Internet & TV

Een nieuwe televisie: groot, groter, grootst?

1 Juli 2018

Groot is het nieuwe klein
Groot is het nieuwe klein! Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar denk er maar eens over na. Tegenwoordig bestempelen we een televisie van 32 inch of kleiner als ‘een klein formaat’. Een gemiddeld formaat is 40 t/m 50 inch. Pas bij 55 inch of groter hebben we het over een groot scherm.

Steeds meer mensen kiezen voor een grote televisie, terwijl een kleine ook kan voldoen en zelfs beter in de woonkamer staat. Denk van tevoren na over waar je de televisie gaat neerzetten en hoe deze dan uitkomt in de kamer.

Hoever ga je van de televisie af zitten?
Dicht bij een scherm zitten is niet goed voor je ogen. Bovendicht ontgaat je allemaal informatie als het scherm ook nog eens te groot is. Vooral in een bovenhoek is dat het geval. Aan de andere kant is het zo dat je moeilijk de ondertiteling kunt lezen, of de kleine details kunt zien, als je ver van een klein scherm zit.

De grootte van je televisie en de kijkafstand gaan dus hand in hand. Hoever jij van je televisie af zit, is vaak een persoonlijke beslissing. Er is wel een vuistregel: de afstand van je kijkpositie tot je huidige tv in centimeters, keer 0,2. De uitkomst daarvan is een goed formaat in inches. Maar natuurlijk blijft het ook gewoon een kwestie van smaak.

Hoe ga je de televisie gebruiken?
Bedenk allereerst hoe je de televisie gaat gebruiken. Kijk jij vaak naar het nieuws of naar een talkshow? Dan is het minder belangrijk dat je ieder detail haarscherp ziet. Dat komt mede door de apparatuur die wordt gebruikt om een dergelijk programma op te nemen. Het nieuws gaat bovendien minder om een avontuurlijke beleving en meer om het tot zich nemen van informatie.

Bij een film is dat heel anders. Je wilt dan helemaal opgaan in ieder detail van de film. Dan is een groot scherm erg handig. Hetzelfde geldt voor gamers. Je ziet je tegenstander dan vanaf verre afstand al.

Hoe ga je de televisie plaatsen?
Hang je de televisie aan de wand? Dan moet je rekening houden met voldoende ruimte aan de muur en ruimte voor eventuele muurbeugel. Kijk alvast naar die beugels voordat je een televisie koopt. Dan kun je namelijk zien of het formaat van de beugel wel geschikt is voor jouw muur. De ideale kijkervaring krijg je als de onderrand van de televisie op dezelfde hoogte als je ogen is, als je op de bank zit.

Wie de televisie in een kast wil zetten, kan het best eerst kijken naar de volledige afmetingen van de televisie. Daarbij is het belangrijk ook de voet mee te tellen.

Voor welke resolutie kun je het best kiezen?
Tot slot: welke resolutie kun je het beste kiezen? Inmiddels zijn fabrikanten al bezig met 8K televisies. Misschien voor nu een beetje te veel van het goede voor onze woonkamers. De kans is groot dat de woorden ‘resolutie’, ‘8K’ of ‘4K’ je zo nog niets zeggen. Dan leggen we het graag uit.

De resolutie geeft aan hoeveel pixels jouw scherm heeft. Pixels zijn kleine blokjes met kleuren, die samen een vorm en details vormen. Hoe hoger deze resolutie, hoe scherper het beeld. ‘4K’ betekent dus dat deze 4 keer zo scherp is als een standaard televisie met Full HD-resolutie. Een televisie van 8K (nu nog een droom), is dus 8 keer zo scherp.

Op een groter scherm zijn de verschillen in details bij een hoge resolutie een stuk beter zichtbaar. Als je van plan bent om Youfone TV vaak te gebruiken via je je TV, profiteer je het meest van een groot scherm met een hoge resolutie.