Sim Only

Dit weten makers van apps allemaal van je

3 Mei 2018

“Ik heb niks te verbergen!”, zeggen veel Nederlanders op internet. Maar als je erover nadenkt, heb je toch wel iets te verbergen. Je wilt vast niet altijd gevolgd kunnen worden en je wilt vast ook niet dat al jouw WhatsApp-gesprekken gelezen kunnen worden. En privé-gesprekken moeten natuurlijk echt privé blijven. Kortom, we hebben best wat te verbergen. Wat weten makers van apps eigenlijk allemaal van je en kan dat ook uit?

Nog niet opgestart, wel gegevens verzamelen
Nog voordat een app ook maar iets doet, verzamelt het al gegevens van zijn gebruikers. In 2014 schreef een reporter van ‘De Correspondent’ dat de app Runtastic bijvoorbeeld meteen al een unieke ID van de smartphone wil weten. Daarnaast verzamelt het de locatie, welke apps er nog meer actief zijn op de telefoon, met welk internet-netwerk de smartphone is verbonden en met welke provider wordt gebeld.

Al die gegevens worden niet lokaal opgeslagen, maar worden meteen naar een server verzonden. De ontwikkelaars weten zo dus binnen een paar seconden heel wat van jou.

De beroemde zaklamp-app
Toen Android zelf nog geen zaklamp-app had, waren er veel ontwikkelaars die er eentje aanboden. In de praktijk bleken deze zaklamp-apps nog veel meer te kunnen dan alleen de flitser van je smartphone activeren. Zo werd bijvoorbeeld de camera geactiveerd, zodat de ontwikkelaars beelden konden opvragen van de omgeving. Daarnaast werd ook de microfoon geactiveerd (best gek voor een zaklamp!) en werden complete gesprekken opgenomen en doorgestuurd.

Als je denkt dat dat alles is, kom je bedrogen uit. Ook de contactpersonen werden gekopieerd naar de server van de makers van de apps. En dan nog een enge gedachte: de makers van de apps volgen gebruikers op de voet. Ze weten precies waar hun gebruikers zich bevinden, dankzij het gps-signaal van de smartphone.

Waarom willen makers van apps alles weten?
Makers van apps willen alles van je weten, omdat ze de gegevens kunnen doorverkopen aan adverteerders. Jouw (persoonlijke) gegevens worden bijvoorbeeld doorgegeven aan Google, om advertenties op jou te kunnen instellen, aan marketingbureau’s en aan Facebook, om reclames op je tijdlijn te kunnen personaliseren.

Zeker ontwikkelaars van gratis apps houden heel wat gegevens bij. Denk er maar eens over na: zou jij gratis veel tijd en moeite in iets steken? Natuurlijk moet er geld verdiend worden. Dat doen ontwikkelaars dus met advertentie-inkomsten.

In het geval van de zaklamp-apps was er overigens iets anders aan de hand. Dat had meer met ‘spyware’ te maken. Dat is kwaadaardige software, waarmee je toestel gehackt kan worden.

Facebook en het privacyschandaal
We zitten allemaal op Facebook. Dit jaar kwam Facebook negatief in het nieuws door een privacyschandaal. Facebook had een bedrijf ingehuurd, dat een rol speelde in de verkiezingscampagne van Donald Trump. Het zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen gebruikers hebben gebruikt om kiezersprofielen mee te maken.

Facebook verzamelt veel van je: bij wat je op ‘vind-ik-leuk’ klikt, waar je op reageert (en hoe je erop reageert), wie je vrienden zijn, hoe die vrienden eruit zien (om een lijstje te maken met ‘voorgestelde vrienden’), met wie je chat en wat je zegt en dan vergeten we nog alle informatie die je vrijwillig hebt ingevuld.

YouTube en je muzieksmaak
Luister je vaak muziek op YouTube? En sta je dan ingelogd op Google? Dan weten YouTube en moederbedrijf Google precies wat jij graag luistert. Op die manier doet YouTube aanbevelingen tot andere muziekclips. Dat lijkt niet erg, maar juist handig, maar het gaat om het principe dat je het niet uitkunt zetten. Als je niet de hele dag alleen maar heavy metal-muziek wilt zien, omdat je één keer heavy metal hebt geluisterd, kan dat niet.

Het enige wat je kunt doen is al je accounts ontkoppelen, geschiedenissen wissen, misschien zelfs hele accounts wisselen en geen gebruik meer maakt van het internet.

Zo voorkom je dat ontwikkelaars alles van je weten

Wil je voorkomen dat ontwikkelaars alles van je weten? Dan is het goed om allereerst eens de machtigingen te controleren. Dat doe je op Android met een app als Permission Manager of App Ops. Heb je een nieuwere versie, dan kan dit door naar ‘Instellingen’ te gaan en dan op ‘Apps te tikken’. Op een Windows Phone doe je dat door naar ‘Instellingen’ te gaan en dan op ‘Privacy’ te tikken. Op een iPhone doe je dat door naar ‘Instellingen’ te gaan en onderin het scherm de app te kiezen waarvan je de machtigingen wilt aanpassen.

Schakel apps helemaal uit als je ze niet gebruikt. Hoe je dat precies doet, verschilt per telefoon. Bij de ene telefoon doe je dat door de pijltoets buiten het scherm vast te houden, terwijl je dat op een andere doet door naar rechts te swipen en op een iPhone doe je dit door te vegen (op een iPhone X). Op oudere iPhones gebruik je de home-knop hiervoor.

Wie geen informatie meer wil doorgeven aan Google, kan Startpage of Duckduckgo gebruiken. Dit zijn zoekmachines die geen zoekresultaten opslaan.