Sim Only

Dit zijn de slechtste wachtwoorden ooit

3 Oktober 2018

Qwerty, 123456, football en dragon. Het zijn wachtwoorden die simpel te onthouden zijn. Helaas zijn ze niet alleen makkelijk te onthouden, maar ook heel eenvoudig te kraken. Hackers hebben deze wachtwoorden binnen een paar seconden gekraakt.

Kort en simpel of in het woordenboek

Korte, simpele wachtwoorden zijn het aller gevaarlijkst. Hetzelfde geldt voor wachtwoorden die in het woordenboek staan. Hackers gebruiken deze wachtwoorden namelijk standaard voor hun hackpogingen. Beiden vallen te raden via een lijst van woorden en combinaties.

Bruteforce
Het maken van woorden en combinaties noemen we ook wel eens een ‘Bruteforce’-aanval. Dat is een aanval waarbij hackers een lijst maken met wachtwoorden en getallen, deze combineren en op die manier veel voorkomende wachtwoorden kunnen matchen met het account van mogelijke slachtoffers.

Deze manier van hacken duurt heel erg lang, maar het heeft 100% effect. Vooral wachtwoorden met alleen kleine letters, alleen cijfers en alleen hoofdletters zijn makkelijk te raden. Bij een ingewikkeld wachtwoord kan het wel 269 dagen duren voordat het wachtwoorden via een Bruteforce-aanval geraden is.

De 25 slechtste wachtwoorden
Onderzoekers publiceerden vorig jaar de slechtste wachtwoorden in 2015. Omdat deze wachtwoorden al sinds het bestaan van het internet gebruikt worden, zou je ze gerust de slechtste wachtwoorden ooit kunnen noemen.

Dit zijn de 25 slechtste wachtwoorden. Als je hier één van gebruikt, doe je er verstandig aan direct je wachtwoorden te veranderen:

 1. 123456

 2. password

 3. 12345678

 4. qwerty

 5. 12345

 6. 123456789

 7. football

 8. 1234

 9. 1234567

 10. baseball

 11. welcome

 12. 1234567890

 13. abc123

 14. 1111111

 15. 1qaz2wsx

 16. dragon

 17. master

 18. monkey

 19. letmein

 20. login

 21. princess

 22. qwertyuiop

 23. solo

 24. passw0rd

 25. starwars

 

De slechtste wachtwoorden blijven ‘123456’ en ‘password’. Deze wachtwoorden staan al jaren op nummer 1 en 2 in de top 25. Niemand zou deze wachtwoorden meer moeten gebruiken. Verzin liever een creatief wachtwoord.

Een sterk wachtwoord verzinnen
Een creatief wachtwoord is vaak een sterk wachtwoord. Het is onzin dat een wachtwoord niet te onthouden mag zijn. Zo moeilijk hoef je een password echt niet te maken. Het is waar dat wi4DO7463hEuDXsaw@ef!85Siyeuj erg lang duurt om te raden, maar niemand kan dat onthouden. Het probleem is dat je het wachtwoord dan ergens moet opschrijven. Dat is misschien nog wel onveiliger dan het hebben van een onveilig wachtwoord.

Kies voor een wachtwoord dat lang is, maar ook makkelijk te onthouden is. Klokkenluider Edward Snowden gaf ooit eens een voorbeeld in een interview. Volgens hem is het toonvoorbeeld van een goed wachtwoord: ‘MargaretThatcheris110%SEXY’. We raden je af omdat wachtwoord nu nog te gebruiken, nu veel mensen dat wachtwoord gebruiken omdat Snowden het als tip heeft gegeven.

Je wachtwoorden onthouden
De echte beveiligingsfreak kan gaan voor een ontzettend ingewikkeld, niet te onthouden wachtwoorden. Er bestaan programma’s die je wachtwoord voor jou kunnen onthouden. We hebben deze apps opgesomd in het artikel ‘Met deze apps vergeet je nooit meer je wachtwoord.’

Het handige van dit soort apps is dat ze al je wachtwoorden kunnen onthouden, terwijl je er maar één nodig hebt om toegang tot de opgeslagen wachtwoorden te krijgen. Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat dit wachtwoord niet geraden of gestolen wordt.

Wat je zelf kunt doen
Naast het gebruiken van een sterk wachtwoord doe je er goed aan om je smartphone optimaal te beveiligen. Bijvoorbeeld via een antivirusscanner en door de telefoon ‘boefproof’ te maken.

Gelukkig moet je op veel websites van grote bedrijven al verplicht een sterk wachtwoord gebruiken. Maar onthoud: online veiligheid begint bij jezelf!