms versturen naar andere contactpersonen om deze via een sms te infecteren met het FluBot-virus.

 

Hoe kun je FluBot-malware bestrijden?

FluBot verwijderen is niet lastig, wel heel rigoureus. Het enige mobiele medicijn tegen deze malware is om je Android-toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor raak je dus alles kwijt wat op je telefoon stond. Het is dus verstandig om je telefoonbeveiliging op orde te hebben. Als Youfone-klant kun je gebruikmaken van ESET Internet Security voor € 5,-. Installeer de applicatie via de MyYoufone-omgeving om zorgeloos te genieten van jouw Android-smartphone. Wil je meer weten over deze app, voordat je ESET Internet Security gaat kopen? Kijk dan bij de vragen over ESET voor alle antwoorden.